Sabaton в София, една публика с главни букви и чудовищна класа


Sabaton в София, една публика с главни букви и чудовищна класа

6548

Ако си закоравял меломан, изкуството да слушаш музика в градски условия задължително трябва да ти е развито до виртуозност.

Изключително важна е плейлистата под слушалките. Има видове за всяко преодоляване на трафик в чудната "ърбън джунгла". Поне аз така си ги селектирам звуците.

Ако до срещата имаш 45 минути, а си на 500 метра разстояние, пусни си Дайдо (Dido) например и се влачи като български футболист след 60-та минута. Ако обаче имаш да преодоляваш 2 километра в пикова навалица и то за норматив, задължително зареди Сабатон (Sabaton) и гле’й к’во става! Минаваш като танк през автомобили, контейнери за смет и солариумни пушачки по тротоарите. Проверено – работи!

Преди близо една година с огромно удоволствие качих в телефона си албума  "Carolus Rex" на надъхващите шведи и запрепусках по улиците с него. Мислех си, ще го повъртя до втръсване 5-6 седмици и ще го сменя с нещо друго.

Да, ама ... не! Изтрих десетки (може и стотици) албуми от телефона от тогава, но Sabaton 2012 все още си е там. Седят си парчетата чакат онези моменти, в които ще се спринтира бясно по хронометър. Просто намерих своя правилен рок адреналин за екстремни ситуации.

Оттогава седя и ги чакам да ми дойдат и на живо! И те монтираха своя Swedish Empire Tour в ден понеделник, месец март, централно.

Ако си мислите обаче, че това в "Универсиада" е бил обикновен концерт, сте в чутовна заблуда. Това беше цял рок фестивал. Див, бесен, мощен и зареждащ. Една от онези вечери, в които за скромните 30-40 лева получаваш цели 3 много здрави групи, които близо 5 часа ти разкъртват главата и карат адреналина ти да скалпира първия срещнат чалгаджия. Брутално, пък макар и виртуално!

Прекрасна организация на събитието, хора! Казаха го и самите музиканти от Sabaton в края на лудото си шоу. Точно, ама точно в 19.00 часа, разтърсващият концерт беше открит от първия съпорт - унгарските пауър метъли Уисдъм (Wisdom).

И при момчетата от Будапеща (както и при Sabaton), от оригиналния състав през 2001 са останали само двама души. Това не им попречи обаче да забият ударен 30-минутен сет, а публиката да ги посрещне и изпрати повече от възторжено. Музикантите ме смаяха с изключително добри вокали, за които допринесе и прекрасното озвучаване на залата (ех, друго си е "Универсиада"!). Парчетата "Heaven & Hell” и "Judas" са си хитове на топниво в този стил, а унгарците са много симпатична група. Добро попадение. Номер 1.

Последваха 45 минути за 7-членната (втората мацка, по-хубавата, я нямаше, както вече ви предупредихме) банда от Цюрих, Швейцария, със засуканото име Eluveitie. Тези хора са като "харлем шейк"! Направо отвяват всичко по пътя си с най-дивия фолк-мелъди-дет-метъл, който някога съм слушал. Тотална оргия на сцената! Не очаквах да са чак пък толкова популярни в България!

Фронтменът Кригел Гланзман е звяр с убийствена микрофонна техника. Да не говорим колко флейти и дудуци изреди през устата си по време на дивашкото си и супермузикантско шоу. Но това, което го докара почти до сълзи, беше публиката. Личеше си най-истински, че Eluveitie не са посрещани така на нито едно място от турнето си досега. Не съм броил, но сигурно над 50 пъти Кригел благодари най-искрено, удряйки силно сърцето си с микрофона. Добро попадение. Номер 2.

Два часа по-късно след началото на този рок понеделник под звуците на "The Final Countdown" на Europe дойде МАГИЯТА (цитирам Йоаким от Sabaton) (на снимката). Ще се повторя, но, по дяволите, наистина смазващ звук и уютно място за рок. Има си значение!

Над 2 500 (а може и повече) души с кански рев и тропот посрещнаха шведските машини. Това, което видях за 100 минути Sabaton на живо, ме накара да се убедя, че всяка публика, на всеки друг концерт досега е била просто позьорска. Убеден съм, че половината от гледалите Мадона или Гага (Lady Gaga), после са се драли и на Преслава и на Азис. Тези в "Универсиада" обаче са от друга раса. Те са армия! И при тях компромис не може да има.

В този бомбен сет на практика бис нямаше, защото след всяка песен идваше  2-3-минутен бис. Като в епицентъра на озверяла футболна агитка. Няма шанс да бъде описано. Трябва да се види. Фронтменът на шведите няколко пъти оставаше без думи и само показваше настръхналите по ръката му косми. Китаристите се хващаха за главите и оставаха дълго в тази поза.

Представям си приятния шок за тях, още повече, че, като изключим певеца Йоаким и басиста Пьор, това си е един напълно нов състава на Sabaton, с нови членове във всяка линия от една година насам. Но и в тази формация беквокалите са издигнати в култ. Чак пък толкова добре пеещи редови музиканти е дори плашещо!

Не смятам да правя дисекция на песните на групата в този епичен гиг. Прилагам пълния сетлист малко по-долу. Защото това беше лайв с две звезди едновременно, едните върху сцената, а другите пред нея.

Жестът на Sabaton да дава шанс на феновете си да избират следващата песен (по системата – две предложения, свирим това за което повече се крещи), беше наистина грабващ. "Който плаща, той поръчва музиката" в буквален метъл вариант. Е, как да не обожаваш тази група?

Малко преди края Йоаким го каза: "Последната ни песен в тази страхотна нощ няма да е за война, а ще е за вас!" и бандата разцепи като ураган с "Metal Crue".

Колкото повече наближаваше краят на този брилянтен метален спектакъл, толкова повече ме глождеше любопитството как тази положително изтрещяла публика ще пусне любимците си да си ходят? Не че на тях им се тръгваше много. Шведите най-чистосърдечно  си признаха, че от над 100 концерта в това турне няма и няма да има по-вълшебна нощ от тази в София. А че задължително ще се върнат скоро, е повече от ясно! Всеки да е на тяхно място, ще се влюби в такава фен-армия.

Дали да не взема да им пиша с молба да ни представят за "Евровизия"? догодина:) Няма да откажат на България! Гарантирано!

Sabaton са музиканти от чудовищна класа и банда-институция. Наградите ѝ в последните месеци са повече от заслужени, а този вид музика няма да си отиде никога, напук на вокодери, марсиански "дръм-туп-тупове" и всякакви "ден-до-пладне” еднотипни моди.

В бъдещия афиш, моля ви, пишете и ПУБЛИКАТА, като съпорт! При това с големи букви...

Пълен сетлист на Sabaton от концерта им в София на 18 март 2013:

Ghost Division
Gott mit uns
Carolus Rex
Poltava
Cliffs Of Gallipoli
Attero Dominatus
40:1
Uprising
The Hammer Has Fallen
Swedish Pagans
En Livstid i Krig
The Lion From The North
The Art of War
Primo Victoria
Metal Crüe

Снимки на Мартин Цанков - в секцията "Галерия".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички