Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Парижката Света Богородица в музика и песни


Парижката Света Богородица в музика и песни

6945

В началото на 1831 г. 29-годишният Виктор Юго (Victor Hugo) издава своя четвърти роман, над който е работил повече от три години и половина.

Писателят прави три години проучвания за Средновековието (което романтиците противопоставят на интереса на класиците към античността), за нравите през ХV век и управлението на Луи XI (по чието време се развива действието), за историята и архитектурата на най-известната френска катедрала – Парижката Света Богородица. Всъщност тя е точно онова, което е нужно на Юго – свято място, символ на безименния народен гений – и се превръща в главен герой от романа.

Юго споделя свое откритие, което го подтикнало да напише "Парижката Света Богородица": "В полумрака на един параклис вътре в катедралата той разчита изписаната върху една от стените му гръцката дума ананке (съдба) и това дава отпечатък върху развитието на фабулата.

Схемата, по която се разгръща интимната драма тук, е породена от един мотив, залегнал дълбоко в личната творческа фантазия на романтика Юго – "трима за една жена" В него архидяконът Клод Фроло, гърбавият звънар Квазимодо и капитан Феб дьо Шатопер се озовават съперници в завладяването на благоволението и любовта на красивата танцьорка Есмералда.

През 1993 поетът Luc Plamondon решава да направи мюзикъл и в търсене на подходящ сюжет разтваря енциклопедията със затворени очи. Когато поглежда, вижда, че се е спрял на Квазимодо и така се заражда идеята да постави "Парижката Света Богродица". И още докато скицира текстовете на отделните песни, Luc се обръща към композитора Riccardo Cocciante и двамата продължават по-нататъшната работа съвместно.

На 16 септември 1998 година френско-канадската продукция дебютира в Двореца на конгресите в Париж (Palais des Congrès) с впечатляващ успех; нейни представления се състоят в още 18 страни, а текстовете са преведени на 7 езика, като три от изпълненията са пуснати самостоятелно, оглавявайки музикалните класации. Например песента "Belle" се задържа 33 седмици начело във Франция.  
 За участие в лондонската версия на мюзикъла са привлечени основните солисти от парижката постановка, към които се присъединяват за записите на албума канадката Celine Dion (Селин Дион) и австралийката Tina Arena наред със симфоничен оркестър, рок група и три хора.   

Албумът "Notre-Dame de Paris", или "Парижката Света Богородица", ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 13 април, след новините от 21.00 ч.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички