Концерт за 20 струни и художник


Концерт за 20 струни и художник

3963

Какво става, когато един именит цигулар реши да хване четката?

Заключителният концерт от пролетния цикъл на "Камерна сцена Пловдив" ще отведе отвъд музиката присъстващите в Радио Пловдив.

Събитието е от 19.00 часа на 20 май.

Троен празник

В "Концерт за 20 струни и художник" виртуозът Мичо Димитров ще свири популярни класически теми и ще покаже последните си картини. На сцената с него ще бъдат Виктория Каридова – цигулка, Добрина Николова – цигулка, Татяна Филипова – виола, Антонина Юрганджиева – чело и Петър Салчев – вокал, а платната му ще бъдат изложени във фоайето на радиото, където маестрото ще вдигне наздравица и за още един повод – рождения си ден, който е на същата дата.

За струните и цветовете

"Стремежът ми е да разчупя традиционния формат цигулка – пиано и да представя безсмъртни квартетни произведения от Хайдн, Моцарт, Менделсон, любими пиеси от Бах, Бетовен, Бийтълс, Скот Джоплин. Ще музицирам с младите и талантливи колежки от Държавна опера - Пловдив, стремим се да покажем красотата на класическата музика и да увлечем по нея и младежка аудитория", обяснява Мичо Димитров. Освен брилянтен цигулар, той изявява артистични заложби и като художник. От 2012 е реализирал многобройни самостоятелни изложби, има и участия в съвместни експозиции в България и Холандия.

"Рисуването ми дава свободата, която класическите партитури не позволяват", казва маестрото. На платната му оживяват пловдивски църкви и знакови къщи, греят сините кубета на гръцки островни храмове, както и алеите с вековни кестени в Холандия. Някои от картините му напомнят абстрактни видения от тайни африкански и карибски култове. За първи път в музикалната си кариера маестрото ще говори между отделните изпълнения, по примера на джазовите музиканти. Мисля, че класическата музика може много да спечели от непосредствения контакт с публиката. Ще разкажа любопитни истории, свързани с всяка от представените пиеси", открехва завесата маестрото.

"Концерт за 20 струни и художник" е заключителният от пролетния, четвърти сезон на "Камерна сцена Пловдив". Проектът се финансира от община Пловдив и фирма "Пътища Пловдив" АД.

Визитка

Мичо Димитров е роден в Пловдив. На 10-годишна възраст печели първа награда на международния конкурс "Ярослав Коциан" в Чехословакия. Възпитаник на Пловдивското музикално училище и Държавната консерватория. През 1980 става специализант на проф. Ифра Нийман в академията "Гулдхол Скуул" в Лондон. Завършва специализацията си с най-високото отличие Concert Recitel Diploma. Мичо Димитров е хоноруван преподавател по цигулка и камерна музика в "Ричмънд колидж" и активно концертира в Оксфорд, Кембридж, Ричмънд, Лондон. След завръщането си в България става концертмайстор на Пловдивската филхармония и преподавател в Музикалната академия в града. От 1988 живее и работи в Холандия, където е концертмайстор на симфоничния оркестър в Хилверсум, а от 1989 е един от концертмайсторите на големия филхармоничен оркестър на холандското радио в Хилверсум.

Музикант на годината 2013 в класацията на БНР, Мичо гастролира в Унгария, Сърбия, Хърватско, Германия, Румъния, Полша, Армения, Чехия, Словакия, Франция, Испания, Куба, Австрия, Швейцария и други.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички