Фолклор, испански ритми, рок и суинг в Студио 5 до края на 2012


Фолклор, испански ритми, рок и суинг в Студио 5 до края на 2012

5797

За всекиго по нещо предлага афишът на столичния клуб Студио 5 до края на годината.

Хор Космически гласове с диригент Ваня Монева е подготвил концерт - "Коледно чудо", който ще се състои от 19.00 ч. на 27 декември, четвъртък. След това, от 22.00 ч., DelPadre ще презентират своя първи албум - "Rubi".

Изключителните народни певици, прославили България по света, ще представят изкуството си в две части – обработен фолклор и църковни песнопения. Космически гласове е един от най-популярните български фолклорни хорове и несъмнено принадлежи към най-ценните културни богатства на България днес. Формацията има 16 издадени албума и участия във фестивали и концерти по целия свят. Хорът е основан през 1994 от диригента Ваня Монева и мениджъра Емил Минев. Космически гласове (на снимката) впечатлява с богата палитра на музициране в различни стилове – обработен фолклор, църковна музика, съвременни джаз и поп проекти, кантатно-ораториална музика, филмови и театрални продукции, уърлд.

Ваня Монева е сред ярките имена в историята на българското хорово изкуство. Носител е на наградите "Златна книга" за принос за развитието на българската култура (2011), ECHO на немските музикални продуценти за компактдиска "Bulgarian SoulВеселина Кацарова (2003), "Златно перо" за принос към българската култура (2001), специалната награда на "Салона на изкуствата", НДК, (2000) и много други.

De Padre, или любов по испански ще се развихри в Студио 5 около полунощ.
След премиерата на дебютния си албум "Rubi", момчетата с гореща кръв ще запалят и тази на гостите в клуба, защото тяхната музика не се приема единствено със слуха. Тя кара цялото тяло да танцува и да преживява звучащото в момента, като едновременно с това разкрива дълбочината на историите, разказани в 13-те песни. Албумът съдържа в себе си цялата радост и топлина на испанските ритми. В изпълненията лесно може да се усети неподправената любов, с която музикантите създават и представят своите авторски композиции. Както MySound.bg нееднократно отбеляза, дискът е ритмичен, многоцветен и изненадващ. В него по уникален начин са вплетени традиционни български инструменти, звучащи в пълна хармония с испанските мелодии. Някои от песните са на български, сред които се откроява фламенко версията на "Облаче ле, бяло". Специалният испански прочит на "Can’t Take My Eyes Off You“ пък е една от красивите изненади за почитателите. Последният щрих с оригинален испански произход е на дизайнера Тони Мартинес от Барселона, който е автор на обложката на диска. С неговото име обаче испанската следа не свършва. В "Rubi" участват 20 музиканти от 9 страни, отдадени изцяло на испаноезичната музика.
  
Ритъмът на сърцето на Студио 5 ще запулсира с неравноделните тактове на група Булгара, която ще изнесе концерт от 22.30 ч. на 28 декември, петък, веднага след изявата на Николай Урумов с неговия спектакъл "За секса, политиката и други проЗташки неща" – за последен път тази година.

Красиви и силни мелодии, съчетаващи българска традиционна музика с дръм-ен-бейс, фънк и броукън бийт. Песните на Булгара създават собствен свят като от фолклорна приказка, в който биваме пренасяни неусетно. От нежни през динамични до бесни звуци, които изискват пълното ни ангажиране, Булгара безкомпромисно приковават слуха и вниманието на публиката си. Музика, от която оживяват легенди и самодиви.

Във формацията са: Костадин Генчев - кавал, Димитър Христов – тамбура, Христина Белева – гъдулка, Петьо Костадинов – гайда, Чавдар Асенов – бас, Стоян Павлов - перкусии, Кирил Добрев - барабани, програминг и Ева Перчемлиева - перкусии.

Swing, Swing, Christmas Swing е програмата, с която Old Gold Band ще радва посетителите от 19.00 ч. на 29 декември, събота, след което на сцената ще се изяви Военният биг бенд на Стара Загора със своята "Коледна джаз оратория".

В репетроара на Оld Gold Band са златните парчета на суинга - от 30-те години до днес. Празничната програма обаче далеч не се изчерпва само с това. Суингът, би-бопът и класическия рок-ен-рол ще върнат публиката във времето на знаменитите Луис Армстронг, Чарли Паркър, Дизи Гилеспи и Луи Прима, в празничен Ню Йорк, вещаещ музикални приключения.

Old Gold Dixie Band е създаден от студийни музиканти през 2007, част от които са солисти на Биг бенда на БНР. Обединени от идеята за по-мека, камерна звучност на традиционния джаз, изпълнителите предлагат интересен репертоар. В него са  популярни пиеси от епохата на автентичния Ню Орлийнс и съвременни аранжименти в стил суинг. Нерядко в своите авторски композиции музикантите вплитат теми от българския фолклор, предкласиката и други. Инструментариумът включва почти всички тембри, характерни за стила дикси – тромпет, кларнет, тромбон, барабани и контрабас. Бендът е участвал във фестивалите "Диксиленд парад" - Габрово и "Дикси-фест"- Тетевен, Джаз срещата в Русе, както и в редица други концерти. Формацията неизменно привлича вниманието на специалистите, а изявите й винаги са посрещани с радост от публиката.

Оld Gold Band е в състав: Генчо Въртовски – тромпет, Атанас Хаджиев – кларнет и тенор саксофон, Цветан Троянски – тромбон, Димитър Горчеков – пиано, Митко Гидишки – контрабас и бас китара, Васил Василев – барабани. Специален гост: Лили Друмева.

22.30 ч. е началото на "Коледна джаз оратория". 

След фурора, който Венци Благоев и Военният биг бенд на Стара Загора предизвикаха през есента, те отново са в Студио 5 и то точно в разгара на коледните и новогодишите празници. Феерия от класически коледни джаз изпълнения ще завлядеят сетивата и емоциите на гостите, а "виновници" за това са: Венцислав Благоев - тромпет, Военният биг бенд на Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев и Стефка Оникян – вокал, която на първи ноември бе удостоена с "Кристална лира" за джаз за концерта си на Джаз форум – Стара Загора на 15 юни 2012 с участието на световноизвестната американска певица Джанис Харингтън, Военен биг бендСтара Загора и Цветомир Цанков. Именно той е и един от студентите на г-жа Оникян, с които тя най-много се гордее и често могат д бъдат видяни на една сцена. Екипът е подготвил зашеметяваща програма с произведенията на Дюк Елингтън, Глен Милър, Джордж Гершуин и коледни класики.

Към "Коледната джаз оратория" ходом, марш!

Вход за всички концерти: 10 лв. (билети и в мрежите на www.eventim.bg, www.ticketstream.bg и www.ticketplus.bg, както и в Студио 5 преди началото на съответното събитие.)

Тел. за резервации: 02/ 963 12 54

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички