Почина знаменитият Джак Брус


Почина знаменитият Джак Брус

4342

Джак Брус (Jack Bruce) почина от чернодробно забляване на 71-годишна възраст на 25 октомври.

Знаменитият  басист, вокалист и композитор, най-известен като член на супертриото Крийм (Cream) издъхнал в съня си своя дом в Съфълк в присъствието на семейството. "Музикалният свят ще осиротее без него, но той ще продължи да живее с музиката си и ще остане в сърцата ни завинаги", написаха неговите близки. Брус избира това име за бандата, убеден, че самият той е каймакът на музиката по онова време.

John Symon Asher "Jack" Bruce живееше с трансплантиран през 2003 черен дроб, припомнят световните агенции.

"Silver Rails" - последният солов албум на музиканта, съосновал Крийм през 1966 с Ерик Клептън и барабаниста Джинджър Бейкър, излезе през март 2014. Освен на бас китара, шотландецът свиреше на пиано, хармоника, контрабас и чело.

Джак Брус е роден в предградие на Глазгоу на 14 май 1943. Странствал е  дълго в Канада и САЩ с родителите си. В родината си завършва Шотландската кралска академия по музика със специалности чело и композиция. 16-годишен Брус заминава за Лондон и става член на известната тогава група Alexis Korner's Blues Inc, където барабанист е Чарли Уотс, присъединил се по-късно към Ролинг Стоунс. Във формацията са и бъдещите звезди Graham Bond (орган), Dick Heckstall-Smith (саксофон) и дръмърът Ginger Baker.

Преди да се свърже с Клептън и Бейкър през 60-те години, Брус свири в няколко състава, сред които и твърде популярната формация Манфред Ман. С Крийм обаче създават свой уникален стил, комбиниращ микс от блус, хард  и арт рок,  и психеделичен рок. Въпреки че не съществува дълго (групата се разпада през 1969), тя оказва значително влияние върху развитието на рок музиката през 70-те години. Майсторските импровизации на триото и специфичното тежко рок-блус звучене скоро донасят на бандата международна известност, а на музикантите - статут на суперзвезди.

Заедно с групата Джак Брус е продал 35 милиона албума само за малко повече от 2 години и получава първата в света платинена плоча за "Wheels Of Fire" (1968). Той е автор и изпълнител на по-голямата част от песните на Крийм, включително и на хитовете "I Feel Free" и "Sunshine Of Your Love". Тавите "Disraeli Gears" (1967) и "Goodbye" (1969) отдавна са в класиката. Тримата се разделят през ноември 1968 на върха на славата си. Брус повече никога не достига успеха, който е имал с този състав, но репутацията му на влиятелен басист се простира и до днес, подчертават световните агенции.

Бандата се събра през май 2005 и за 4 дни изнесе няколко напълно разпродадени концерта в лондонската "Ройъл Албърт хол" - на същото място, където преди 37 години даде своя прощален концерт.

Шоуто е документирано в DVD-то "Cream": Royal Albert Hall London".
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички