Sevi на 5, или цената да бъдеш себе си!


Sevi на 5, или цената да бъдеш себе си!

5825

...И като заваля оня ми ти мокър сняг над февруарска София...

Вали и не спира. Часове преди петия рожден ден на група Sevi.

... И като взеха "възмутените колеги и специалисти" да потриват злорадо ръчички, мърморейки: "Книга ще ми пускате. За една петилетка рок живот, а? Аз когато съм дрънкал на китарка "Let It Be" и "Smoke On The Water", вие не сте били родени бе, дечурлига!".

Ами, такава е цената да бъдеш себе си в ошмулена и апатична България, издание 2015. И сега обаче к’во правим?

Книгата, в която Николай Христов е по следите на група Sevi, вече е факт. Връщане няма. Идват ми наум два варианта. Първи: заключваме целия тираж в една гигантска огнеупорна каса и я отваряме, за да четем точно след 20 години за четвъртвековния юбилей на отлежалата банда. Втори: разгръщаме страниците на момента, за да се потопим в един пътеводителски дневник "Как се става рок звезда във враждебна среда без грам връзки?".

За самия 70-минутен сет на бандата в Sofia Live Club няма какво толкова да се разказва. Там всичко е пипнато. Прекрасен саунд, подредена мултимедия, прилични светлини, позитивна атмосфера, брилянтно сработена банда с ударни авторски парчета на английски и стотина хардкор фенове, следващи ги неотлъчно. Над всичко – Севи, Деси, Рали, Тони и Павката. В идеална сценична форма.

Друго обаче мен лично ме вбесява в картинката.

Ако някой от смехотворната плейбек-гилдия пусне съобщение за изява в SLC, десетки "колеги" ще се юрнат натам, за да си покажат новите прически и небивал жизнен стандарт. За 5-годишнината на Sevi обаче, единственият голям пич се оказа Славчо от Б.Т.Р. ... и толкова.

Още като съвсем млада банда, музикантите на Светлана Близнакова организираха няколко мащабни рок маратона, в които дадоха шанс за изява на десетки млади групи. Как пък никоя от тях не се почувства морално задължена да се отбие и да ги поздрави за рождения ден. (Ако не съм забелязал някой в тъмницата, се извинявам! Но само на него).

Очеваден е фактът (с малки изключения), че рок гилдията в България никога досега не е била толкова разединена и изпаднала в безтегловност. Така неравната битка с дъртата чалга 1 и детската чалга 2 няма как да се спечели.

Иначе Sevi методично продължават по маркирания си план. Книгата на Николай е просто един архив за първите 5 години живот на най-бързо прогресиралата рок група в България. И колкото и да се цупят някои, това е ЧАСТ ПЪРВА! Приемете го, че просто няколко човека не ги мързи и са решили да си архивират дейността вместо на флашка или в "Уикипедия", на хартиен носител. Между две твърди корици. Точка!

Какво предстои? Скорошно представяне на книгата и зад граница. Евентуално международно турне през април или май. Нови записи. Нов албум. Нови фенове. Нови приятели. Нови врагове. Или както казват сърбите: "Све йе то рок-ен-рол!".

Хайде, че имам да чета 245 страници!:)

***

"Цената да бъдеш себе си", част първа

Николай Христов
"По следите на група Sevi"

Редактор: Елеонора Стайкова
Коректор: Станислава Добрева
Предпечатна подготовка: ИК – УНСС
Дизайн на корицата: Александър Евтимов-Чучи
Снимка на корицата: Мариан Маринов
Издател: Светлана Близнакова

Снимка към текста: Мариан Маринов

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички