Джазът рисува картини на Камерна сцена Пловдив


Джазът рисува картини на Камерна сцена Пловдив

3146

Какъв е цветът музиката и какво пеят картините, къде се преплитат мелодията и палитрата, може ли да се свири с четка и да се рисува с ноти?

Отговори на тези въпроси дава съвместната арт изява на музикантите от The Golden Project и художника Дончо Дончев в Радио Пловдив от 19.00 часа на 15 април. Събитието е вторият концерт от цикъла "Отвъд музиката" на "Камерна сцена Пловдив".

Джаз формацията ще представи дебютния си албум "SevenƟ Sense", който излезе през пролетта на миналата година. По време на тяхното изпълнение художникът ще рисува, пресъздавайки върху платната моментните си емоции, породени от музиката.

Проектът ни е единствен по рода си. Стремим се да покажем красотата и спонтанността на изобразителното изкуството и магията на музиката ведно, обясняват участниците. "Музиката е чисто вдъхновение и мост към друг вид чувственост, която всеки път е изненадваща и никога не се повтаря", допълва Дончо Дончев. Във фоайето на Радио Пловдив ще бъдат изложени и осем графики на художника, рисувани специално за албума, които визуализират осемте композиции в него. Дончо Дончев изразява себе си в различни насоки. Участва в изложби в България, Финландия, Германия, Турция, Швейцария, както и организира редица самостоятелни. От 2005  заедно с турския писател Керим Сакъзлъ издават книгите "Стихове в картини", "Прераждането на Сатира" и графичния роман Fatemate, представени с изложби в София, Измир и Истанбул. В момента платната му са изложени в националния музей на Лихтенщайн, а от юни открива друга експозиция в Локарно, Швейцария.

Групата The Golden Project е създадена от Тони Златанов и Емил Пехливанов през есента на 2010. Формацията стартира като трио, но малко по-късно се разраства до квинтет. Музиката им е изключително интересна смес между поп, джаз и соул. В проекта участват още Димитър Льолев – саксофон, Мартин Ташев – тромпет, и Димитър Карамфилов – контрабас. В "SevenƟ Sense" гостува световноизвестният венецуелски перкусионист Роберто Кинтерo.

Концертът е част от четвъртия сезон на "Камерна сцена Пловдив". В това издание акцентът е поставен върху проекти, в които музиката се превръща в мост към други изкуства. В края на март при изключителен интерес Мая Новоселска и Антони Дончев "объркаха географията", смесвайки родопски и бразилски песни, джаз, поезия и театър. През май любителите на класическата музика ще могат да се насладят на виртуозните изпълнения на Мичо Димитров и млади негови колеги от оркестъра на Държавната опера - Пловдив.

Традиционен домакин на концертите от "Камерна сцена Пловдив" е Първо студио на Радио Пловдив.

Проектът се съфинансира от община Пловдив и "Пътища Пловдив" АД.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Видео


Албуми


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Пет години след като издадоха успешния и пълен с хитове "10 1/2", Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени...

Най-четени новини


виж всички