Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Back To The Black Tour Part 2: Голямото разчистване на глави


Back To The Black Tour Part 2: Голямото разчистване на глави

4426

Преди време, и по-точно преди около 10 години, мой приятел от Чехия ми разправяше как Vader (Вейдър) свири едва ли не по три пъти месечно в града, в който живее.

Обясняваше как на хората вече им писнало да гледат групата на живо и се чудел как Peter не се сеща за това. Този мой приятел също беше музикант и работеше с полския лейбъл Mad Lion, който пък имаше правата върху някои вейдърски издания, както и специални дизайни на тениски и т.н. Та, той знаеше как точно стоят нещата и затова си позволи този коментар, а и не е трудно да се види в архива на тур календара на бандата. По това време тя още не беше идвала в България, а аз вече я бях гледала на живо. Три пъти. Но аз съм от онези фенове, които никога няма да кажат: достатъчно, вече съм я видяла. Да, обаче там - в Европата, където дет метъл концертите са едва ли не всекидневие, почитателите са се поразглезили и си позволяват да пропуснат 20-ина концерта в месеца, ако не и всички. Тази тенденция за насищане на пазара (колкото и да не ми се иска да използвам тази дума, когато говоря за музика) вече се наблюдава и у нас, и то не от вчера.

Тя си казва думата и на поредния концерт на Vader у нас, който се състоя в столичния клуб R.B.F. на 20 април. Това ще е май четвъртото свирене на поляците в България, а по нашите ширини играе фразата "Тия вече съм ги гледал". Феновете още помнят злополучната дата, на която трябваше да се състои този 4-и концерт на Vader, но изобщо не искам да се сещам за тази грозна история. Сега организаторът е друг, групите са тук, всичко стартира навреме и остава само онези 300 човека да са си купили билети и да се появят (ако са успели да си вземат кинтите за несъсотялия се концерт). Налице е и моментът с групи от хора, които са дошли пред клуба за среща с приятели и 5-6 бири. В самото начало на шоуто даже тези отвън са повече от феновете вътре. А пък това донякъде засяга и друг проблем – нелеката задача на първата банда да накара хората да влязат да я чекнат. Е, да, но вероятно трябва да предложиш нещо наистина нечувано, за да надвиеш навиците на феновете.

Аз съм вътре. Естествено, че не съм чувала тази първа банда W.I.L.D. Някаква нова е, от Франция е и е обявена като death thrash’n’roll. Хм, да видим, това звучи интересно. Но само на думи. При гостите всичко е "начален стадий” и като всяка прохождаща група, и тази ще си мине по нелекия път на години работа и взиране в огледалото на медиите и фенските реакции, за да намери себе си. Засега е дет метъл и то скучноват, само тътнещият соло барабан напомня, ама мнооогo далечно за някакъв n’roll!?

От клипа с чорапите "House Оf The Dead Dwarf", ха-ха-ха-ха, знам, че следващата група Sterbhaus са веселяци. Не само това, ами каква проява на чувство за хумор е да издадеш албум с име "Angels For Breakfast ...And God For Lunch" (2012), или предишния - "Hits For Dead Kids"… Допада ми сарказмът им. Наточила съм се да ги гледам и ги чакам да започнат. Не може да се отрече, че са амбициозни – имат си специална стойка за микрофона на вокалиста, сценични костюми, пипат инструментите доста умело. На сцена са зли, намазаните като коминочистачи, а артистичните заложби на певеца са на линия и тук и физиономиите му са много изразителни. Свирят дет метъл, който носи блекарски привкус. Звучат завършено и песните им в по-голямата си част с класически дет постройки, задържат вниманието ми. Хватките с бавните моменти ала бийт даун също ме печелят. Свирят стегнато и нахъсано. Абе, шведи, какво да ви кажа! Дайте им един лайк във Facebook профила http://www.facebook.com/sterbhaus

Като наближава времето на Melechesh към 20.20 ч., започваме да се отсрамваме за малобройната публика с нови попълнения от около 150-ина души. Клубът вече не изглежда празен, а и Melechesh си имат привърженици, спечелени от предишните им гостувания. Не е трудно да се хареса една банда с такива мелодични линии и къдрави фолк мотиви, хитро вплетени в стабилна дет/траш/блек основа, изсвирена интелигентно, премислена, а не просто съшита с бели конци. Сред купищата банди и бандчки трябва да бъдеш себе си, да заложиш на разпознаваема идентичност - първо с цялостно звучене, второ - с концепцията с Месопотамия и прочее, и трето - с имиджа с черни фереджета, гривните и огърлицата на фронтмена и т.н., помага на Melechesh да катери стълбата на един така или иначе некомерсиален стил.

Лидерът на формацията Ashmedi, който, между другото, смени доста музиканти в състава на проект, е съсредоточен и ниже ориенталски струни на парчетата, на които публиката видимо се радва. Някои девойки даже са вдигнали ръцете горе и къде нашега, къде така им идва отвътре, кършат снаги. Но хедлайнърите тази вечер – дет метъл машината Vader, са сред най-големите козове на Massive Music. Полската гордост винаги ще доведе хора, независимо от 3-те или 10-те подгряващи банди, които тур-агенцията ще боцне в пакета.
 
Към 22.00 ч., както е и по програма, изпод плътната завеса от сценичен дим се измъква познатата фигура на Peter. Този човек е спрял във времето, сраснал се е с китарата и микрофона и сякаш за него няма нищо по-естествено от това да е на сцена. Много ми е симпатичен открай време.

А Vader си е Vader. Праволинеен дет метъл с неговите специфичните ревове, ревовете на Piotr "Peter" Wiwczarek. Не знам дали ви е направило впечатление, но бандата винаги успява бързо да преодолее промените в състава, след поредната "чистка". Все пак докато има Peter, ще има и Vader. Именно фронтменът е двигател на групата, а и шеф с изразено силно присъствие. Сега, дали е тиранин, или каква е играта – друг въпрос. Но е факт, че групата Vader - това е той. Единственият оригинален член от самото й начало през 1983, а напоследък положението е Peter + сесийни музиканти.

Vader са школа. Не само че хлапетата в Полша вероятно вярват, че в метъла има как да се стане голям, именно гледайки как го правят тези музиканти, а някои дори вече го осъществяват, като Decapitated например. Школа са и от гледна точка на музиканти. Daray например- техният вече бивш барабанист в момента удря в Dimmu Borgir. Списъкът е доста дълъг…

Но да се върнем в R.B.F., където се вихрят: Piotr "Peter" Wiwczarek- китари и вокали, Marek "Spider" Pająk – китари, Tomasz "Hal" Halicki - бас и James Stewart – барабани. Свирят песни от "Welcome Тo Тhe Morbid Reich" (2011) и "Black Тo Тhe Blind" (1997), албум, доволно застъпен в сетлиста им тази вечер. Голям голям кеф, защото точно този проект ми е някак по на сърцето. Но това си е обещано в самия анонс за турнето Back To The Black Tour Part 2, наред с  класики от EP-то от 1994 "Sothis", зловещото око от чиято обложка ни гледа от кожите на касите на барабаните.

Момичето от екипа на Massive Music - Zoe, което отговаря за светлините, показва вехти листа с парчетата в сета за турнето и ми разправя, че е много сложно да се отгатне дали Peter ще следва този списък или ще му хрумне нещо друго и че никога не се знае дали музикантите ще забият кавър на Slayer (Слейър) или на Black Sabbath. А пък на фестивали, допълва тя, съвсем сме изгубени, дори и останалите от бандата научават на сцената какво ще свирят докато се споглеждат, след като Peter започва дадена песен. Шеф, нали ви казвам.

И с новия лайн-ъп оная вечер, както винаги, Vader гази наред. Всичко е премерено, машината звучи масивно, както само истински професионалисти могат да звучат. Тотална сеч от всички фронтове – барабани, китари, бас, вокали. От тълпата драпат мераклии за стейдж дайвинг, забравили законите на физиката, на първите редици се мятат коси и бири, а крясъците на фронтмена между песните "Sofiiiiaaaа!!!!" получават своя отговор отдолу. Други, като мен, зяпат Peter, прилепени за сцената, която потъва в непробивните облаци дим и червени светлини. Опитите са снимки са почти обречени, но всичко се запечатва в главата.

И в сърцето: до следващата мелачка на Vader!

Снимки - в секцията "Галерия".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички