Сръбските виртуози Белтанго взривиха зала България


Сръбските виртуози Белтанго взривиха зала България

3777

Сръбският ансамбъл Белтанго свири за своите български почитатели четири години след първото си гостуване у нас.

Финалното събитие на "Европейския музикален фестивал" 2015, организирано от Cantus Firmus, потопи публиката в страстните ритми на аржентинското танго с уникален проект.

В изявата, която се състоя в зала "България" оная вечер, взе участие и AGBU Sofia Chamber Orchestra на Бедрос Папазян. Двете формации представиха проекта Beltango Symphonico. Освен класическите пиеси "Рorunacabeza" на Карлос Гардел, "La Cumparsita" на Матос Родригес, "Ave Maria" и "Libertango" на Астор Пиацола, квинтетът от Белград изсвири и композиции на Уго Диас, Карлос Буоно и Анселмо Айета.

Невероятните Александър Николич (бандонеон), Владимир Николич (цигулка), Ивана Николич (пиано и вокал), Богдан Пейич (китара) и Любинко Лазич (контрабас) демонстрираха изключителна виртуозност при изпълненията си на класическите танго стандарти и така оправдаха своето име на един от най-известните състави за танго в Европа. Неслучайно Белтанго - първата автентична формация за танго на Балканите, е единственият ансамбъл от Европа, поканен от културното министерство в Буенос Айрес да се представи на Световния фестивал на тангото през 2007. Сръбският квинтет е бил многократно и официален състав на някои от най-големите танго фестивали в света като тези в Берлин, Цюрих, Лайпциг, Неапол, Копенхаген, както и на Tango Camp Sweden и Buenos Aires World Tango. В продължение на 10 години Белтанго е и основната формация на фестивала на тангото в Белград.

Истинският купон в зала "България" настъпи, когато гостите изсвириха двете композиции на ръководителя си – Александър Николич – "Balkango" и "Balkan Мilonga Loca", в едната от които Любинко Лазич замени контрабаса с тамбура. Приятната смесица от мелодии в стил Брегович с танго елементи накара публиката да пляска с изпълнителите.

На сцената четири пъти танцува и двойката Даниел Аранда (Аржентина) и Анатина Люк (Швейцария). Кавалерът демонстрира изключитeлна виртуозност при изпълнението на т.н. "украси при тангото", което не е случайно. За своите постижения Даниел е носител на наградата Gardel in Avellaneda, присъдена му в Буенос Айрес.

Александър Николич захвърли бандонеона и затанцува майсторски танго заедно с пианистката Ивана Николич при бисовата "La Cumparsita" накрая на вечерта, разменяйки партньорката си с тази от професионалната танго двойка.  Самата Ивана пък изпя впечатляващо парчето на Пиацола – "Yo Soy Maria", по време на втората част от концерта.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички