Цунамито David Guetta отнесе Несебър


Цунамито David Guetta отнесе Несебър

3828

За онези, които следят електронната сцена, имаше само една дестинация у нас в петъчната вечер. Тя бе същата и за онези, които които не са чак толкова запознати с електрониката, а просто слушат радио от време на време или гледат музикални телевизии, заинтригувани от клубната култура.

Всички те отблизо или пък от по-далеч, качени на различни по вид и големина превозни средства, се отправиха към Несебър. За Solar Summer Festival! Събитието, което щеше да представи за първи път у нас Дaвид Гета (David Guetta). Диджеят, продуцент, а от известно време и поп суперзвезда.

Не са ясни причините, поради които тази година Solar не е на Cacao Beach ("Какао Бийч"). Там, където години наред се провеждаха страхотни партита на много високо ниво. Смяната на домакинския терен будеше  известно любопитство, но дотам. Единственият проблем на вчерашното парти бе, че като място стадионът в Несебър е много под нивото на "Какао Бийч". Все едно да замениш паркинга на лимузината с кьошето на разтропано 30-годишно возило. И въпреки че причината да трампиш световна дестинация, каквато е "Какао Бийч", с обикновен градски стадион, остава неизвестна (поне за мен). Лично аз мисля, че Слънчев бряг е истинското място за Solar. Особено когато в два поредни дни идват диджеи от Топ 3 на световната електронна музика.

Новият крал на електронния саунд  – Давид Гета, застана зад пулта точно в два часа тази сутрин. Излезе като голяма звезда и бе посрещнат наистина като световна знаменитост. В продължение на няколко часа той редуваше вече многото на брой свои хитове с различни прогресив хаус и електро (т.н. big room) парчета, като нито за момент не оставяше бийтовете да пропаднат. Никой от присъстващите не остана неподчинен на неговия саунд и сценимна стръв.

Знаменитото франсе представи както по-старите си парчета - "Love Is Gone", "The World Is Mine", така и новите, суперуспешни колаборации с невероятната Sia -  "Titanium" и  "Wild Оne", страхотни ремикси на Coldplay и One Republic, парчета на Avicii и The Black Eyed Peas (Блек Айд Пийс). Гостът призна пред българската публика, че съжалява за този закъснял първи сет у нас. Но пък като компенсация родните фенове ще бъдат едни от първите, които ще чуят в аванс материал от неговия следващ албум. После Гета пусна няколко съвсем нови, страхотно звучащи парчета, между които още едно  - "She Wolf", с участието на Sia.

Злите езици съскат, че Давид е станал твърде комерсиален, като с пренебрежима лекота и необяснима насмешка омаловажават парчетата, които които той прави напоследък.

Истината обаче е малко по-различна. Много страхотни диджеи от Европа дълги години преди него се опитваха да завладеят необятния американски пазар по всякакви начини, но резултатите им по-скоро бяха незначителни. Френският евреин не само намери (на пръв поглед лесно) правилната формула за завладяване на тази отзивчива към музиката територия, превзе я и дори сам започна да променя и диктува модата в саунда отвъд океана, залагайки на звезди от хип-хопа и изобщо т.н. "черна музика", гласовити и талантливи, но леко забили в музикално отношение. Едни от най-големите - The Black Eyed Peace, Nicki Minaj, Kelly Rowand, Kelis, Chris Brown, Rihanna, Flo Rida, Lil' Wayne, Akon, Ludacris, Снууп Дог (Snoop Dogg) и още и още. Да вкараш здрав биийт в парчетата им и да ги изстреляш по първите места на претенциозните чартове в САЩ, а едновременно с това да продуцираш музика за европейската хаус сцена, където ситуацията е доста по-различна, да определяш посоката на два континента... На това е способен единствено Гета, май.

Хем просто, хем феноменално. Продължавам да твърдя, че да композираш новаторска, хубава и адекватна поп музика, свързана с електрониката и наречена ърбън денс, не е фасулска работа. Който смята, че е лесно, да го направи. Ще го чуят милиони. А аз ще го поздравя.

Да, Гета е суперкомерсиален, но е новатор и дори лек гений. Затова е и N 1. Засега... Ако не успее да поддържа тази невероятна музикална плодовитост, ще го детронират. Но в момента живеем в неговото време. Факт!

Сцената в Несебър изглеждаше невероятно. Но няма как и да е иначе. Пултовете на големите диджеи отдавна приличат на космически кораби.

Като изключим това, че дъхът на "какао"-то липсваше, всичко друго беше добро. Мистър Sugar King демонстрира страхотно ниво, а фестивалът Solar Rulez...

Другият огромен - Тиесто (Tiesto), завърта на стадиона довечера.

Снимки - в секцията "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички