Борис Ковач New Ritual Quartet в Първо студио на БНР


Борис Ковач New Ritual Quartet в Първо студио на БНР

4310

Несравнимият оригинал Борис Ковач пристига у нас за концерт в Първо студио на БНР от 31.00 ч. на 30 октомври.

Ключова фигура не само за балканската, но и въобще за европейската авангард-фолк сцена през последния четвърт век, гостът ще се изяви в афиша на Alarma Pun(k) Jazz.

Билети по 20 лв. - в "Дюкян Меломан" и онлайн на Ticketplus и Eventim, 25 лв. на входа на Първо студио преди концерта
http://www.ticketplus.bg
http://www.eventim.bg/bg/bileti/boris-kovac-new-ritual-quartet-sofi-blgarsko-nacionalno-radio-prvo-studio-374386/event.html

Борис Ковач не престава да изненадва с нови и нови идеи и звучения, колкото войводжански по душа, толкова и универсални като резултат, с вариации на познати теми от нощта преди Апокалипсиса до утрото след историята и отвъд, с музика, която, ако беше филм, щеше да е филм на Чаплин или Фелини... Преди 12 години го гледахме на българска сцена с ЛаДаАБа Оркест, а преди две – с арменския акордеонист Давид Йенгибарян.

Тази година Ковач идва у нас с New Ritual Quartet, формация, която не е директна реинкарнация на легендарния "инкубатор за бъдещи авангардисти" Ritual Nova Ensemble от 80-те, а по-скоро микрооркестър, представящ както различни периоди от творчеството на композитора Борис Ковач – от Ritual Nova Ensemble, през ЛаДаАБа Оркест до Ла Кампанела, така и нова камерна музика в типичната за Ковач премерена пропорция между интимност и грандиозност, между мъдрост и наивизъм. В квартета освен самия Ковач свирят още Слободанка Стевич (пиано), позната ни от албума "Catalogue Of Memories" (2012) и от новата версия на "Ecumenical Misteries" (2010), Синиша Мазалица (контрабас), музикант участващ не само в камерните проекти на Ковач, но и в последните записи на Мезей Силард, и синът на Ковач Лав, който е и настоящият барабанист на Ла Кампанела.

"Ние на Балканите трябва да разберем, че нашето богатство е тази наша смесеност. И дори да я промоутираме по света. Като американците. Те всъщност са културно богати, защото са продукт на смешение на култури. А какво са Балканите, ако не "Америка на Европа?" - Борис Ковач, сп. "ЛИК" (2011).

Концертът на New Ritual Quartet на Ковач ще отбележи шестата годишнина от създаването на фестивала "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" и е част от честванията на 80-годишнината на БНР.

Повече - на:

http://www.boriskovac.net
http://bnr.bg

YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=p5EM9SjLiv4

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички