Блус, фънк, латино и фолклор за начало на Банско Джаз Фест 2013


Блус, фънк, латино и фолклор за начало на Банско Джаз Фест 2013

4313

Президентът на Републиката Росен Плевнелиев откри 16-то издание на Международния Банско Джаз Фест, което стартира снощи.

За поредна година форумът събра стотици хора на площада, за да се насладят на класен джаз, добро настроение и много огнени ритми.

В 19.00 ч. повечето места бяха заети в очакване на словенския Рей ЧарлзУрош Перич. Още с първата песен “Hallelujah I Love Her So” присъстващите се убедиха в невероятната гласова прилика на словенеца с американската легенда.

Още на 12 години Урош открива за себе си Рей Чарлз и се свързва дълбоко с него. Въпреки че в Словения никой не го припознава като двойник на покойния вече корифей, излизайки в чужбина, хората приветстват Перич като истинска звезда и той се съсредоточава в правенето на трибюти към Брадър Рей.

Под високото пиринско небе снощи прозвучаха все пиеси, превърнали се в евъргрийни: "I’ve Got A Woman”, “Georgia On My Mind”, "Mess Аround" и "Hit The Road Jack”. Една от песните бе посветена на организатора на фестивала - неуморния д-р Емил Илиев, а две красиви беквокалистки в розово украсиха освен с глас, и с визия атмосферта на площада.

Словенецът и Мамбо Старс и перлите гостуват на фестивала за втори път. Сигурни сме, че ще потретят след невероятния успех на изпълненията им снощи.

Втора на сцената застъпи очарователната Шери Уилямс. Впечатляващата американка пленява не само с уникалните си вокални способности, напомнящи на Арета Франклин и на всички подобни гласовити диви, но и с работата си извън сцената. Тя преподава блус на деца и работи с деца в риск към зависимости.

Явно музикалната ѝ дарба се предава по традиция в семейството, тъй като по-големият син на певицата -  Чарлз Алън, е един от кандидатите за тазгодишния "Американ Айдъл".

Точно според очакването, Шери представи уникален фънк и блус репертоар, повлиян от различни стилове във вокално отношение, но най-вече от любимите на певицата изпълнителки Ета Джеймс, Тина Търнър и Били Холидей. На третата песен Шери слезе от сцената и буквално размърда седящата по местата си публика. На присъстващите не им трябваха много подканяния, защотото силата на гласа на вокалистката вече ги беше заваладяла тотално и хората се оставиха на ритъма да ги поведе. За “We Got The Power” цялата публика вече беше на крака, отдала и сърцето, и душата си на дивата (на снимката).

Трети на сцената излязоха Михаела Рабич и Робърт Павлик квартет с техния интернационален отворен проект Voyageurs. Пътувайки из целия свят, събирайки различни музиканти и стилове, Михаела и Робърт създават един музикален мост между различните култури, свързвайки хора през морета и океани. В програмата, с която се представиха, бе и посветената на България песен - “Варна”, в чест на тяхна скъпа приятелка от България.

Последни в светлината на прожекторите застанаха Мони Венков комбо и Съни. Мишо Йосифов на тромпета отново направи чудеса. Групата започна с неравноделните ритми на Ганкина ръченица, след което нежният глас на Съни, която вече няколко години се изявява в Банско - на дневни и вечерни сцени, заваладя вече малобройната публика на площада. Той бе огласен от авторски пиеси, латино ритми, както и от една песен на Тончо Русев – "Ручей".

Началото на фестивала беше силно...достатъчно силно, за да обещае още пет дни и нощи с много джаз и емоции.

Всъщност, както всяка година.

Снимки - в секцията "Галерия".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички