Tides From Nebula и Center завлякоха софиянци в безмълвния космос


Tides From Nebula и Center завлякоха софиянци в безмълвния космос

3229

Когато времето губи значението си…

Когато часовникът няма смисъл…

Това е тогава, когато си даваш сметка колко крехка е човешката натура и как само смъртта може да спре колелото на живота, а казано в съвременен контекст - лудото ни забързано всекидневие.  Когато всичко изглежда "бял кахър", и единственото, което искаш, е да спреш. И да помълчиш. Поне за минута.

Тъкмо се прибирам в добро настроение и отварям лапотопа, за да излея впечатления от концерта, на който съм била преди малко. Уви, намеренията ми са посечени от един ред, който ме посреща в мрежата: "Почина вокалистът на Suicide Silence".
 
Наистина ме смразява. Потресена съм от вестта за нелепата гибел на Mitchell Adam Lucker, който на 28 години оставя семейство, дете и банда в апогея си… Почивай в мир, Mitch.

Хлопвам бързо капака на компютъра….

Ето ме в неделя. Живнала съм. Не съм забравила, че бях свидетел на едно яко събитие. Искам да го споделя. Сигурна съм, че приемате извиненията ми за закъснението. Не е професионално, но е човешко…

Забавяне имаше и вечерта на шоуто, когато очаквахме да посрещнем за трети път поляците Tides From Nebula. Те закъснели сериозно, но ние ще проявим разбиране, като дадем време на гостите за качествен саундчек. Все пак – големи музиканти са и си искат своето. Ние пък нашето – концертът да стартира-а-а-а-а-а!

Пост-рок/метълът на четворката влиза в графата "модерни" жанрове и очаквам  клуб Mixtape 5 да е пълен. Към 21.30 ч. все още не се знае дали ще е така, защото още не сме влезли, а движението на тълпата напред-назад пред заведението не дава реална представа за това колко хора реално ще присъстват на събитието.  

Когато 20-ина минути по-късно сме вътре, съпорт бандата трябва да ни нахъсва отново, защото лекинко сме се уморили. Строяваме се за Center на същото място, където ни очароваха с представянето си по-рано тази година – на Rawk'n'Roll манифеста A New Day Dawning заедно със Smallman и Vrani Volosa (Врани волоса). Набрали са точки и малко им трябва, за да вкарат в ритъм крайно преданата си аудитория. Всъщност, макар определението за саунда им да е "алтернативен метъл и стоунър рок", те не се страхуват да прескачат бариерите на стиловете. Де що е подходящ риф или формула от рода на най-застъпената "бързо-бавно", "тръгни-спри" се е вплело в грууви мелодиите.

Най-привлекателни за мен си остават ранните Black Sabbath примеси. В "немите" композиции Center се изразяват със сайкъделик, блус, дуум. Този път ги няма екраните на сцената и прожекциите, които заедно със светлинно шоу дават завършеност на шоуто и естествено подсилват въздействието на музиката като цяло.

От сета им с 9 песени се открояват вече хитовите "Parallel Defence" и "Sun Delivery". Когато забиват и последната композиция, не са малко онези от присъстващите, които искат още. Но ред е на Tides From Nebula (на снимката). Групата от двете в този концерт, която, лично за мен, предлага по-малко интригуващи моменти.

И преди съм го казвала, но няма как и сега да не отбележа, че е удивително с какви крачки се движи квартетът от Варшава. Съвсем нова банда, която само с два албума - "Aura" (2009) и "Earthshine" (2011), успя да привлече голямо медийно и фенско внимание… Но, освен музикантските умения и любовта към музиката, с които тези момчета  разполагат, има нещо друго - то се нарича "амбиция". Тя пък не може да е градивна без постоянство. И така, трябва да признаем, че те ги притежават. Избрали са си пост-рока като дестинация, към която да изстрелват космическия си кораб с няколкостотин пасажери всяка вечер и това видимо доставя удоволствие и на пилотите, и на пътниците.

Инструменталната музика е по-трудна за възприемане, защото при живото ѝ изпълнение реално няма фронтмен, който да държи контакт с публиката и да ѝ "подсказва" как да се държи, да даде команда "ръцете горе" или да предостави възможност на тълпата да пее припева заедно с бандата. Но пък подобни формации имат своите силни страни – комуникират със слушателя по начин, по който го кара/дава му възможност да се съсредоточи в линията на инструментите и да потъне, да се понесе с нея. Да си я изживее от първо лице и дори да си "чува" някакви гласове-вокали, ако щеш… В един момент композициите на TFN се сливат една с друга и отнесените пасажи надвишават дозата. Но това пак е относително.

Ако искате да благодарите на Shadowland Music за концерта, то отидете на следващото събитие, което организират. Да, те не са свършили с авангардните предложения за изкарване на различна делнична вечер.

Поредното е за четвъртък, 8 ноември, когато Secret Chiefs 3 свирят в Студио Sounds Like...

Снимки - в секцията "Галерии".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички