Leprous отново в София. Идват с Monuments и Kalandra за концерт в клуб Joy Station
Субдибула и Ели Раданова започват новата година ударно – с горещ сингъл, видео и концерт
Мария Мутафчиева с личен юбилей и 30 години на сцена. Честваме гласовитата певица с концерт на 10 февруари
Световни рок имена в новата книга за Sevi, групата отбеляза 13 години на сцена със стилен концерт
Poetsky и K.O.R.A. попълват афиша на Dark Sun And Winter Cold Vol.4
Palaye Royale без съпорт в столичния клуб Joy Station
Musicology Live с нов епизод: Ali от легендарното Първо студио на БНР, представят три чисто нови песни
"Нощ на ансамблите" се завръща със специалнoто участие на Валя Балканска и Петър Янев в зала 1 на НДК
Китаристът Tommy Henriksen ще свири със супергрупата Hollywood Vampires в София
Нина Николина с нов албум "Jazz & Traditions Vol.2" и концерт в Sofia Live Club
AttaXic и Sullen But Straight на Dark Sun And Winter Cold Vol.4
Der Hunds със самостоятелен концерт в Пловдив. Алтернативните софийски герои носят гръндж носталгията в рок бар Download

Фестивал Жълтите павета за истинските ценители през октомври


Фестивал Жълтите павета за истинските ценители през октомври

4158

Първото издание на фестивала "Жълтите павета" (The Yellow Brick Road) предстои в София на 10 и 11 октомври.

Събитието, организирано от Теодосий Спасов и приятели, ще се състои в театър "Българска армия", представяйки програма за ценители с участието на авангардни изпълнители, чието творчество е стъпило на традицията, но звученето му е от бъдещето. Пъзел от стилове, жанрове и направления в съвременната световна музика.

"В афиша са артисти, далеч от комерсията, чиито инвенции се простират от фолклора и уърлд направлението до джаза, а музиката им се основава на импровизацията", поясни за MySound.bg Първият кавал на планетата, от обложката на чийто актуален албум "Бягство от действителността" идва името на фестивала. Дизайнът на проекта, записан с виртуозните музиканти в проекта Хемус Колектив, е дело на художника, продуцент и президент на компанията "Кукер Мюзик" Иво Христов, член и на авангардната формация Бalkansky.

Албумът "Бягство от действителността" ще бъде представен - за десерт, във втората вечер на събитието.

Програмата:     

10 октомври, петък

1. Васил Хаджиманов Бенд - Сърбия; с участието на Газменд Бериша (цигулка) - Македония /Vasil Hadzimanov Band - Serbia; featuring Gazmend Berisha (violin) - Macedonia (19.00 ч.)

2. Коста Теодору - "Изгубена антропология" - Гърция; с участието на Изет Кизил (перкусия) - Турция /Kostas Theodorou - "Lost Anthropology" - Greece; featuring Izzet Kizil (percussion) Turkеy (21.00 ч.)

11 октомври, събота:

1. Теодора Енаке-Айша - "Впечатления от Пангея" - Румъния /Teodora Enache-Aisha - "Impressions Оf Pangaea" - Romania (19.00 ч.)

2. Теодосий Спасов и Хемус Колектив - "Бягство от действителността" - България /Theodosii Spassov & Hemus Collective - "Escapism" - Bulgaria (21.00 ч.)

Проектът е финансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2014 и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019.

"Преследващият звуци" Теодосий Спасов, който отдавна - и съвсем заслужено, спечели призванието за "кавалджия на планетата", не се нуждае от представяне, особено в пространстното на MySound.bg. "Заглавието на албума е "Бягство от действителността", защото музиката и въобще изкуството са бягство от реалността и когато ние, хората, сме по-духовни, като че ли по-лесно възприемаме грубостта на всекидневието. Стремежът ни е да покажем как ние, музикантите от различни националности, чрез средствата на музиката, загърбваме скуката на посредствеността и грубите взаимоотношения, търсейки по-витално и идеално човешко общуване", обобщава виртуозът.

Васил Хаджиманов е известен пианист, музикант от висока класа, познат не само у нас с уменията си да представя мелодията на пианото така, както само един истински талант би могъл. Завършил всеизвестния "Бъркли колидж", Хаджиманов се завръща в Белград и сформира своя бенд, който се превръща в достоен последовател на Уедър Рипорт (Weather Report) според думите на самия Джо Завинул (Joe Zawinul).

Теодора Енаке (родена на 30 септември 1967 в Онещ) е сред джазовия елит в Румъния. Завършва с пълно отличие университета "Александру Йоан Куза" в Яш, с бакалавърска степен по математика. След това променя посоката си на развитие и успява да изгради успешна кариера в областта на джаза, завършвайки Музикалната академия на Яш, където изучава пеене, импровизации и хармония при Джони Радукану и Едмон Деда и ритъм и бонгос при Морис де Мартин.

Теодора печели наградата за най-добър дебют на международния джаз фестивал в Сибиу през 1993. Между 1993 и 2004 взема участие в многобройни джаз концерти и фестивали в Румъния, Франция, Италия, Германия, Швейцария, Русия и САЩ. Работи със световнопризнати музиканти като Къртис Фелер, Лес Пол, Стенли Джордан, Джони Грифин, Рик Кондит, Джони Радукану, Гидо Манусарди и Ал Копли. През 2004 печели наградата за най-голям принос в джаза. Записва първия си диск през 1997, следват още осем в Румъния и САЩ. Последният ѝ проект е "Rădăcini – Shorashim" ("Корени") с румънски и еврейски песни с джаз ритми. След последното ѝ турне в САЩ често е наричана "втората Ела Фицджералд". Благодарение на музикалната ѝ спонтанност  е сред малкото певици, изградили напълно разпознаваем, уникален стил. Надарена с рядък музикален усет, дълбок, богат и топъл, алтов глас и изключителна емоционална интелигентност, Теодора се утвърждава като една от най-големите звезди във вокалния джаз. Нейният вокал е наситен с драматизъм и неочаквана нежност. Отличителна черта на Теодора е естественото използване на скат техника на пеене, вроден суинг талант, както и радостта от пеенето, която струи от нея, докато пее на сцената.

Коста Теодору взе участие в първия състав на супергрупата Балкански коне, където контрабасистът се подвизаваше заедно с Теодосий Спасов (кавал), Стоян Янкулов-Стунджи (тъпан, ударни), Влатко Стефановски (китара), Саня Илич (пиано), Хакан Бешер (перкусии), Емил Букур (пан-флейта), Тамара Обровац (вокали) и Красимир Желязков (китара).

Билети за фестивала "Жълтите павета" се продават в касата на театъра и в мрежата на Eventim.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Михаела Маринова - "До безкрай"

Видео


Албуми


Михаела Маринова - "До безкрай"

Две години след дебютния си диск "Стъпка напред", Михаела Маринова е готова с втори албум, озаглавен "До безкрай"....

Най-четени новини


виж всички