Фестивал Жълтите павета за истинските ценители през октомври


Фестивал Жълтите павета за истинските ценители през октомври

4606

Първото издание на фестивала "Жълтите павета" (The Yellow Brick Road) предстои в София на 10 и 11 октомври.

Събитието, организирано от Теодосий Спасов и приятели, ще се състои в театър "Българска армия", представяйки програма за ценители с участието на авангардни изпълнители, чието творчество е стъпило на традицията, но звученето му е от бъдещето. Пъзел от стилове, жанрове и направления в съвременната световна музика.

"В афиша са артисти, далеч от комерсията, чиито инвенции се простират от фолклора и уърлд направлението до джаза, а музиката им се основава на импровизацията", поясни за MySound.bg Първият кавал на планетата, от обложката на чийто актуален албум "Бягство от действителността" идва името на фестивала. Дизайнът на проекта, записан с виртуозните музиканти в проекта Хемус Колектив, е дело на художника, продуцент и президент на компанията "Кукер Мюзик" Иво Христов, член и на авангардната формация Бalkansky.

Албумът "Бягство от действителността" ще бъде представен - за десерт, във втората вечер на събитието.

Програмата:     

10 октомври, петък

1. Васил Хаджиманов Бенд - Сърбия; с участието на Газменд Бериша (цигулка) - Македония /Vasil Hadzimanov Band - Serbia; featuring Gazmend Berisha (violin) - Macedonia (19.00 ч.)

2. Коста Теодору - "Изгубена антропология" - Гърция; с участието на Изет Кизил (перкусия) - Турция /Kostas Theodorou - "Lost Anthropology" - Greece; featuring Izzet Kizil (percussion) Turkеy (21.00 ч.)

11 октомври, събота:

1. Теодора Енаке-Айша - "Впечатления от Пангея" - Румъния /Teodora Enache-Aisha - "Impressions Оf Pangaea" - Romania (19.00 ч.)

2. Теодосий Спасов и Хемус Колектив - "Бягство от действителността" - България /Theodosii Spassov & Hemus Collective - "Escapism" - Bulgaria (21.00 ч.)

Проектът е финансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2014 и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019.

"Преследващият звуци" Теодосий Спасов, който отдавна - и съвсем заслужено, спечели призванието за "кавалджия на планетата", не се нуждае от представяне, особено в пространстното на MySound.bg. "Заглавието на албума е "Бягство от действителността", защото музиката и въобще изкуството са бягство от реалността и когато ние, хората, сме по-духовни, като че ли по-лесно възприемаме грубостта на всекидневието. Стремежът ни е да покажем как ние, музикантите от различни националности, чрез средствата на музиката, загърбваме скуката на посредствеността и грубите взаимоотношения, търсейки по-витално и идеално човешко общуване", обобщава виртуозът.

Васил Хаджиманов е известен пианист, музикант от висока класа, познат не само у нас с уменията си да представя мелодията на пианото така, както само един истински талант би могъл. Завършил всеизвестния "Бъркли колидж", Хаджиманов се завръща в Белград и сформира своя бенд, който се превръща в достоен последовател на Уедър Рипорт (Weather Report) според думите на самия Джо Завинул (Joe Zawinul).

Теодора Енаке (родена на 30 септември 1967 в Онещ) е сред джазовия елит в Румъния. Завършва с пълно отличие университета "Александру Йоан Куза" в Яш, с бакалавърска степен по математика. След това променя посоката си на развитие и успява да изгради успешна кариера в областта на джаза, завършвайки Музикалната академия на Яш, където изучава пеене, импровизации и хармония при Джони Радукану и Едмон Деда и ритъм и бонгос при Морис де Мартин.

Теодора печели наградата за най-добър дебют на международния джаз фестивал в Сибиу през 1993. Между 1993 и 2004 взема участие в многобройни джаз концерти и фестивали в Румъния, Франция, Италия, Германия, Швейцария, Русия и САЩ. Работи със световнопризнати музиканти като Къртис Фелер, Лес Пол, Стенли Джордан, Джони Грифин, Рик Кондит, Джони Радукану, Гидо Манусарди и Ал Копли. През 2004 печели наградата за най-голям принос в джаза. Записва първия си диск през 1997, следват още осем в Румъния и САЩ. Последният ѝ проект е "Rădăcini – Shorashim" ("Корени") с румънски и еврейски песни с джаз ритми. След последното ѝ турне в САЩ често е наричана "втората Ела Фицджералд". Благодарение на музикалната ѝ спонтанност  е сред малкото певици, изградили напълно разпознаваем, уникален стил. Надарена с рядък музикален усет, дълбок, богат и топъл, алтов глас и изключителна емоционална интелигентност, Теодора се утвърждава като една от най-големите звезди във вокалния джаз. Нейният вокал е наситен с драматизъм и неочаквана нежност. Отличителна черта на Теодора е естественото използване на скат техника на пеене, вроден суинг талант, както и радостта от пеенето, която струи от нея, докато пее на сцената.

Коста Теодору взе участие в първия състав на супергрупата Балкански коне, където контрабасистът се подвизаваше заедно с Теодосий Спасов (кавал), Стоян Янкулов-Стунджи (тъпан, ударни), Влатко Стефановски (китара), Саня Илич (пиано), Хакан Бешер (перкусии), Емил Букур (пан-флейта), Тамара Обровац (вокали) и Красимир Желязков (китара).

Билети за фестивала "Жълтите павета" се продават в касата на театъра и в мрежата на Eventim.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички