Entombed A.D.и Grave – първокласен шведски дет метъл на макс!


Entombed A.D.и Grave – първокласен шведски дет метъл на макс!

5116

Entombed и Grave са две от топбандите на шведския дет метъл, които пазят стила такъв, какъвто беше през 90-те, такъв, какъвто трябва да бъде.

Членовете на тези групи са именно хората, които са създали и движат направлението през годините, като участват и в други проекти като Nihilist и Carnage. Макар те вече да са в миналото, имената им ще останат значими завинаги, също както и тези на Entombed и Grave, редом с другите колоси от Швеция At The Gates.

Тъкмо да си кажем: "Ех, най-накрая - над 20 години по-късно, Entombed ще свирят в България!", а то - по стечение на обстоятелствата, се оказва, че всъщност сме с вдигнати ръце пред Enombed A.D. Да им се чудиш на тези иначе нам любими люде, защо по дяволите, се занимават с глупости – карат се, съдят се, развалят хубавата работа, дет се вика. И така, ето ти един неактивен проект  Entombed на китариста Alex Hellid и един друг Entombed - A.D. - на Lars Petrov. И двамата емблематични лица и имена, и двамата в правото си, но защо, защо!? Така в момента в сет листа на Entombed A.D. ще чуете песни на Entombed, отбелязани като "кавъри"... Накратко, авторските права за името държат четиримата оригинални членове на бандата - Alex Hellid, L-G Petrov, Uffe Cederlund и Nicke Andersson, но никой от тях не може да го използа преди съдът да вземе решение. Не е приятно, когато подобно нещо се случва, също както с Pungent Stench, но ние, феновете, и да взимаме отношение, и да не взимаме, нищо няма да се промени, след като се е стигнало до там. Както и да е, с удоволствие гледаме Entombed под името Entombed A.D., както и Pungent Stench като Schirenc Plays Pungent Stench.

Турнето на Entombed A.D. и Grave, което се състои от около 30-ина дати, минава и през София! Спира и в Скопие, така че загряваме още на 9 октомври в клуб "Хавана" в македонската столица. Момчетата са в София следващия ден. Водят си и подкрепа - младоците Implode, които май май шуробаджанащината е довела до това името им да е в афиша, предвид роднинските връзки, които са засечени с лица от The Haunted. Но какво пък – бандата забива със здрав хъс и пасва чудесно на вечеринката. Тя като че ли започва по-рано от предвиденото и докато се усетим да влезем, Jet Rock вече бумти. Трашо-детът им не е нищо особено, но пък добре изсвирените жици са си добре изсвирени жици.

Въпреки резервите ми, че желаещите да присъстват на концерта няма да се съберат в клуба, оказва се, мястото е съвсем по мярка за не особено силния ъндърграунд съпорт у нас. 150-180 души изпълват доволно Jet Rock и придвижването е безпроблемно. Организаторите от BGTSC добре са преценили капацитета.

Специално заръчана от Grave охрана държи на дистанция феновете от сцената. Ще ви кажа и защо - предната вечер в Скопие публиката бутна микрофона на вокалиста Olla Lindgren и той го удари право в зъбите, а по-късно и мониторите бяха мощно изтласкани навътре към сцената, така че той искал да се подсигури... Слава богу обаче, живият плет пред сцената ще бъде помолен да напусне по време на шоуто на Entombed A.D.

Grave идват у нас за втори път и Olla не го е забравил. В добро настроение е и вероятно е искрен: "Готино е най-накрая да се върнем при вас, София!". И за нас е удоволствие. Класиките в жанра "Extremely Rotten Flesh", "You’ll Never See", "Into The Grave" и "Turning Back" звучат чудесно. Кеф! Свирят стегнато, фронтменът прави физиономии само два-три пъти по време на десетината песни,  така че положението е под контрол. За този човек сякаш времето е спряло – така успява да ни заблуди, че годината е 1991-а, а ние сме тийнейджърите, които са въртели емблематичния албум "Into The Grave" на аудиокасети, наричани и само касетки.

А ето ги и моите герои на вечерта: Lars-Göran Petrov – вокали, двамата присъединили се към Entombed през 2006 Olle Dahlstedt  - барабани и Nico Elgstrand – китара. По-пресният в състава е басистът Victor Brandt, който влезе в играта през 2010. Той е снажен двуметров младеж, който обича да прави разни стойки пред публика, а това крие своите рискове в случая – сцената му е твърде ниска, но лесно се приспособява към нивото на тавана, не е кой знае каква болка, както ми споделя след шоуто. А то е наистина много, ама много силно.

Страшен сет лист, суперадекватна публика, която пее и куфее до последна нота, и една банда, която искрено се кефи. Добавете и добър звук и благо уиски. Е, как да не искаш да си хвърлиш сутиена на сцената? Гостите започват с песен от новия албум "Back To The Front", чието издаване беше забавено и мненията за който са полярни. Обаче началното парче "Kill To Live" е добре прието тази вечер, така че се движим добре. Музикантите са подготвили песни за разходка из дискографията им, като чудесно подчертават старите класики, еталоните на шведския дет метъл "Living Dead", "Stranger Aeons", "Left Hand Path"... Капсула на времето, нали ви казвам. Сякаш 1995-а, когато гледах Entombed на живо за първи път, бе вчера.

Купонджийските песни от "Wolverine Blues" – едноименната, "Out Of Hand", "Eyemaster", с появата на който албум през 1993 изобретиха death n roll-а, извикват неистови крясъци и аплаузи. Ама такива - истински, с душа и от сърце. Пък на "Damn Deal Done" от албума "DCLXVI: To Ride Shoot Straight Аnd Speak Тhe Truth" (1997) изтрещяването е пълно. Всъщност, няма празно – Lars си е Lars – харизматичен фронтмен, но и истински метълист, който дава живота си за музиката и приема концертите на групата си като купон, на който е поканил и други метълисти - да си изкарат яко заедно. Ама наистина, при Entombed играта винаги е равен с равен. Като един сме през целия им сет. Браво, пичове, сериозно ви казвам, бяхте чудесна публика. Ех, че прекрасна петъчна вечер.

Естествено, музикантите искат да споделят по питие с феновете, които ги дочакват след концерта, и, естествено, че са много развълнувани и не им се тръгва, но след 3 часа сладки приказки мениджърът им идва да ги събере от бара и да отпрашат към Букурещ за феста Romanian Thrash Attack.

Където отново има засада от българска агитка.

Снимка: Нико Васев 

Много снимки на Албена Цолова - Бета - в секцията "Галерия".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички