Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Ричард Клайдерман съживи романтиката с музика


Ричард Клайдерман съживи романтиката с музика

4682

Петък вечер, време за почивка.

Почивка от скуката и рутината, почивка от цинизма. Време за мечти, за кино, за култура, а може би и за всичко това едновременно.

Около НДК се формира сериозно стълпотворение и това не е случайно: под шапката на Европейския музикален фестивал, организиран от Класик FM и "Кантус Фирмус" (Cantus Firmus), на 5 април ни посети вероятно най-популярният пианист в световен мащаб – Ричард Клайдерман (Richard Clayderman). Зала 1 е пълна, а в оркестрината са се събрали най-големите ентусиасти да видят майстора отблизо.

Клайдерман (или Филип Паже, името, с което е роден, но почти не е известен), се появява малко след обявения начален час – колкото да даде възможност на огромното множество да се разпредели по местата. Поздравява ни на... франглийски. Но и на български. Вече е тук за четвърти път, макар че с неговия акцент "fourth" звучи по-скоро като "first". Хубаво е, когато всяка следваща среща е вълнуваща като първата.

Освен музикант, Клайдерман е до голяма степен и шоумен. Преминава от един език на друг с невероятна скорост, поздравява част от публиката дори и на японски, макар и от листче. Изобщо, доста често прибягва до листчета и консултации, но го прави толкова мило, че започвам да се чудя дали неведението му не е част от сценария.

Когато обаче седне и засвири, комедията се изпарява и той просто потъва в музиката, повличайки всички със себе си. Пръстите му се движат с несравнима лекота, а под тях познати мелодии преливат една в друга, в невъобразими комбинации. Класически, популярни, филмови, както и собствените пиеси на Клайдерман буквално се леят. През "Ballade pour Adeline", саундтракови мотиви на фона на кадри от Париж, ирландски моменти на "You Raise Me Up" до Бетовен и всички онези класически произведения, които повечето от нас "не знаем, че знаем". "Монтеки и Капулети" на Прокофиев е толкова зловеща и брутална, че се сепвам: чакай, акцентът не беше ли на романтика!? А... да. Ромео и Жулиета. Любовта боли.

Страхотният оркестър на Класик FM е красиво разположен около пианиста, а още по-красиво звучи. Хармонията е удивителна. Магията не изчезва дори когато Клайдерман се оттегля за малко, оставяйки сцената на перкусиониста Даниел Чамполини, който за няколко минути изпълва залата с мистични звуци. Малко по-късно се намесва и с барабанно соло.

След кратка почивка успяваме да се насладим и на актьоркия талант на Клайдерман, който разиграва кратък етюд с муха, която се оказва...плюшена. Кончината й е отбелязана с кратък погребален марш.

Специален акцент е отделен на Адажиото от "Спартак" на Хачатурян, както и на трибют медлито по Стиви Уондър, към когото Клайдерман сподели, че храни силно уважение. Друго медли припомня "Уестсайдска история", по-мажорните моменти от което кара публиката да пляска в такт. Повечето от тези изпълнения могат да се чуят в последния албум на "принца на романса", уместно кръстен "Romantique". Музика от него откровено преобладаваше, но не и за сметка на най-любимите и добре познати мелодии, като темата от Love Story ("льов стори“), моменти от "Този див, див Запад", "Don’t Cry For Me, Argentina" и дори малко Рики Мартин.

Последните потпури сменят мелодиите с такава скорост, че ни оставят почти без дъх. Изключение вероятно прави един човек, който толкова силно се развълнува на "Con te partiro", че запя заедно с оркестъра – и то много добре, трябва да се отбележи.

След като показа с жестове, че е време за сън, получи букети и благодарности, раздаде нотите си на почитатели, изсвири зашеметяващо медли от всевъзможни и уж несъчетаеми мелодии в бис, поздрави оркестъра... и всичко това не задължително в този ред, Клайдерман се прибра.

Доволен, надявам се, след като успя да изкара стотици души от сивотата на всекидневието и да събуди в тях много любов: към музиката, към света и по принцип.

Снимки - в секцията "Галерия".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички