Приказки за студения вятър от Трансилвания


Приказки за студения вятър от Трансилвания

4626

Румънската банда Negura Bunget свири в софийския Bar Zar на 12 март, а на 13 март тур бусът на гостите се оказа мишена на крадци.

Тъпото е, че лошите новини идват преди добрите. Цял ден се коментира въпросния обир, пък вълшебният концерт, който момчетата изнесоха, някак остана в сянката на хорската лошотия. А събитието само по себе си би оставило само положителен отпечатък в тур дневника на водещата румънска паганблек група. Датата в София е една от над близо стоте в Европа, част от обиколката, представяща съвсем прясното издание на Negura - "TĂU", което е първа част от трилогия за Трансилвания. По време на TĂU Tour 2015 част от състава на Negura се превъплъщава и в Grimegod,  формация на Tibor – вокалист и китарист и в двата проекта.

За концерта в София е поканена и съвсем младата банда Bleak Revelation, която вече може да се похвали с дебютен албум. "Afflictive Seclusion" звучи добре и представлява интересен прочит на дуум метъла, жанр, който не е особено лесно смилаем и никак, ама никак не е разумно да се опитваме да убедим онези, до които тази музика не достига, че е много яка. Това не е за масовия интерес, все пак.

Те и Griemgod са графата дуум. Провлачените дуум мелодии, отнесен готик вокал и и самоубийствената меланхолия се харесват на публиката, която така или иначе е отбрана и знае точно защо е тук. Това са музиканти – мултиинструменталисти, които познават както традиционното музикално наследство на родината си, така и класическите метъл хватки. Получават заслужена подкрепа.

Ще бъдат възнаградени с дважди по-силни аплодисменти, когато се появят в почти същия състав отново на сцената двадесетина минути по-късно. Но вече като Negura Bunget.

Бандата се отличава с особена визия, с използването на всевъзможни традиционни инструменти - извън класическия рок сет, и със звук, който сякаш носи всички елементи: земя, въздух, вода, огън. Магията може и да губи малко от силата си, когато е изпълнена на живо не в обичайния многочленен състав, в какъвто сме я гледали в повечето от предишните пет на брой гостувания у нас. Но продължава да е силна. Няма как да се опише с думи тази магия…

Празнуваме музиката, приятелството, успешния гиг и живота като цяло с момчетата в Black Lodge на афтърпартито, а лошите вести дебнат от ъгъла – избито стъкло на микробуса и солидна кражба. Слава Богу, инструментите и оборудването са си там, но липсват лаптопи и прочее, обаче професионалисти като тези не биха се изплашили от подобна беда. Добрата новина е, че за ден-два в родината си успяха да възстановят щетите. Турнето продължава с пълна сила.

И така, суперуспешният старт на обиколката на солд аут концерт със Sеpticflesh в Солун на 7 март получи своята финансова спънка в София, но TĂU Tour 2015 ще обиколи Европа, после ще иде и до САЩ.

Стискаме палци и знаем, че Negura Bunget ще преодолеят всякакви трудности.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички