Арката на Ева квартет – най-успешният български етно албум 2013


Арката на Ева квартет – най-успешният български етно албум 2013

5833

Година след премиерата си "Арката" на Ева квартет и Ектор Зазу продължава да е най-мащабната продукция в световната етно музика и да печели признания и възторжени ревюта в престижни специализирани медии.

За българския албум Ким Бъртън от списание Songlines даде 5 от 5 звезди с коментара: "Прекрасен, безкрайно поглъщащ шедьовър". Кен Хънт от германското списание fROOTS пък обобщи: "Арката" е просто най-добрият европейски уърлд албум и потвърждение на вярата в необходиомостта от среща между различни векове и традиции". "Най-интелигентната комбинация между традиция и модерност, която създава нов музикален език" - с тези думи Клаус Хюбнер от JazzPodium препоръчва диска.

През изминалата година той бе разпространен в цял свят и само месец след премиерата си през февруари дебютира директно на второ място в престижната класация World Music Charts, където запази позицията си два поредни месеца.

Проектът бе отличен с множество ревюта и песните от него звучаха по над 40 радиостанции по цял свят, включително ABC Radio в САЩ и BBC във Великобритания.

В края на първата година от разпространението си чрез музикалния лейбъл Elen Music е номиниран за три награди на публиката в две класации - на американския сайт World Music Central (в категорията за албум на годината) и на списанието Songlines (в графите за албум на годината и за мултикултурна колаборация).

Подкрепете Ева квартет и албума на:

http://www.songlines.co.uk/phpQ/fillsurvey.php?sid=16

http://worldmusiccentral.org/2013/12/02/best-world-music-album-of-2013-readers-poll/

"Арката" на Ева квартет е съвместна работа с френския композитор и продуцент Ектор Зазу, който в своята лебедова песен преплита българския фолклор с класика, джаз, фюжън и електронен авангард.

Българските гласове отдавна са визитната картичка на страната пред света, но в "Арката" изключителният Ева квартет е в компанията на повече от 50 музиканти от 13 държави. Списъкът включва имена, които до момента не са работили заедно – кралицата на експерименталната електроника Лори Андерсън (САЩ) и Bollywood String Orchestra (Индия), китаристите Robert Fripp (Великобритания) и Bill Frisell (САЩ), пианистът и аранжор Антони Дончев (България) и барабанистът на R.E.M. Bill Rieflin (САЩ). В диска се включват едни от най-големите световни етно и джаз музиканти – Дживан Гаспарян (Армения) – дудук, Золтан Лантуш (Унгария) – цигулка, Нилс Петер Молвар (Норвегия) – тромпет, Руичи Сакамото (Япония) – пиано. Заедно с тях звучат горещите вокали на Kaushiki Charkaborty от Индия, виртуозни изпълнения на уд на алжиреца Mehdi Haddab (The Speed Caravan) и магическата флейта на Carlos Nunez от Испания.

Разбира се, в записите участват и изключителни български музиканти - Sofia String Quartet, Антони Дончев, Костадин Генчев, Димитър Христов, Даниел Спасов, Двуглас и други. Продуцент на "Арката" е Димитър Панев - съосновател на "Кукер Мюзик" и собственик на българо-германската музикална компания "Елен Мюзик", която издава проекта. Съвместно с покойния Зазу той осъществява сложния процес по записването на всички изпълнители в рамките на няколко организирани и десетки импровизирани студийни сесии на четири континента.

Материалът е миксиран и мастериран от Питър Уош – звуков инженер с огромен опит, работил с редица световни имена - от Spandau Ballet и Stevie Wonder, до Peter Gabriel и Pulp. "Арката" е онова метафорично пространство, в което се срещат хилядолетните традиции, изключителният талант, виртуозната техника, славата и чистият творчески дух.  За да създадат музика.

Дискът се продава в "Техномаркет", Orange, "Дюкян Меломан" и книжарници "Сиела".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички