Почина Майк Поркаро, бивш басист на Тото


Почина Майк Поркаро, бивш басист на Тото

3818

Майк Поркаро, бивш басист на митичната американската група Тото, е починал след дълга битка с амиотрофичната латерална склероза (АЛС) на 59-годишна възраст, извести BBС.

Музикантът си отиде на 15 март, близо месец преди своята 60-годишнина, която трябваше да отбележи на 29 май. 

Кийбордистът на калифорнийците Стив Поркаро направи изявление, че неговият брат си е отишъл тихо в съня си в своя дом, заобиколен от семейството. Съоснователят на формацията, китарист и вокалист Стив Лукатър написа в профила си във Фейсбук, че Майк е "в мир сега". "Ще ми липсва неописуемо много. Изпращам любовта си към семейството. Бог да го благослови", добавя струнният виртуоз.

Както MySound.bg отбеляза, басистът бе диагностициран с амиотрофична латерална склероза през февруари 2010. А Стив Лукатър, който напусна бандата две години по-рано, събра част от музикантите, преминали през нея, за кратко европейско турне с цел набиране на средства за лечение на заболелия, както и за насочване на общественото внимание към заболяването.

АЛС е нелечимо заболяване на нервната система, което разрушава клетките, отговорни за волевите движения. То поразява обикновено хора между 40 и 60-годишна възраст и е срещано при мъжете по-често. Наричат я още болестта на Лу Гериг - в памет на легендарния бейзболист, играл за "Ню Йорк Янкийс" през 20-е и 30-е на миналия век. Именитият спортсмен се отказа от бейзбола публично - пред десетки хиляди, на стадиона на "янките" през 1939. От същото заболяване страда и световноизвестният теоретичен физик Стивън Хокинг

Майк се влива в Тото на мястото на Дейвид Хънгейт официално през 1982, след появата на албума "Toto IV", въпреки че опъва плътна струна за концертните изяви на арт рок бенда от самото му основаване в края на 70-те години на миналия век.  

Последният албум с участието на покойния е "Fallin In Between", чиято премиера се състоя през 2006, а на следващата басистът се оттегли от редиците на групата.

Сред най-популярните песни на Тото са "Hold Тhe Line", "Rosanna" и "Africa".

Формацията спечели шест награди "Грами" заради диска си "Toto IV".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички