Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Сред заразно болните, санитар е Jack White


Сред заразно болните, санитар е Jack White

3754

Албумът "Lazaretto" на Jack White ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР тази събота, 19 септември, след новините от 21.00 ч.    

Носителят на 11 отличия Grammy – музикантът, продуцентът и актьорът Jack White, отчаяно търси вдъхновение при подготовката на своя втори самостоятелен студиен албум. Един ден се озовава на тавана на къщата си и попада сред потъналите в прах архиви на свои чернови от ученическите години – къси разкази, стихотворения и пиеси.  

"Някои от писаниците бяха просто боклук, на други се смеех от сърце и полетяха направо към кошчето, но имаше и такива, които след малко преработка ставаха за текстове на песни, точно защото имах намерението да правя музика по нов начин. Повечето работи са съчинени, когато бях на 19 години и изкарвах пари с пеене в кафенета. Ако прослушате внимателно целия албум, ще доловите безпокойството на един млад човек, току-що излязъл от юношеството с възвишени пориви за любов, изпълнен с негодувание към несправедливостта. В него има чистота и непорочност, които не можем да изпитаме отново, след като животът ни е халосал няколко пъти по главата и ни е притъпил възприятията. Трябваше да си кажа отвъд, сред суровата реалност, че през годините моят романтизъм бе силно подтиснат от реализма", споделя главният герой на проектите The White Stripes, The Raconteurs и The Dead Weather.

"Нарекох албума "Lazaretto" ("Болница за заразно болни") неслучайно, харесва ми как звучи, а също така защото се чувствам ограничен, сякаш съм затворен в такава болница. Това е мое много лично усещане. Въобразявам си, че искам някакви сили, или енергии може би, да ме вкарат в подобен сценарий за около месец, да ме затворят някъде, вместо аз да правя това постоянно. Винаги си внушавам такива някакви ограничения", споделя най-яркият китарен гений на 21-и век.
 
Новият начин на работа му отнема 18 месеца и това доста нарушава неговия привичен маниер на спонтанно записване на песни (най-успешният албум "Elephant" на White Stripes например е направен само за 3 дни), защото откъсва писането на текста от композирането с интервал от близо 8 месеца. Известно е, че той е привърженик на аналоговия звук и издава музиката си основно на винилови плочи, дори поставя рекорд по бързо издаване на запис на плоча след изпълнение пред публика.    

"Тук няма да доловите еднаква звучност в различните композиции, те са няколко. Това е така, защото не избирам предварително в кой стил да пиша музиката, просто съчинявам, каквото ми дойде и то само определя стила, в който да бъде записано – блус, рок (или блус-рок), хип-хоп, соул, джипси джаз, фънк, кънтри, фолк и bar-room blues, понякога по няколко от тях в едно изпълнение", въвежда в творческата си лаборатория изпълнителят.
    
"Lazaretto" оглави общата класация за албуми Billboard 200 и донесе отличие Grammy на своя създател.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички