Тресня до бога от Amon Amarth, Hypnos и Violentory в Универсиада


Тресня до бога от Amon Amarth, Hypnos и Violentory в Универсиада

4456

Violentory е първата банда, с която ще стартира металният купон в зала "Универсиада" на 30 април.

С не особено дълга история, но със силен дебютен албум ("Theory Оf Life", издаден в началото на миналата година), групата се радва на заслужено внимание от фенове и специализирите медии. Момчетата от Варна излизат със самочувствие на сцената. Публиката обаче е рехава - най-вероятно след промяната на началния час на събитието, което организаторите BGTSC направиха именно заради тях, а водени от благородното убеждение, че най-после трябва да бъде заличена старата българска традиция подгряващите са  пренебрегвани. Но феновете са готови да подкрепят нашите както си трябва, за да гледат после един мил спомен от концерта, запечатан на видео документ за първото мултимедийно EP на групата. Нейният мелодичен метъл предлага немалко лесносмилаеми елементи от различни стилове (ала In Flames на моменти), която е една от хватките незапознат с песните тип да ги "схване" бързо и да се превърне в почитател. Това определено работи – в края на сета момчетата са изпратени не само с гора от ръце, гласуващи им доверие, но и от скандиране "Още! Още!". То е ясно - не само че изявата на варненци изглежда по-истинска от поддръжката на публиката, защото музикантите се надъхват, което рефлектира и върху присъстващите, после - отново към сцената и обратно. Ето затова е важно да не стоим като пънове на концерт или поне да не гледаме като на изпит по висша математика.

Както е видно час по-късно, огромна част от публиката знае това, и е тук, за да изтрещи. Чешката съпорт банда на шоуто - Hypnos, е посрещната като голяма – така и трябва. Hypnos е, без преувеличение, значимо име в чешката екстремна сцена, а членовете на формацията са култ. Здрава резачка, хитринки с дълго развени коси от вентилатори, поставени пред музикантите.  Никакъв компромис. Стегнат суров дет метъл – точно това искаме и го получаваме с препоръчителната му за добро смачкване на масите мощ. Всъщност, култът тук е фронтменът Bronislav "Bruno" Kovařík, чието име върви редом до това на Paul Speckmann от Master и още един дет метъл герой "ветеран" от региона - Пьотр от Vader... "Bruno" все пак е на сцената от 25 години, когато тръгва с Krabathor...

Сцената сякаш се разширява малко по малко с всяка стъпка от подготовката й за излизането на големите шефове тази вечер - Amon Amarth. И това не е илюзия – вторият сет барабани, който са ползвали подгряващите, е свален, паната от предната банда са прибрани и сетът на дръмъра Fredrik Andersson, качен на брандирана платформа, стои величествено - подобно експонат от изложба. Всичко на сцената ще е в услуга на шведската дет метъл вихрушка. Героите от големия над 10 метра бекдроп, визуализиращ артуорка или, както си казваме у нас, обложката на актуалния албум на групата "Deceiver Оf Тhe Gods" (2013) съвсем скоро предстои да оживеят. Гръмотевици, бойни викове, грохот сякаш от срутване на Земята под чука на Тор ще оглушат залата. Облаците от картината ще потънат в сценичен дим и един брадат силует – швед като канара, ще разказва за викингски подвизи с епичност и мощ. Толкова истински и завладяващи, че 3D-то ще е с пълни ефекти.

Групата работи като часовников механизъм. Johan Hegg-вокали, Olavi Mikkonen – китара, Ted Lundstrцm – бас, Johan Sцderberg – китара и Fredrik Andersson – барабани, владеят инструментите си, сцената и публиката с безкомпромистната си точност, с излъчването на хора, които изпитват удоволствие от момента на срещата с публиката. И със сценично поведение, постигнато с хармония с лекота.  

Сетът тази вечер логично е с песни предимно от актуалния "Deceiver Оf Тhe Gods". Гостите отварят с две парчета именно от него - "Father Оf Тhe Wolf" и едноименната композиция. По нататък включват още "As Loke Falls", "We Shall Destroy", "Blood Eagle" и "Warriors Оf Тhe North".
    
Но голямото избухване, както се очаква, е на хитове от предишното издание на шведите - "Surtur Rising" (2011) - "War Оf Тhe Gods" и "Destroyer Оf Тhe Universe", както и на "Guardians Оf Asgaard" от "Twilight Оf Тhe Thunder God" (2008), та до по-старите класики  "Runes To My Memory" и "Cry Of The Black Birds" от диска от "With Oden On Our Side" (2006). А "Death In Fire", която е в началната тройка от изпълнението, ни връща към 2002 и албума "Versus The World", когато на момчетата все още им се е налагало да работят по професиите си – Olavi като дърводелец, Johan като шофьор на тир и т.н.

Не без причина "The Pursuit Of Vikings" (от "Fate Of Norns" (2004) е оставена за бис заедно с "Twilight Of The Thunder God" от едноименната творба. Треснята е до бога, както се казва, а феновете (сполучливо!) се опитват да надвикат Johan. Фронтменът е доволен, че от нашето хорово изпълнение едва чува собствения си динозавърски рев.

В самото начало на шоуто и в края му Johan подава няколко реплики на български, като старанието му за точно произношение е похвално. И, макар да знаем, че го прави във всяка държава, където Amon Amarth свирят, се чувстваме специални. Защото ТОВА ТУК е наистина специално.

То е част от този момент и споделени мигове, от нашия метъл свят и реалността тези няколко часа, която сами сме си създали.

Но и от предстоящите, в които с нетърпение ще се гмурнем на следващия як метъл концерт.

Снимки - в секцията "Галерия".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички