Печенката специален гост на турнето Фортисимо клас


Печенката специален гост на турнето Фортисимо клас

4553

"Фортисимо клас" ще изнесе серия концерти пред над 4 000 деца.

В рамките на програмата през последната година професионални музиканти влязоха в часовете по музика на четвъртокласиници и ги запознаха с музикалните инструменти от симфоничния оркестър.

Виртуозният диригент Максим Ешкенази, идеен създател на програмите от семейство Фортисимо ("Фортисимо фест", "Фортисимо клас", "Фортисимо фамили") пристига отново у нас, за да дирижира всички четири концерта в София и извън нея. Специален гост на музикалните събития е световната ни шампионка по бийтбокс Адриана Николова - Печенката (на снимката). Със своите изпълнения тя изкарва спектаклите от рамките на класиката и показва, че тази музика може да бъде в отличен синхрон с младо изкуство като бийтбокса.

Първият концерт е в Разград на 20 март, където Разградска филхармония Проф. Димитър Ненов и солистът Чавдар Вълков (цигулка) ще изпълнят както класически произведения от Вивалди, Бах и Бетовен, така и разпознаваеми теми от игри като Angry Bird и любими филми от Star Wars до Spiderman. Водещ на първата изява е журналистът, когото сме свикнали да виждаме предимно рано сутрин - Виктор Николаев.
 
Следващата спирка от турнето е Стара Загора (22 март). Микрофонът на водещия е поверен на актьора Стефан Рядков, който от "Ку-ку" до днес е един от най-разноликите телевизионни и тетрални персонажи. Там Чавдар Вълков ще си партнира с музикантите от Държавна опера Стара Загора.

Столичната зала "България" ще се изпълни с деца, които попадат в ръцете на ветерана сред водещите на "Фортисимо клас" - Любо Нейков, на 27 март. Актьорът за поредна година застава пред изключително взискателна детска публика, за да я разсмее, пък и да демонстрира едно пицикато. Веско Пантелеев Ешкенази ще солира и смайва със своя талант, а сцената на "Фортисимо клас" е още едно място, което го събира с Печенката, след като двамата записаха парче по "Либертанго" на Астор Пиацола.  

Ден по-късно журналистът Ани Цолова води спектакъла в Плевен (28 март). Чавдар Вълков отново излиза на сцената като солист. Събитието е последното от серията, в които ще зазвучат произведения, специално подбрани и съобразени с детската публика. Наред с класически теми и филмова музика, в програмата влиза и "Дяволски танц" на Добри Палиев, с който ще бъдат представени любимите на децата ударни инструменти.

Директор на "Фортисимо клас" и организатор на всички събития е цигуларят Хари Ешкенази, който през последните години работи в посока по-атрактивно и полезно обучение по музика в началните класове. Концертите се организират специално за деца от училищата, които се включиха в програмата 2012/2013.

"Фортисимо клас" е новаторска програма за обучение по музика, насочена основно към учениците от трети и четвърти клас. Традиционните учебни часове по музика са разнообразени по съвременен начин и са посветени на всеки един от деветте основни музикални инструмента oт състава на симфоничния оркестър, а именно: цигулка, валдхорна, виолончело, тромпет, контрабас, китара, ударни инструменти, флейта и кларинет. По време на всеки урок вниманието на децата се насочва към устройството, историята и най-характерните особености на дадения инструмент, както и към многобройните негови приложения в различните музикални жанрове, както класически, така и съвременни. Лекторите са млади музиканти, които с отдаденост работят за оформянето на богата култура, критичност и музикален вкус у подрастващите.

Основен вдъхновител на"Фортисимо клас" е диригентът Максим Ешкенази, който пренася у нас най-ценното от дългогодишния си опит в образователните програми в САЩ. Големият стремеж на организаторите и участниците е да възродят интереса на младата аудитория към класическата музика чрез по-нетрадиционни преподавателски методи.

Фондация "Америка за България" осигурява цялостно финансиране и оказва изключителна подкрепа за осъществяването на програмата както в София, така и извън столицата. Благодарение на нея часовете са безплатни за общинските училища, като всяко едно има възможност да кандидатства и да стане част от програмата.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички