The Herbaliser: Нашествието на бесните билкари в София


The Herbaliser: Нашествието на бесните билкари в София

4792

С дънещ, проникващ до костите бас и разчупен бърз джазов ритъм, Sirius и Methodikal зададоха мотото на поредната вечер, част от парти преживяването ReelFeel.

Неговите вдъхновители последваха плътно стила на The Herbaliser: пресечната точка на фънк, джаз и хип-хоп. Докато британците си покриват загубите от багаж на летището с помощта на отзивчиви наши сънародници със спасителните Moog Voyager и Fender Precision, нека си припомним накратко кои са The Herbaliser и за какво се борят.

Създадената преди двайсетина години в Южен Лондон група е плод на сътрудничеството на Джейк Уери (бас) и Оли Тийба (turntable), събрани от влечението си към безкомпромисна инструментална музика без захар от преди началото на хип-хопа какъвто го знаем днес, и отвъд лекия флирт с трип-хоп вълната на 90-те. Скоро след основаването си проектът става част от студените бийтове на прочутия лейбъл Ninja Tune и евентуално едно от най-популярните му имена. С гордост и целеустременост, групата избягва от залитане по поп изкушения и си остава почтено дистанцирана от широката публика, усъвършенствайки това, в което вярва. Мисията на Уери и Тийба е финализирана с добавянето на още няколко музиканти: тромпет, саксофон, флейта и ударни/перкусии. Така циментираната банда окончателно намира себе си в последното десетилетие. А в най-новата си история, се появи точно в полунощ пред пълния Sofia Live Club.

Концертът беше разбиващо преживяване за подскачащата публика, заради специфичния безкомпромисен стил на групата: бърз, енергичен и праволинеен брейкбийт с равни бууу-образни рогови мелодии и много сполучливи скречове на живо, които бяха цвета на музиката. Гостите не пожалиха публиката и в първата половина на изпълнението ни удариха с виеща атака по сетивата, от която и мъртъвците биха се събудили. Сценичното поведение, представление и взаимодействие с публиката бяха скромни, красноречив признак за отдадеността към музиката преди всичко. Прозвучаха както предишни пиеси на формацията, така и няколко композиции от актуалния й албум "There Were Seven".

След час и половина грохот, тътен и от време на време забежки по трип-хоп и реге, концертът приключи формално, но партито продължи в същия дух от плочите на диджея.

В спомените на посетителите, забиването на The Herbaliser ще остане като много силно телесно и слухово преживяване с усещането на жесток кино епос и изправяща на крака и във въздуха музикална аларма. По много пъти в минута.Снимки на Надя Михова - в секцията "Галерия".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички