Отиде си Илия Аргиров


Отиде си Илия Аргиров

3754

Илия Аргиров е починал на 17 ноември.

Народният изпълнител - една от емблемите на македонската песен, ни напусна след кратко боледуване на 80-годишна възраст.

Поклонението ще се състои в църквата на Централните софийски гробища от 13.00 часа на 19 ноември (понеделник).

Аргиров е роден на 19 март 1932 в Свети Врач (дн. Сандански). Първите му изяви са като самодеен изпълнител на песни от Пиринския край. От 1950  започва да се занимава с народна музика на професионалната сцена. Участва в Ансамбъла на трудовите войски и в ансамбъл Гоце Делчев в София. От 1959 е солист в Държавния ансамбъл за народни песни и танци Пирин в Благоевград. Има над 200 записани песни, седем самостоятелни албума и многобройни участияв малки плочи и сборни албуми с българска народна музика. Сред най-популярните му песни са "Ой, девойче" и "Дойди, майко, изпрати ме".

Удостоен е със званието "Заслужил артист" през август 1974.

Таланта и уменията наследява от майка си — надарена певица с огромен песенен репертоар. Кирил Стефанов е човекът, който е дава тласък на музикалната му кариера, научавайки го на много тънкости. Затова и певецът винаги го споменаваше с уважение и респект.

Съпругата на Илия Аргиров - Виса, била танцьорка в ансамбъл "Пирин". Работила е като учителка по физическо възпитание.

Имат двама сина. Единият се занимава с компютри, а другият - Димитър, е първият вокалист на рок група Епизод.  Той тръгва по стъпките на татко си (двамата на снимката) и с гордост пее неговите песни. Бащата записва "Моите песни" на 78 години по настояване на своя син.

Както MySound.bg вече писа, Димитър издаде албума "Песните на баща ми" с 10 фолклорни изпълнения от Пиринско в каталога на компанията Double D Music, като издател е Драгомир Драганов, оригиналният китарист на Епизод.

Илия Аргиров ни остави репертоар от над 200 македонски песни.

Още от Уърлд/Латино


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички