Джаз титанът Майлс Дейвис оживява във филм на Дон Чийдъл


Джаз титанът Майлс Дейвис оживява във филм на Дон Чийдъл

4752

Част от живота на един от най-великите и влиятелни музиканти на XX век - Майлс Дейвис (Miles Davis) (1926-1991), ще бъде претворена в игрален филм със заглавие Miles Ahead ("Майлс напред").

Така се казва един от шедьоврите на легендарния джаз тромпетист, композитор, аранжор и бенд лидер, излязъл през 1957. Албумът е записан със специалното участие на диригента Гил Евънс (Gil Evans) с идея да съедини всички пиеси във формата на симфонична сюита чрез оркестрови преходи, за да се получи цялостно звучене. Тавата е първата от знаменитата поредица на двамата титани, включваща още студийните албуми "Porgy And Bess”, "Sketches Of Spain" и "Quiet Nights", както и концертния  проект "At Carnegie Hall", обявени за събития в музикалния живот, за "повратни".

С тежката задача да достави достоверна художествена интерпретация на човека и културен феномен Майлс Дейвис се е заел Дон Чийдъл (Don Cheadle). Освен че играе главната роля, харизматичният артист се изявява като режисьор и съсценарист на биографичния филм. Чийдъл е огромен почитател на изкуството на Дейвис и повечето кино- и музикални фенове са доволни, че именно той стои зад проекта.

Снимките на Miles Ahead започнаха в Синсинати, Охайо. Гримьорите, стилистите и отговорниците по костюмите са свършили чудесна работа, съдейки по първите реакции във виртуалното пространство. Ключов детайл в лентата е легендарният тромпет, с който Дейвис омагьосва джаз сцената и пленява колективното въображение на по-добрата част от музикалната публика, пишат световните агенции, според които Miles Ahead трябва да е готова догодина.

Работното заглавие на проекта бе Kill The Trumpet Player. Акцент в продукцията обаче е петгодишният период края на 70-те години, в който Дейвис спря да свири, композира и продуцира. "Когато запази тишина", обобщи "Холивуд Рипортър", обявявайки, че на Чийдъл ще партират Юън Макгрегър, Майкъл Сталбърг, Зоуи Салдана и Кийт Станфийлд. Лентата ще представи "моментни връщания към отминалите години", разкривайки детайли от брака на Майлс с Франсис Тейлър Дейвис.   

Дон си спомня, че е видял джазмена на живо именно в годината на завръщането му на сцената. Специално за филма актьорът се е научил да свири на тромпет, но музиката, която ще звучи, ще бъде изпълнена от самия Дейвис.

Свързваме Чийдъл с филмите "Хотел "Руанда", "Сблъсъци" и джаз и блус драмата "Рей" за живота на легендарния Рей Чарлс с участието на Джейми Фокс.

Miles Ahead е напълно независима продукция, за която Дон използва платформата за crowdfunding IndieGogo – или с други думи, да представи на широката публика проекта и да очаква подкрепа под формата на (най-често) малки (или по-големи – в зависимост от възможностите) суми, които се трупат заради популярността на идеята.

Интересна подробност е също така фактът, че самият Чийдъл не е бил убеден, че иска да участва – заради биографичната основа на проекта и задължителните пропуски, които един сценарий прави, за да "сгъсти" времето и да предаде нечий живот в рамките на два часа на кино.

Но когато през 2008 година Майлс Дейвис получава своето място в Рок-ен-рол залата на славата, на журналистическия въпрос "Ще бъде ли направен филм за живота на Майлс Дейвис?", племенникът на музиканта отсича: "Да! И Дон Чийдъл ще играе в него". На което актьорът реагирал с удивление "Кой? Аз ли?".

Още от Алтърнатив


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички