Незабравимо и зрелищно шоу на Moonspell в София


Незабравимо и зрелищно шоу на Moonspell в София

3052

Португалците Moonspell (Муунспел) свириха в България за трети път.

И за трети път показаха по безапелационен и убедителен начин що е то готик и блек метъл на световно ниво! През 2009 дебютираха пред родната публика в София, 2011 удариха в Каварна, и снощи столицата отново беше разтърсена от уникалния мощен звук на бандата.

Моя милост имаше огромното удоволствие да ги гледа на живо и в Чехия през 2008. Тогава останах покъртен и впоследствие, естествено, не изпускам нито едно тяхно шоу на родна земя! Пък и имах възможност да общувам лично с тях, че дори с клавириста и китарист Pedro Paixão да поседим заедно на плажа в Каварна и да си пием биричката. Така че ако съм малко пристрастен, моля да бъда извинен, макар че тези, които познават добре групата, надявам се, ще се съгласят с мен за всички добри слова, които възнамерявам да използвам за гостите по-надолу.

И така, както стана ясно в последните дни, концертът бе преместен от клуб Blue Box в парти център "4 километър". Отделен е въпросът дали това място е най-добро за рок концерти, но важното е, че всичко, на което са способни португалците, ни беше дадено. Малко след 20.30 часа Moonspell се появиха на сцената и взривиха залата още с първите акорди. Веднага направи впечатление неповторимото излъчване на вокалиста Fernando Ribeiro (Langsuyar). Двуметровият гигант притежава изключителна осанка, неветоятно съчетание от суперефектно сценично поведение и мегабогат глас. На моменти перфектно изчистен, звънящ, дълбок кадифен бас в духа на Type O Negative, Sisters Of Mercy, To Die For, HIM, в други - пронизващ с писъци и грухтене ала най-големите блек и дет метъл банди. Не напразно той е признат по целия свят за един от най-богатите гласове в екстремния метъл!

Останалите от групата обаче не бяха просто някакви пиончици около фигурата на царя (както има една приказка – една птичка пролет не прави), та Moonspell затова са Moonspell, защото спойката между всички е изключителна, и веднага става ясно, че това са точните хора, благодарение на които бандата звучи и изглежда по този перфектен начин. Барaбанистът Miguel Gaspar (Mike/Nisroth), китаристът Ricardo Amorim (Morning Blade), клавиристът и китарист Pedro Paixão (Passionis/Neophytus) и басистът Aires Pereira (Ahriman) стояха твърдо и тежко на своето място, като всеки от тях по свой специфичен начин допринесе за душевния празник, който изпитахме. Истината изисква да призная, че все пак китаристът и клавирист Педро се открои. Той непрекъснато сменяше синтезатора с китарата (и обратното), като и същевременно не спираше да куфее здраво!

Да се върнем на репертоара на гостите снощи. Естествено, Moonspell представиха няколко парчета от актуалния си албум  "Alpha Noir/Omega White" – много интерсна мащабна продукция в две части, най-общо казано, първата е по-брутална, а другата - по-мелодична. За шоуто снощи групарите наблегнаха на по-екстремната част от новата си продукция. С песни от нея започна и самият концерт, именно - с "Axis Mundi", в което фронтменът Фернандо се появи с ефектна маска ала Дарт Вейдър. След това последва заглавната - "Alpha Noir”. Естествено, големите хитове от предишните проекти не бяха спестени. Изкефихме се на "Finisterra”, “Night Eternal”, “Opium”,”Mephisto”, а и една от най-популярните им песни - "Scorpion Flower", като в нея прозвуча оригиналният глас на Aneke Van Giersbergen (eкс -The Gathering), с която е записана студийната версия на парчето. Суперяко бе приета и композицията "New Tears Eve", за която Фернандо емоционално разясни, че е написана в памет на Peter Steele (Type O Negative). Не липсваха и песни на родния им португалски език - "Em Nome Do Medo” и две фолк парчета, които, изпълнени по Муунспелски начин, предизвикаха истинска еуфория! В края на шоуто прозвучаха и култовите "Vampiria" и "Alma Mater”, като второто изпълнение буквално взриви залата. Сетне бандата се оттегли зад кулисите. Всички обаче бяхме сигурни, че ще има и бис. Както и се случи.

Moonspell се върнаха за още три парчета, от които най-последното - "Full Moon Madness" – един ден след пълнолунието, настана истинска лудница. Малко преди края фронтменът започна да скандира в такт "Со-фия, Бълга-рия", след което абсолютно импровизирано се включи цялата банда с бесен ритъм и такт и така се получи нещо като ново парче в чест на екзалтираната родна публика. Тя по традиция е на суперсветовно ниво! По всичко личеше, че и самите Moonspell са на същото мнение. Фернандо и останалите сипеха благодарности след края, стигна се и дотам, че слязоха сред публиката да поздравят лично феновете! И обещаха официално, че догодина отново ще ни посетят! Надяваме се на по-голяма сцена и място.

Вече ги очакваме!

Пълен сет-лист:

1.Axis Mundi
2.Alpha Noir
3.Love is Blasphemy
4.Finisterra
5.Niht Eternal
6.Opium
7.Awake
8.Mephisdto
9.Lickanthrope
10.Nocturna
11.Scorpion Flower
12.Abysmo
13.New Tears Eve
14.Em Nome Do Medo
15.Vampiria
16.Ataegina
17.Alma Mater

18.Wolfshade(A Werewolf Masquerade)
19…(Portuguese Folk Song)
20. Sofia, Bulgaria (improvisation)
21.Full Moon Madness

Снимки на Мартин Цанков - в секцията "Галерии".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички