Около света с Музиката на Америка и добрия стар Дисни


Около света с Музиката на Америка и добрия стар Дисни

5527

Нека оседлаем своите камили и да потеглим през пясъците на Арабия!
 
Добрият стар Дисни. Истински вълшебник, както подсказва и името на концерта, който се състоя  в зала "България" на 21 февруари. Дисни е бил цял живот дете. Вярвал е, че няма нищо невъзможно, достатъчно е да мечтаеш и да следваш своята мечта. Колко е простичко, нали? Дори и днес, десетилетия след смъртта си, Дисни продължава да бъде едно палаво хлапе. И децата продължават да бъдат негови най-верни приятели. Кой възрастен всъщност е способен да разбере детските чувства?

Дисни е открил ключа, намерил е вълшебното огледало, пръстен, лампа, гъба, килимче, роза, ябълка, чаша, тиква, медальон, фея, които отварят пътя към детската душа. Истинската публика тази вечер бяха именно те - децата. Те пееха заедно с Орлин Павлов и Марлиса Хъдсън. Дирижираха заедно с Джон МакЛафин Уилямс. Танцуваха някакви свои танци. Играеха своите си игри. Бяха взели и родителите си, колкото да не ги оставят сами вкъщи. Децата винаги се грижат за своите родители. А и възрастните са полезни, защото могат да те качват на конче и да виждаш кой пее.

Оркестърът и хорът на Класик FM и сега бяха блестящи. Особена похвала заслужават перкусионистите, които използваха впечатляващ арсенал от барабани, бонгоси, тимпани и ксилофон, за да пресъздадат музикално-филмовите картини. Музиката смело прескачаше от един континент в друг, пълзейки нагоре по картата на земното кълбо и преплитайки исторически епохи: от африканската пустиня през джунглите на Танзания, и хоп - в Древна Гърция, а оттам - в покрайнините на средновековна Франция. Дали музите на Аполон са сънували, че един ден ще бъдат (ре)анимирани като чернокожи певици на госпъл? Моля - в анимационния филм "Херкулес" това преображение е постигнато със завидна лекота!

Публиката бурно аплодира Орлин Павлов още при първото му излизане на сцената, с изпълнение на добре познатите "Арабски нощи" от "Аладин". И имаше защо. Бившият фронтмен на група Каффе беше повече от убедителен във всяка една от своите партии, както и в дуетите си с гост-певицата Марлиса Хъдсън. Двамата дори се закичиха с цветни венци за веселия дует "Under Тhe Sea” от "Малката русалка", а хорът на Класик FM се поклащаше в такт.

Разбира се, между мечтите на твореца Уолт Дисни преди седемдесет години и целите на компанията "Дисни" днес има съществена разлика. Всъщност, тази музика е цитати отначало докрай. Взето е най-характерното от даден музикален фолклор и е свито до възможно най-лесно смилаема форма. Без движещите се картинки, тя не би имала особена стойност. Затова и по време на концерта на заден план се прожектираха кадри от любимите филми.

Но музиката добре си кореспондира с анимационния стил, който компанията използва почти непроменен от самото си създаване насам. А и ние тези песни си ги обичаме. Цял свят ги обича!

Накрая цялата публика се изправи на крака, а децата бяха качени на кончета...

    

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички