Upyr и Obsidian Sea срещу черната събота


Upyr и Obsidian Sea срещу черната събота

5425

Петъкът, който се сля тотално с четвъртъка и, както се оказва, ще прелее в събота, която ще бъде почернена безпощадно, е денят на един отдавна чакан концерт.

Награждавам тялото си само с 3-4 часа сън и ще искам от него малко преди полунощ да се занесе до мястото на сбирката в София. Концертът October Ritual в клуб Jet Rock на 4 октомври не е за всеки. Там ще бъде изпълнен ъндърграунд ритуал, който - общо казано - ще звучи така: тежко, по-тежко, най-тежко.

Вечерта се подгрява с новия албум на Sarke, озаглавен "Aruagint" (олстар група от Норвегия с реване от Nocturno Culto от Darkthrone!- б.,а.) . Така към 21.30 ч. маската на сърдит изгнаник е налице и без страх от мрака и предстоящите съдбовни спиритуални практики се гмуркам в студената прегръдка на циментената столица, за да стигна до клуба.

Два кавъра - по един от всяка банда, ще очертаят добре посоката, в която текат енергиите на вечерта. Едноименната на Black Sabbath (от албума "Black Sabbath" (1970) от Upyr и "Dying Inside" на Saint Vitus (от "Born Too Late" (1986) от Obsidian Sea.

Jet Rock е с приглушени светлини, свещи тлеят по баровете и масите, сто чифта очи втренчено зяпат към сцената, докато чакат появата на първата банда. Тъмни сенки я полазват, Upyr започват. Бавна, тежка дуум вълна се разлива върху ни. Шведска дет метъл линия върви в техния дуум, обгърнат с блекарска първичност. Егати колко яко влиза Боро с подходящото настроение и тотално перфектни вокали - наситени с емоция и сякаш раздиращи целия му гръден кош, докато излязат и се ударят в таванa над тъмната малка сцена. Яздим мъртъв черен кон в бавен тръст. Очите са затворени, духът блуждае, процежда се като дим и търси тъмен ъгъл да се спотаи, докато има шанс да избяга от тленното тяло докато може, макар и само за миг. Една, две, три песни… нямат много – проектът е съвсем нов, проектът е оригинален и има нещо много специално в начина, по който звучи - има душа, това не е просто музика, както казва и Боро: "За всички, които тази вечер са дошли за нещо повече от това само да слушат метъл". И, макар да няма никой случаен, който да се оглежда и да пита: "Е, кое е това другото?", Боро споменава "То от плаката става ясно…". Чувството за обреченост, което вече ни е стиснало в хладната си сурова прегръдка, получава своето продължение – Upyr ще забият песента "Black Sabbath". Камбаните отекват и вече се клатим в "diabolus in musica" транса на вечната седемдесетарската класика.

Част втора е завръщане в миналото с Obsidian Sea. Те са по-друг дуум, те са по-често на сцената от Upyr и вече имат зарибени последователи, които пеят с тях на парчетата от дебютния им и засега единствен албума "Between Two Deserts". След 4-5 пени обявяват кавъра на "Dying Inside" с думите: "Една песен, която сигурно ви е омръзнала". Е, хубава работа, тя 20 години не ни омръзна, та сега ли точно? Няма как, какво като сте ни я свирили на поне три  концерта. Искаме пак. Всеобщото мнение е, че я изкарват точно като оригинала. Похвално. Антон (вокал, китара) се старае на макс да се доближи до артистичното изпълнение на емблематичния фронтмен на Saint Vitus и The Obsessed Robert Scott "Wino" Weinrich, а ние вием долу като вълци към пълнолуние… И понеже ги посрещаме съвсем както си трябва, ще има "още една - чисто нова, песен, която е специалното от нас тази вечер!".

Хубаво е да видиш пламъка в очите, живеца и духа на нещо, създадено с мерак. Има го през цялото време и от двете страни.

Не е изключено всичко това да е халюцинация от мъртвешките заклинания, които се произведоха тогава там… Обаче Upyr и Obsidian Sea без никакво съмнение са две от младите банди, които носят факела на надежда за родната сцена. И, ако повече групари не бяха адски ангажирани в петък вечерта, и бяха минали да подкрепят събитието - ей така за идеята, може би по другояче щеше да изглежда нашата, родната сцена. По принцип.

Дано това да беше началото на промяната…

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички