Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Арката на Ева квартет – най-успешният български етно албум 2013


Арката на Ева квартет – най-успешният български етно албум 2013

5853

Година след премиерата си "Арката" на Ева квартет и Ектор Зазу продължава да е най-мащабната продукция в световната етно музика и да печели признания и възторжени ревюта в престижни специализирани медии.

За българския албум Ким Бъртън от списание Songlines даде 5 от 5 звезди с коментара: "Прекрасен, безкрайно поглъщащ шедьовър". Кен Хънт от германското списание fROOTS пък обобщи: "Арката" е просто най-добрият европейски уърлд албум и потвърждение на вярата в необходиомостта от среща между различни векове и традиции". "Най-интелигентната комбинация между традиция и модерност, която създава нов музикален език" - с тези думи Клаус Хюбнер от JazzPodium препоръчва диска.

През изминалата година той бе разпространен в цял свят и само месец след премиерата си през февруари дебютира директно на второ място в престижната класация World Music Charts, където запази позицията си два поредни месеца.

Проектът бе отличен с множество ревюта и песните от него звучаха по над 40 радиостанции по цял свят, включително ABC Radio в САЩ и BBC във Великобритания.

В края на първата година от разпространението си чрез музикалния лейбъл Elen Music е номиниран за три награди на публиката в две класации - на американския сайт World Music Central (в категорията за албум на годината) и на списанието Songlines (в графите за албум на годината и за мултикултурна колаборация).

Подкрепете Ева квартет и албума на:

http://www.songlines.co.uk/phpQ/fillsurvey.php?sid=16

http://worldmusiccentral.org/2013/12/02/best-world-music-album-of-2013-readers-poll/

"Арката" на Ева квартет е съвместна работа с френския композитор и продуцент Ектор Зазу, който в своята лебедова песен преплита българския фолклор с класика, джаз, фюжън и електронен авангард.

Българските гласове отдавна са визитната картичка на страната пред света, но в "Арката" изключителният Ева квартет е в компанията на повече от 50 музиканти от 13 държави. Списъкът включва имена, които до момента не са работили заедно – кралицата на експерименталната електроника Лори Андерсън (САЩ) и Bollywood String Orchestra (Индия), китаристите Robert Fripp (Великобритания) и Bill Frisell (САЩ), пианистът и аранжор Антони Дончев (България) и барабанистът на R.E.M. Bill Rieflin (САЩ). В диска се включват едни от най-големите световни етно и джаз музиканти – Дживан Гаспарян (Армения) – дудук, Золтан Лантуш (Унгария) – цигулка, Нилс Петер Молвар (Норвегия) – тромпет, Руичи Сакамото (Япония) – пиано. Заедно с тях звучат горещите вокали на Kaushiki Charkaborty от Индия, виртуозни изпълнения на уд на алжиреца Mehdi Haddab (The Speed Caravan) и магическата флейта на Carlos Nunez от Испания.

Разбира се, в записите участват и изключителни български музиканти - Sofia String Quartet, Антони Дончев, Костадин Генчев, Димитър Христов, Даниел Спасов, Двуглас и други. Продуцент на "Арката" е Димитър Панев - съосновател на "Кукер Мюзик" и собственик на българо-германската музикална компания "Елен Мюзик", която издава проекта. Съвместно с покойния Зазу той осъществява сложния процес по записването на всички изпълнители в рамките на няколко организирани и десетки импровизирани студийни сесии на четири континента.

Материалът е миксиран и мастериран от Питър Уош – звуков инженер с огромен опит, работил с редица световни имена - от Spandau Ballet и Stevie Wonder, до Peter Gabriel и Pulp. "Арката" е онова метафорично пространство, в което се срещат хилядолетните традиции, изключителният талант, виртуозната техника, славата и чистият творчески дух.  За да създадат музика.

Дискът се продава в "Техномаркет", Orange, "Дюкян Меломан" и книжарници "Сиела".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички