Почина Петър Гюзелев


Почина Петър Гюзелев

5535

Китаристът на Щурците - Петър Гюзелев, почина у дома си в 11.30 ч. на 25 април.

"Не се мъчи много, но не мога да повярвам, че вече го няма", каза през сълзи неговата съпруга Ефросина, която първо се обадила на сина му Мартин да се прибере от Испания.

68-годишният музикант страдаше от тумор в мозъка в продължение на 6 години. През ноември 2012 лекарите съобщиха на близките му, че му остават 4 месеца живот.

MySound.bg първи извести за здравословните проблеми на рокаджията през 2007.

До последно Пеци Гюзелев не се предаде на тежката болест, а продължи да работи върху своите солови проекти, като се надяваше да успее да издаде два до края на 2013. Както MySound.bg информира, той ги имаше шест, тематични, разделени по стилове. Китарният ас селектира от 160 парчета и издаде първия си индивидуален диск - "Изповед", между Коледа и Нова година. Проектът бе записан в студиото на Сигнал, където щурецът работи заедно с барабаниста на бандата Владимир Захариев.

"Нося си този тумор, получих го от Чернобил. Защото ден-два след аварията единствено правителството на Тодор Живков скри от хората за радиацията. От това умря и Гошо Минчев, от същия тумор като моя. Жените ги удари в рак на матката и на гърдата. Аз тогава бях на сцената и ме валеше един ситен дъждец. А трябваше хората просто да  бъдат предупредени да не излизат ден-два. Но станалото - станало. Тодор Живков ме разболя от рак", сподели в едно от последните си интервюта покойният.

Петър Гюзелев е роден в Стара Загора на 10 декември 1945.

Автор е на музиката и аранжимента на редица песни на Щурците, сред които "Дай ми малко нежност", "Сватбен ден", "Когато си отива любовта", "Стълбата" (виж клипа ТУК), "Неизживените неща", "Светлият век", "Кой съм", "Кралят рок" и много други.

През 1993 Пеци основава първата българска супергрупа - Стари муцуни, заедно с Георги Минчев, Георги Марков, Иван Лечев и Ивайло Крайчовски, с които издава знаковия албум "Бира, секс и рок-ен-рол" (1994).

За песента "Когато си отива любовта" по текст на покойния вече Волен Николаев получава награда от БНР. Има отличие от "Златният Орфей" за "И една звезда".

Носител е на орден "Св. Св. Кирил и Методий " първа степен за особено големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

В периода между 2007 и 2011 е общински съветник в столичния общински съвет от групата на ГЕРБ.  През 2010 година бе организирана кампания за набиране на средства за неговото лечение, част от което премина в САЩ тогава.

Освен с работата си със Стари муцуни и Щурците, Гюзелев е известен и като основател на групите Сините звезди и Слънчевите братя.

Снимки на Мартин Цанков от една от последните изяви на Пеци - в секцията "Галерия".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички