23 ½ h Rock Marathon стартира с ударна доза пънк и рок


23 ½ h Rock Marathon стартира с ударна доза пънк и рок

4731

И друг път съм писал хубави неща за група Севи (Sevi).

При тези музиканти просто има разлика от колегите им и тя е в детайлите. С каквото и да се заемат, го изпипват до наглед незначителни и уж излишни, но на практика хиперважни дреболийки.

Второто издание на 23 ½ h Rock Marathon, организирано отново от Севи с домакинството на столичния клуб Rock It, стартира на 12 октомври (петък) с тематична вечер в стил пънк-рок и ска. Водещ на церемонията, като истинско емси, отново бе Пецко, който си е на 200% готов за водещ по телевизия.

Специално за MySound.bg Светлана Близнакова – Севи докладва, че групите в тазгодишното издание на рок маратона са подбирани внимателно по време на многобройните концерти и участия на Севи Бенд през изключително силната за тях 2012.

Но като споменах за детайлите, при Севи те са докарани до мания. Така беше на нестандартната промоция на дебютния им албум в края на пролетта, така е и на този фестивал в Rock It. Прекрасни плакати, флаери, значки и тениски. Стегнат ред на участие, разноцветни ленти за достъп, бързи саундчекове и преходи. Всичко при Севи става леко и плавно, но доказано дисциплинирано и подредено. Ето затова тази група ще оцелее дълго. Убеден съм!

Пет броя страшно добри пънк и ска групи забиха в първата вечер на втория 23 ½ h Rock Marathon. С динамични и намахани сетове от точно по 30 минути. Стартираха Perfect Skies с полуакустичен, полуънплъгд, полупънк гиг. Банда на около три години с дебютен албум, мастериран в Ню Йорк, и изцяло авторска музика. По принцип са петима, но снощи свириха само трима, ама то за пънк и тези са в повече, дето се вика. Комплект барабани и един певец и пънко е готов. Само дето Perfect Skies бяха без барабани този път.

След тази млада банда, клубът беше разтресен от едни олдскуул пънкари, напуснали родната си Варна преди 12 години, за да дойдат да забият на софийска земя. Триото с атрактивно име Джаста Праста направо разцепи колоните. Първичен класически пънк с много агресия и веселие. Забавни авторски парчета и нетипично изчистен и шлифован звук за пънк банда.

Трети поред в маратона на Севи се изявиха доказаните вече дори със запис на албум в Лондон, любимци от МЛЪК! (на снимката). Не ще и дума, че това е една от силно харесваните групи в столицата, притежаваща в плейлистата си няколко абсолютни ъндърграунд класики. Над всички от тях, разбира се, е култовото парче "Всеки мрази красивите и умните". Поразговарям се с МЛЪК! след картечния им сет и те ми доверяват, че един път в месеца им е напълно достатъчно и нормално да свирят, защото искат да го правят на 100%, а не да изглеждат уморени и отегчени пънкари като Toy Dolls например, за които подгряват в Загреб през 2009. За мен лично МЛЪК! са нещото, доближаващо се на родна сцена най-много до страхотните Public Image Limited. Поне във вокално отношение. Доста ценна група за България, дано да запазят хъса си.

След МЛЪК! бройката на музикантите на сцената започна да нараства. "Младежите" от Bright Sight се оказаха четирима, ама барабанистът им блъскаше за поне още четирима, та в края, когато на певеца и басист на състава (Станко Томов) му се скъса струната, почти не се усети от никой. Интересното при Bright Sight е, че и четиримата пеят добре, но никога за любов!

BGZ закриха първата вечер на 23 ½ h Rock Marathon в клуб Rock It. В състав от цели пет човека, правещи много качествен микс от фънк, ска и реге. По-близо до Уикеда, отколкото до Madness, BGZ са много класна група, която звучи уверено и е по български силно нетипична.

Силен старт на маратона и аплодисменти за организаторите! Снмки на Мартин Цанков - в секцията "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички