Биг бендът на БНР представя Сакрални концерти на Дюк Елингтън


Биг бендът на БНР представя Сакрални концерти на Дюк Елингтън

3098

Биг бендът на Българското национално радио ще представи "Сакрални концерти" на Дюк Елингтън в Първо студио на радиото от 19.00 ч. на 12 ноември.

Под диригентството на Антони Дончев ще прозвучи впечатляващото духовно и човешко послание на един от най-великите джазмени във версия Хойби-Педерсън. Събитието ще е със специалното участие на джаз певицата Лилия Илиева и вокален състав Нова музика с вокален педагог Аделина Колева и хормайстор Никола Стойков.

На 66-годишна възраст иконата на джаза Дюк Елингтън е поканен да композира музика за серия концерти, които да бъдат изпълнявани в едни от най-големите църкви в Съединените щати. Така се раждат три "Сакрални концерта" от десет части, създадени в периода между 1965 и 1973.

Години наред Елингтън и неговият бенд изнасят многобройни представления на "Сакралните концерти". Те използват различни солисти за вокалните партии, както и хорове. Последователността, в която изпълняват частите, не била винаги една и съща и програмата била различна всеки път. Решенията за вплитането на части от един концерт в друг били взимани преди всяко представление и заради това никога не е съществувала пълна партитура на "Сакралните концерти".

Джон Хойби оглавява международен уъркшоп, посветен на Дюк Елингтън и сакралните му концерти през 1993. Тъй като партитура не съществувала, Хойби аранжирал музиката заедно с колегата си Педер Педерсън и публикувал нотния материал. Във версията Хойби-Педерсън ролята на хора е засилена и се изравнява с тази на бенда. Новата версия е съчетание от трите оригинални концерта и е наречена само "Сакрален концерт".

Концертът е включен в програмата на Еврорадио и ще бъде излъчен в последния час на Коледа тази година.

Билети могат да бъдат закупени от рекламно-информационния център на БНР или на адрес: http://www.ticketsbg.com/event.php?id=1924.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Видео


Албуми


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Пет години след като издадоха успешния и пълен с хитове "10 1/2", Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени...

Най-четени новини


виж всички