Музика БезГраници 2014


Музика БезГраници 2014

4012

Петото издание на международния арт форум и фестивал "БезГраници" (FaraFrontiere) ще се проведе в Двореца в Балчик от 1 до 12 октомври.

Събитието традиционно е продукция на Стопанска камара - Варна заедно с Двореца в Балчик и арт мрежа "Скендерман". Очакват се 20 визуални артисти от Румъния, Хърватия, Словения, Италия, Турция, Сърбия, Испания, Беларус, Еквадор, Белгия, Русия, Германия и България.

Главното събитие на "БезГраници" 2014 е арт симпозиумът. Освен пленер на художници и фотографи, събитието планира създаване  и развитие на арт мрежа за визуални изкуства. Голяма част от участниците освен артисти, са и опитни организатори в своите страни. Арт пленерът се провежда за четвърти път в рамките на форума и е подготовка за събитието през 2015, когато се очакват  120 участници от 30 държави: множество етно концерти, конференция за културна политика и арт мениджмънт на фестивални организатори и професионалисти. Догодина ще бъдат представени традиционно областите етно и джаз музика, както и отново визуални изкуства (изобразително изкуство и фотография).  

На 3 октомври от 18.30 ч. е официалното откриване на събитието с изложба на участниците във форума в галерия "Актив Арт" - Варна, а на 10 октомври от 17.30 ч. ще се проведе тържественото закриване на форума с изложба с картините и фотографиите, направени по време на пленера в галерия "Тихото гнездо" в Двореца.

Арт форумът ще бъде представен в рамките на арт мрежа "БезГраници" в над 40 държави по света, като ще бъде популяризирано и мястото на провеждането - от най-красивите и артистични места в БългарияДвореца в Балчик. На 24 октомври по време на най-голямото изложение за музика и изкуство в света - "Уомекс",  ще се проведе и специална презентация за черноморския регион и заслугите на форума "БезГраници" за осъществяването на голямо количесто трансгранични проекти, които вече са реалност.

Партньори на проявата са са галерия "Актив Арт" - Варна и "Транстриумф холдинг" АД. 

Първото издание на "БезГраници" през 2003 бе международна арт мениджмънт конференция, в която участваха 33 участници от 9 държави, половината от които от Балканите. Темата на срещата бе "Музика без граници" с поставена цел организиране на бъдещ арт фестивал в рамките на форума и културен, информационен и работен обмен между участниците.

Изданията през 2009 , 2011 и 2013 също включваха арт мениджмънт среща, но събитието се разрастна. Осъществена бе една от целите на конференцията от 2003 - международен етно арт фестивал като съставна част на форума.

Проектът е представян на много международни конференции и събития, включително на експо "Фира Медитерания" 2013 - Каталуния (Испания), експо "МюзикПро" 2013 – София (България), "Европейската културна конференция" и последващи събития през 2009, 2010 и 2013, организирани от Европейската комисия в Брюксел (Белгия), форумите "Душата на Европа" (2008) в Белград (Сърбия), "Душата на Европа" (2009) в Клуж, "Истанбул - европейска столица на културата" в рамките на форум ЕОН 2010 в Истанбул (Турция), Срещата на Европейската мрежа на етно/уърлд мюзик промоутърите 2012 – Утрехт (Холандия), Иберо-aмериканското музикално експо през май 2013 в Билбао/Баска държава-Испания и много други.

"БезГраници" е един от водещите български арт фестивали, носещ европейската ценностна система и насърчаващ взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен. Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб, да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм.  

Събитието е планирано ежегодно, като на всеки две години е в пълен формат.

Биография на участниците:
http://scenderman.com/participants-bio.doc

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички