Песенни реликви – фолклор и новаторство в зала България


Песенни реликви – фолклор и новаторство в зала България

2895

На 28 март от 19.00 ч. в зала "България" Софийската филхармония ще представи един различен поглед към българския самобитен фолклор в концерта "Песенни реликви".

Публиката ще може да се наслади на творби, които са в основата на нашето културно наследство, но в уникален нов прочит. Всички аранжименти за оркестър са дело на млади творци, със собствен поглед и интересен ракурс към всяка композиция.

Събитието, под диригентството на Ганчо Гавазов, е с участието на  женски народен хор "Космическите гласове от България". Солисти ще бъдат оперната певица Ина Кънчева, Недялко Недялков (кавал), Пейо Пеев (гъдулка), Петьо Костадинов (гайда), Валери Димчев (тамбура) и други.

Концертът "Песенни реликви" ще представи най-ценното от българската музикална съкровищница. Това са песни, предавани от векове и запазени до днес, песни, които имат своя специфична символика и в миналото са изпълнявали строго определена функция във връзка с различни ритуали, обичаи и житейски събития.

Всяка от избраните песни е ценена и пазена както се ценят и пазят истинските богатства и реликви. А с претворяването на тези реликви Софийската филхармония създава нова форма, еднакво интригуваща както за дългогодишните ценители на народното ни творчество, така и за всички, жадни да открият музикалните ни корени. Да изпитат онази необяснима магия, която може да се роди единствено в центъра на Балканите, на пътя между Европа и Близкия Изток, и в близост с богатия фолклор на средиземноморските народи.

Избраните творби ще въздействат още по-силно в изпълнение на младите певци от хора "Космически гласове от България". Песни като "Църна трънке" (хумористична песен от Северозападна България), "Сватбарска задявка" (добруджанска песен, разказваща за любовна задявка между двама млади), "Заспало е челебийче" (изключително емоционална родопска любовна песен), "Стоянова песен" (тракийска народна песен, разказваща за мъж, който се завръща от дълъг път) и много други автентични песни от различни региони на страната ни намират място в програмата.

Ще бъдат изпълнени и две произведения от Любомир Пипков и Панчо Владигеров, които големите български композитори са създали, вдъхновени от многоликия ни фолклор и неговата звучност. За тези две пиеси на сцената ще излезе сопраното Ина Кънчева.

В програмата: Николай Кауфман, Стефан Мутафчиев, Генчо Генчев, Христо Тодоров, Георги Стрезов, Румен Бояджиев – син, Любомир Денев – младши, Стоимен Добрев и други.

Билети - в предварителна продажба в мрежата на http://www.ticketplus.bg/, както и на касата в зала "България".
 
http://www.sofiaphilharmonie.bg/

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Видео


Албуми


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Пет години след като издадоха успешния и пълен с хитове "10 1/2", Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени...

Най-четени новини


виж всички