Оркестърът за народна музика на БНР открива сезона


Оркестърът за народна музика на БНР открива сезона

3195

Оркестърът за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов официално ще открие новия си сезон в 19.00 часа на 7 октомври.

Обновеното Първо студио на БНР ще бъде огласено от празничния концерт "Народната музика е животът ми" – по името на книгата от проф. д-р Михаил Букурещлиев за живота и творчеството на Цвятко Благоев (на снимката), основател на Оркестъра за народна музика. Така ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на ненадминатия майстор на кавала.


В Мраморното фоайе пред Първо студио час преди трибюта ще бъде открита фотоизложба за богатия професионален път на Цвятко Благоев. През 1948 неговата Угърчинска група става първият щатен музикален състав към Българското радио. Тя е и ядро в образувания през 1952 Оркестър за народна музика към Ансамбъла за народни песни на радиото с диригент Борис Петров и концертмайстор Цвятко Благоев, който е и солист, и помощник-диригент.

"Очаквам един изпълнен с хубави музикални изненади сезон, в който ще вземат участие едни от най-добрите музиканти както от България, така и от балканските страни", сподели очакванията си маестро Димитър Христов.

Оркестърът за народна музика на БНР ще покаже виртуозността си на 16 октомври в Чепеларе, където ще изсвири най-новите пиеси в конкурса "Нова българска фолклорна музика в 7/8". Следва участие в спектакъла на ансамбъл Чинари на 24 ноември в НДК.

По традиция празничният новогодишен концерт в БНР "Приказки за малки и големи" ще събере народния оркестър с деца – певци и инструменталисти, лауреати на различни фестивали и конкурси.

През 2016 мощта и зарядът на народната музика ще бъдат представени с вече популярните проекти "Музика в портрети", "Ритъмът на Балканите", "Изкуството на концертмайсторите" и "Класиците на българската сватбарска музика".

Още от Уърлд/Латино


Mysound.bg
Реклама

Интервю


Б.Т.Р. с нов сингъл Легенда и концерти в София и Варна през май

"Легенда" е последеният сингъл от албума "Невидими стени" на славната рок банда Б.Т.Р.Видеото, припомнящо...

Галерия


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Видео


Албуми


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Пет години след като издадоха успешния и пълен с хитове "10 1/2", Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени...

Най-четени новини


виж всички