H.M.S.U. класика постави началото на ON!Fest 2012


H.M.S.U. класика постави началото на ON!Fest 2012

3434

Кога едно музикално произведение се превръща в класическо и защо баба ти не разбира от музика?

Забрави, и ние се питаме, но сякаш до еднозначен отговор няма да се стигне. Все пак, след една бърза справка научихме, че "classicus" (от латински) е нещо непреходно, с вечни качества и служи за образец в изкуството. А музиката, с която ще те занимаем сега, черпи характер именно от определения като тези. Ето че вече си имаме достатъчно добро извинение, когато дъним олдскуул в офиса. Оль-ле! Кажи и на баба си, че е благородно.

Раздаваме го носталгично, защото ON! Fest - фестивалът за градска култура и изкуство, пукна тапата за своето второ поред издание с някои от ветераните в продукцията и миксирането на дръм и басс. По покана на H.M.S.U. участие в откриващото парти тази година взеха LTJ Bukem (Good Looking Records) и Gridlok (Project 51), а цялата глъчка бе пригласяна от Stamina MC (Digital Soundboy). Представяме ти двама колоси от световната дръм-ен-бейс-сцена, които чешат винилите от има-няма две десетилетия, че и отгоре.

Дотук добре, но имаме и забележки. Акустичните качества на зала 5 на Интер Експо център изглежда не бяха съобразени със саунда и това се отрази негативно върху звука и цялостното музикално представяне на моменти. Не сме чак такива специалисти, но възприятията ни са трезви и няма как да кажем на черното бяло. Затова днес отиваме на лекционната част от MusicPro, където със сигурност ще научим нещо повече и за озвучителните чалъми в бранша. Чети за това по-късно при нас.

За съжаление има за какво още да размахваме показалец пред организатори и управа. Тютюнопушенето и пушенето като цяло бяха изпуснати извън контрол и в залата всеки безпрепятствено палваше каквото има.

Стигаме до музикалната тематика, но вече се цупим на LTJ Bukem. Британецът пердашеше с наситен басов сет и не остави и помен от музикалното си световъзприятие на атмосферичен и джази дръм и басс – този, който всъщност очаквахме. Къде е класиката и колко е IQ-то на подобен сет, "създателят на интелигентния дръм-ен-бейс" остави преценката на теб. Рискувайки да получим среден пръст ще кажем и няколко думи за Stamina MC. Въпреки че емсито изкупи посредственото си представяне в момент на затишие, когато Gridlok застъпваше на грамофоните, общото впечатление от него не бе на висотата, с която се слави. "Софѝя, Софѝя-я-я. Софѝя, Софѝя-я-я!"

Истинското настроение настъпи с появата на Gridlok и партито живна осезаемо. Учил е цигулка, но консервативността и ограниченията на класическата музика го тласкат към електронната вълна, където намира окриление и безгранични възможности в работата си. За класика по мотиви на вчерашното събитие трудно може да говорим, но все пак изявата му до голяма степен вдъхна плюсове на иначе еднообразния саунд.

Екипът на H.M.S.U. неизменно бе зад пулта в пълния си състав – EXo, Targy, Acidtrip, Konspirator, Mocks и Ogonek.

А сигурно се питаш къде, по дяволите, отиде Shy FX!? С две думи – пиши го бегàл.

Класика.

Снимки  на Мартин Цанков - в секцията "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички