Дания спечели Евровизия 2013


Дания спечели Евровизия 2013

3987

Дания спечели първото място на музикалния конкурс "Евровизия" 2013, който се състоя в шведския град Малмьо.

Победата бе отвоювана от Емели де Форест (Emmelie de Forest) с песента "Only Teardrops". Така Дания се изравни с Норвегия и Израел по броя на победите си от конкурса в неговата 58-годишна история – всяка от тези държави има по три (на първо място е Ирландия със 7), припомнят световните агенции.

Двадесетгодишната изпълнителка, която получи най-голяма подкрепа на зрителите и на журито, представи любовната балада боса в позата на  русалка в съпровод на барабани и флейта, извикващи във въображението приказни образи на Ханс Кристиан Андерсен. Де Форест, определена от някои журналисти като "датската Шакира", събра 281 точки - с 47 повече от класирания на второ място Фарид Мамадов (Farid Mammadov) от Азербайджан и с 67 от третия финалист – Злата Огневич (Zlata Ognevich) от Украйна с песента "Gravity".

С "Hold Мe" Мамадов спечели втория полуфинал, в който участваха и българските представители - Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи с песента "Само шампиони", която отпадна от съревнованието.

Във финала участваха представителите на Франция, Литва, Молдова, Финландия, Испания, Белгия, Естония, Беларус, Малта, Русия, Германия, Армения, Холандия, Румъния, Великобритания, Швеция, Унгария, Дания, Исландия, Азербайджан, Гърция, Украйна, Италия, Норвегия, Грузия и Ирландия, както и на страната-домакин Швеция.

Следващото издание на "Евровизия" ще се състои само на няколко километра от Малмьо - на отсрещния бряг на пролива Ересун, в датската столица Копенхаген.

Това е трети триумф за Дания на песенния конкурс. Първата победа е в Лондон през 1963, втората - в Стокхолм през 2000.

Дебютният албум на Емили де Форест, носещ името на песента-победителка - "Only Teardrops", се очаква до края на този месец.

Общо 25 държави се състезаваха на финала на конкурса, който бе наблюдаван от около 125 милиона телевизионни зрители. Нашият вот бе представен от популярната певица и водеща на БНТ Йоанна Драгнева. България даде 8 точки за Армения, 10 точки за Украйна и 12 точки за Азербайджан.

Класирането отново се прави въз основа на две гласувания – на зрителите и на журитата, които казаха тежката си дума на снощната генерална репетиция преди големия финал, а зрителите направиха това по-късно вечерта.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички