Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Zaz на max в София: чар, хитове и крайно емоционален концерт


Zaz на max в София: чар, хитове и крайно емоционален концерт

2748

Концепцията "sold out", или "билетите свършиха" прие чисто нови измерения след снощното струпване с библейски пропорции за концерта на Изабел Жофруа, известна на целия свят с артистичния псевдоним Заз (Zaz).

Не тълпи, а армейски орди от фенове препълниха зала 1 на НДК, за да усетят от ефирното притегляне и безстрашното излъчване на едно момиче от Тур, Франция, което неотдавна е пяло по парижките паважи без да има пукната стотинка в джоба.

В залата имаше колкото правостоящи, толкова и седнали. Всеки бе намерил някое кътче, откъдето да се потопи в музиката, а дълги опашки се виеха по всичките пътеки между седалките. Пред сцената охраната беше пред нервен срив, тъй като се опитваше да премахне феновете, които бяха накацали около оркестрината и постоянно никнеха като гъби след дъжд.

Концертът, организиран от Teren Music, започна с "Les Passants", преработен в див, цигански аранжимент под акомпанимент от бурни ръкопляскания. Организаторите бяха опънали по едно платно от двете страни на сцената, за да могат всички освен да чуват и да виждат лудите подскачания на французойката.

Голям респект предизвика и и словото, което Заз дръпна на чист, доколкото е възможно, български език:"Много се радваме, че сме тук. Преди известно време разбрах, че за да обичам другите, трябва първо да се науча да обичам себе си. Това е най-хубавият подарък, който можем да си подарим".

Стягащо гърлото от емоции парче "Trop sensible" умълча залата или това, което беше започнало да се превръща в "храма на Заз за една вечер", а следващата прелюдия си заслужаваше съспенса. Започна с арабски ритми, Изабел издавайки хипнотизиращи звуци от разни канчета и купички, някой провиквайки се: "Заз, Sofia loves you!", докато неусетно всичко преля в най-известния хит на изпълнителката - "Je veux". Изведнъж абсолютно цялата публика се изправи на крака  – от първите редове до третия балкон – танцувайки и едновременно с това предизвиквайки малък сеизмичен трус.

Последва свежарски, джазиран кавър на диско хита на The Pointer Sisters "I’mSo Excited".

"Вие сте прекрасна публика" бяха другите български думи на Заз, а след това тя си намери преводач сред публиката:

"Можете ли да си затворите очите? Ние сме в стар град през 30-те години. Всички заедно. Има хлапета, деца играят на улицата. Ние сме между шест и девет години и никак не ни е лесно всеки ден. Гладни сме, обаче имаме нещо добро, имаме голямо въображение. Между четири и пет сутринта е и хлебарят току-що отваря фурната. Усещаме и миризмата на каналите и това някак си ни дава сигурност. Всички тези миризми, които познаваме до болка. И там - на това място, има големи, големи павета".

Следващият  превод звучеше така: "Говоря за крещенето на животните. Звукът, който издава човек. Емоции, които държим в себе си дълго, понякога с години и не е много здравословно. И всъщност искам да изкарам от вас този вик".

На "Un, deux, trois" цялата зала гръмна в топовни викове и крясъци, които можеха спокойно да заглушат някое футболно дерби. Изживяването продължи с "Ni Oui Ni Non". Парче, изпълнено с мощен, джипси ритъм, който подлудява и зарежда до пръсване.

За бис се насладихме на друг известен кавър – "La vie en rose" (Едит Пиаф), който беше под акомпанимент на акустична китара.

Почти два часа по-късно шоуто приключи. Храмът разпусна дошлите. Голямото кабаре затвори врати, а отвън почти всеки втори си подсвиркваше или припяваше някоя от чутите песни.

За хората концертът все още продължаваше във въображението им. Снимки на Яна Пункина - в секцията "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички