Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Фолклорът на Странджа оглася Карнобат


Фолклорът на Странджа оглася Карнобат

5132

Странджански песни и танци ще радват публиката на Лятното турне Бургас 2019 в Карнобат тази събота, 21 септември.

Градът е 12-тата от общо 13-те общини в Бургаска област, които дадоха своето ясно "за" кандидатурата на Бургас за културна столица на Европа през 2019.

Богатството на местния фолклор ще покажат Сестри Ставреви (на снимката) и професионален ансамбъл Странджа на централния площад в града – "Трети март", от 18.00 часа. Златка и Ирина Ставреви, наричани още "белите лястовици на Странджа", ще представят на публиката най-доброто от своя репертоар. Създаден през 1992, дуетът има редица музикални албуми, документални филми, а едни от най-красивите странджански песни са се превърнали в тяхна визитна картичка. За доброто настроение на присъстващите ще се погрижат и професионалистите от ансамбъл "Странджа" под наставничеството на художествения ръководител Марио Егов.

Ансамбълът е създаден през далечната 1965 и до момента е изнесъл над 6 000 концерта у нас и в чужбина. Лауреат е на наши и международни конкурси, а разнообразният му репертоар не спира да печели овации и много почитатели през годините.

Както MySound.bg нееднократно писа, финалът на обиколката е в Бургас на 22 септември, когато ще се състои най-масовото пеене на българския химн.

Навръх Деня на независимостта за първи път в Бургас на площад "Тройката" хор Родна песен ще изпълни на живо всички химни на държавите-членки на Европейския съюз, а кулминацията ще бъде най-масовото пеене на химна на България. "В мащабното събитие могат да се включат както предварително записали се граждани и организации, така и всички останали, които желаят да станат част от този уникален за България проект", поясни директорът на дирекция "Култура, маркетинг и връзки с обществеността" при община Бургас Весела Йорданова.

За да подкрепят Бургас в тази инициатива, специално за събитието ще пристигнат и жители от други бургаски общини – Приморско, Царево, Карнобат. Очаква се заявилите готовност да се включат в пеенето да надхвърлят 600, а заедно с всички, които се присъединят в самия ден, прогнозната бройка на пеещите надхвърля  хиляда души.

"Да интерпретираш музика и текст на 27 различни държави, е огромно предизвикателство", сподели диригентът на хор Родна песен - Левон Манукян. Той допълни, че основни затруднения в подготовката са срещнали с химните на Белгия, Малта и Люксембург, чиито езици са изключително трудни за произнасяне, но многото усърдни репетиции обещават изпълненията да бъдат безупречни. Началото на събитието е в 11.00 часа, а продължителността му ще е половин час – 30 минути, които ще изстрелят Бургас на предни позиции в битката за Европейска столица на културата през 2019, убедени са организаторите.

Проектът е заключителното събитие от програмата на Бургас 2019 Summer Tour, който започна в началото на месец юли и за три месеца обиколи общините Несебър, Айтос, Приморско, Средец, Малко Търново, Царево, Созопол,  Сунгурларе, Поморие, Руен, Камено, Карнобат.

13 града, 13 интересни места, 13 събития – тази комбинация показа, че културата може да бъде обединител и двигател на цяла една област.

Точно след един месец, на 18 октомври, Бургас, заедно с останалите български градове-кандидати ще подаде в Министерство на културата кандидатурата си за Европейска културна столица. Концепцията на бургаския проект за 2019 се изготвя съвместно от екип на общината и сдружение "Хамалогика". Решението на комисията кои градове да преминават на следващ етап, ще стане ясно до края на годината, след като всеки един град през декември защити своята кандидатура пред жури, състоящо се от независими експерти в областта на културата както от България, така и от други държави в Европейския съюз.

Повече информация - на фейсбук-страницата:

https://www.facebook.com/Burgas2019

както и на www.Summer2019.Burgas.bg

Музиката ще властва и в "Меден рудник" в Бургас този уикенд.

Местният традиционен събор в най-големия бургаски жилищен комплекс ще се проведе за трета поредна година, както обикновено през септември.

Сега ще се състои 21 и 22 септември пред бл. 128. Негови организатори са народно читалище "Паисий Хилендарски 1928" с подкрепата на община Бургас и родолюбиви жители на комплекса.

Началото е в събота, 21 септември, от 10.30 часа с пенсионерски клубове от Бургас. Програмата ще продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на основателите на "Меден рудник" и изпълнения на млади певци, инструменталисти и танцьори. От 17.00 часа е гала концертът с участието на фолклорен ансамбъл Атанас Манчев и оркестър Стралджа.

Атрактивните народни борби с участието на млади таланти и доказали се бургаски и национални състезатели ще бъдат в неделя, 22 септември, от 10.00 часа.

Програма:

17.00 часа
Гала концерт
с участието на ансамбъл Атанас Манчев с ръководител Димитър Тонев
оркестър Стралджа с ръководител Матьо Добрев и изпълнителите Катя Георгиева, Георги Арабаджиев и Панайот Стойчев.

22 септември
10.00 часа
Народни борби с участието на млади таланти и доказали се бургаски и национални състезатели.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички