Електронен авангард: GusGus в София на 11 декември


Електронен авангард: GusGus в София на 11 декември

4147

Исландският проект GusGus ще изнесе първия си концрт у нас в София на 11 декември.

Знаменитите cънародници на Бьорк (Björk) и Sigur Rós (Сигюр Рос) пристигат по покана на EventEase за шоу в клуб "Терминал 1".
Енигматичните музиканти ще представят както най-значимото от кариерата си дотук, така и материал от актуалния си - девети студиен албум, "Mexico", чиято премиера се състоя наскоро. Именно по неговата презентация четиримата експериментатори Birgir Thorarinsson, Daníel Ágúst, Högni Egilsson и Stephan Stephensen предприемат световно турне, част от което става и София.

Електронните нетрадиционалисти се събират като филмов колектив през 1995, но с течение на времето към него се присъединяват музиканти, певци, текстописци и продуценти, оформяйки проекта като един от най-влиятелните трип-хоп групи на нашето съвремие. Музикантите не се съобразяват с никакви норми и табута, а смело комбинират техно, хаус, соул и новаторски поп, за да създадат отнасящо и изцяло тяхно си звучене.

"Mexico" е жизнено и интригуващо пътешествие към едно друго място и време. От групата споделят, че името е метафора за "бягство към Далечния Запад". Дискът съдържа спокойни, деликатни и интелигентно подбрани парчета, комбиниращи авангардно чувствено поп звучене с по-лек клубен саунд. Колекция от спокойни, чувствени и позитивни парчета. Музиката в "Mexico" има по-леко поп и денсфлоор звучене, създадено с цел да се избяга от тъмния минимъл техно привкус в "Arabian Horse". "Това не е първият път, когато сме предприели промяна/ Стартираме на ново и пренареждаме", е част от текст на песен, която точно описва звученето на формацията, както и на целия й нов албум. Началната "Obnoxiously Sexual", последвана от "Another Life" и заключителната "This Is What You Get When You Mess With Love" са три от песните в този пъзел, които само с имената си подсказват каква картинка се нарежда накрая. Едно задължително предизвикателство за сетивата и съзнанието на всеки, който нарича себе си меломан, подчертават организаторите на концерта у нас.

Този албум далеч не е първият необикновен продукт на групата, избрала името си от филма на Rainer Werner Fassbinder Ali: Fear Eats Тhe Soul. В него един от женските персонажи готви кус-кус за любовника си, който произнася ястието като "гус-гус", свързвано от исландците със сексуална конотация. Първия си едноименен албум те издават през 1995, а 2 години по-късно се появява "Polydistortion" - 10 ремикса на песните от дебютния албум. Сменяйки няколко различни звукозаписни компании, музикантите постигат най-големия си успех, подписвайки с меломанския лейбъл 4AD, след което предприемат мащабни турнета с впечатляващи си жив пърформънс. Именно в неговия каталог през 2002 издават 4-ия си албум "Attention", включващ най-популярния им денс-флоор хит "David". Най-продаваната компилация на GusGus е "Arabian Horse", предлагаща загадъчно денс звучене. Тя е предшественикът на повече от обещаващия албум "Mexico", парчета от който ще прозвучат и на шоуто на формацията в София.

Билети "Ранно пиле": 20 лв. само в магазин "Яко" (улица "Граф Игнатиев" 43 и на 0886 33 33 67)

Стандартни билети: 25 лв. (онлайн и в мрежата на Eventim.bg и Ticketportal.bg (Booktrading, Office 1, "На тъмно" и Билетен център - НДК).

Събитието е на https://www.facebook.com/events/323910394440472/?context=create&source=49

Gus Gus Official Facebook page:
https://www.facebook.com/pages/GusGus/27595561729

Линк към новия албум "Mexico":
http://www.kompakt.fm/releases/mexico

Видеолинк с изпълнениe на живо:
https://www.youtube.com/watch?v=djVWiEno0Tg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички