Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Моряшки песни и стихии с Врани Волоса


Моряшки песни и стихии с Врани Волоса

6222

Проливните дъждове през деня сякаш играха ролята на подгряващи за концерта на Врани Волоса в столичния клуб "Три уши" снощи.

Бандата представяше първото си DVD – "Sailor Songs", и използва случая да посвири моряшки песни и да ни остави с развети коси, огън в очите и слънце в сърцата.

Синонимът за музиката на Враните е "стихии". Огън, вода, земя – всичко има в музиката на родните авангардисти. И не просто въздух, а буря – защото въздухът по концертите им трепери от напрежение и единствените, които могат да укротят побеснялата тълпа, са те. Пейгън боговете на сцената.

Подпалваме от раз с "Fires Don’t Leave Me" – Ицо е нахлузил камуфлажа и петимата са изскочили пред нас изведнъж, без предисловия. Цялата бургаска метълия се е събрала в публиката и на моменти сериозно се питам къде всъщност се случва този концерт – защото Врани носят със себе си магията на черноморието, където и да идат. Морски бури, кървави лъчи, древно величие – виждаме и чуваме това всеки път, когато тези стари, любими приятели, с които знаем наизуст бирите и пейките на Морската градина, се качат на сцената и се преобразят в прекрасни, сериозни, отдадени на изкуството си Музиканти.

"Ерес", също като в едноименния албум, отваря дверите на възприятието широко за заливащото ни "Слънце". "Три уши" буквално пламва, когато Христо започва да рецитира Яворов – и цялата прелест на една от най-обичаните им песни се стоварва върху София, която не е виждала Врани от прекалено дълго време. Фотографите благоразумно се изтеглят настрани, когато купища коси почти помитат пода пред сцената. "Слънце грей над водата, кървав лъч над тихите води!" – повечето хора знаят текста и го крещят, горящи от радост. Не задълго обаче, защото Враните правят рязък стилистичен завой и се връщат към "Sorrow" и "Remember" от първия си албум.

Изумително е как двата им диска нямат почти нищо общо, освен специфичната тематика на групата. И "Wreck", и "Ерес" имат отделни кръгове фенове, обединени от обичта към Врани – тъй че сетлистът, смесващ песните от двата, звучи съвсем хомогенно. Главно заради магичното излъчване на самата група. Правим лека пауза с акапелния поклон към норвежките Isengard с тяхната "Landet og havet" и превърналия се в запазена марка кавър на "Man Оf Iron" на Bathory. После се връщаме отново към "Ерес" с "All Тo Ash" и "The Rising Red" – които винаги по концерти вървят заедно и са свързани с конкретни събития в българската история. Последното подлежи на тълкуване по желание, доколкото патриотизмът на Враните няма общо с националистически дебилизъм и самоизтъкване тип "Булгар! Булгар!" – а е сериозно, скромно преклонение пред родната земя и история, което извиква кротко уважение, дори да не споделяте възгледите им.

Невъзможно е да минем без "We Are Not Alone In Our Universe". Тежко, протяжно начало с хипнотичния напев на Христо и изведнъж – Кольо задрънква весело, куфеещите се укротяват, девойките започват да подскачат, а двойка сериозни металяги танцуват "Бели пеперудки" по средата на джабалата. Христо се ухилва доволен, докато всеки наоколо създава своя собствена версия на подходящия за песента танц.

Скоро след това завършваме  с така обичаните "Там, където сърцето гори" и "Крушение". След това на всеки му липсва по нещо – вратни мускули, глас, здрави кецове...

Но всъщност имаме всичко, което ни трябва – Музиката.Снимки на Албена Цолова-Бета - в секцията "Галерия".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички