50 банди на Hills Of Rock 2022! Виж обогатения афиш
The Cardigans, Bomfunk MC's, Delinquent Habits и Джон Нюман се присъединяват към ARTE Feastival 2022
Ар-ен-би дивата Macy Gray пристига с тур бандата си The California Jet Club за концерт в София
Шведските прогресари Soen се завръщат в София, концертът е на 19 май
Jazz FM търси най-ярките джаз творци в кампанията "Джаз в цялата страна"
Sоfia Live Club отбелязва 13-тия си рожден ден с концерти на Б.Т.Р. и Милица Гладнишка
"Малки истории" разказва контрабасистът Петър Славов-син. Концертът на Биг бенда на БНР е в Първо студио на 13 май
Arrested Development с първи концерт и с нов албум в България - ще го представят в столичния клуб Terminal 1 този петък
Sofia Metal Fest 2022 с нова локация. Moonspell, Dark Tranquility, Ensiferum, Pyogenesis и Gwendydd ще ударят на открито
Малките победи на гигантите Faith No More вече и на български. Специална трибют група ще свири за премиерата на луксозното издание
Виж кой спечели пропуск за дългоочаквания концерт на Hooverphonic в България, именитите белгийци излизат в зала 3 на НДК
Съвместен концерт на The Revenge Project, Prokaza и Certain Demise, виж програмата за довечера

Solea: европейско спокойствие насред смутна София


Solea: европейско спокойствие насред смутна София

3339

След концерт в Пловдив на 11 юни, джаз триото Solea пристигна в София, за да зарадва почитателите на хубавата музика в Sofia Live Club.

Събитието бе част от джаз форума Sofia Jazz Peak, както и от програмата на "Европейски музикален фестивал", и се организираше със съдействието на Гьоте-институт в България. "Европейски музикален фестивал" 2013 пък е организиран от "Кантус Фирмус" като част от календара на Културните събития на Столичната община, поради което и представителка на голяма социологическа агенция обикаляше присъстващите в заведението, за да осигури попълването на анкета за обратна връзка. Похвално, но някои въпроси бяха доста озадачаващи.

Триото в състав Маркус Хорн (пиано), Ларс Ханзен (бас) и Хайнц Лихиус (ударни) излезе на сцената към 20.30 часа, след като клубът бавно се понапълни, без обаче да достига ниво на претъпканост. Определяни като "един от най-добрите джаз ансамбли в Германия", Solea представиха две 45-минутни части музика, разделена от сравнително голяма пауза и по този начин накараха присъстващите да се чувстват повече като в бар с жива музика, отколкото на нарочен концерт.

Откриващото парче - "Emotion", разкри по-минорната, по-туширана и бавна страна на творчеството на тримата. Повечето композиции бяха съвсем нови, изсвирени в София за втори или трети път, по думите на водещата фигура в триото, пианистът Маркус Хорн. Те даваха достатъчно възможност за разгръщане на способностите на музикантите, особено на Маркус и на перкусиониста Хайнц Лихиус, който се впускаше в премерено дълги, сдържано енергични сола, завладяващи с творческия си размах. "Но ние не сме привърженици на стандартния стил на джаз концертите, в които музикантите се впускат в разточителни редуващи се сола, затова правим и композиции, в които показваме друг аспект на виждането си за джаза", обясни Маркус, преди да започне "Miniature N 2" – ефирно парче с нежна водеща линия и много мелодика.

Голяма част от изсвирените пиеси имаха свои конкретни вдъхновения – богатата в композиционно отношение "Pandora", изследваща мита за кутията на Пандора, дарила на света болестите и злините, но също и надеждата; "Solaris" по прочутия роман на полския фантаст Станислав Лем; "North Bu Northwest" по култовия филм на Хичкок.

Въпреки че се определя като джаз трио, опусите на Solea не остават единствено в лоното на джаза, а с лекота вмъкват заемки от популярната и класическата музика. Парчетата, които чухме, могат да бъдат определени с една-единствена дума – "красиви", без да се впускам в конкретни анализи на всяко едно.

По-лирични или по-закачливо-забързани, с неизменно интелигентна композиционна структура, многопластови мелодии, на които можеш да се наслаждаваш на чаша вино или да изследваш съсредоточено – триото представи на българската публика парченца чувства и мисли, превърнати в музика.

Изящни образци от съвременната немска джаз сцена.

Снимки на Дара Кръстич - в секцията "Галерия". 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Dara - "Родена такава"

Видео


Албуми


Dara - "Родена такава"

Първият студиен албум на Dara - луксозно издание с лично послание от нея, ексклузивни фотографии и още изненади,...

Най-четени новини


виж всички