Покъртителната история на Joyce Carol Vincent


Покъртителната история на Joyce Carol Vincent

4305

"Hand.Cannot.Erase" ("Ръка не може да заличи") на Steven Wilson ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 16 януари, след новините от 21.00 ч.

Британският телевизионен канал Channel 4 излъчва документален филм, който разтърсва зрителите на 7 февруари 2013. В Dreams Оf А Life ("Мечти за живот" с премиера на 16 октомври 2011), режисиран от Carol Morley, се разказва действителен случай: покъртителната история на 38-годишната Joyce Carol Vincent, която умира в лондонския си апартамент през декември 2003 и е открита чак на 25 януари 2006 сред купчина неразтворени Рождественски подаръци. Телевизорът и отоплението са работили през цялото време, сметките за които, наред с другите ѝ задължения, са прихващани автоматично от банковата сметка на Joyce. Предполагаеми причини за нейната смърт са пристъпи на бронхиална астма или пептична язва, от които е страдала.  

Сред зрителите на филма се оказва и музикантът Steven Wilson, наричан често "принца на съвременния прогресив рок", който решава да интерпретира случая в своя четвърти самостоятелен студиен албум.

"Това не е история, която може да подминете в суетата на деня. Бях силно шокиран, когато гледах филма, защото започнах да научавам много повече обстоятелства за Joyce Carol Vincent, отколкото си бях представял преди това. Например, че това не е самотна бабичка, напротив, точно обратното: тя е била млада, привлекателна и известна жена, имала е доста приятели и семейство. Това именно прави историята още повече странна и впечатляваща, но същевременно започнах да се замислям как стават възможни подобни неща. Аз самият живея в Лондон повече от 20 години и изобщо не познавам съседите си, не зная с какво се занимават, не им знам имената, както и те не знаят кой съм и какво правя, дори как се казвам", разказва музикантът, известен от участието си в бандите Porcupine Tree, Blackfield и Pendulum и флагман на новата вълна в съвременния прог рок.

"Историята на Joyce Carol Vincent за мен стана символ на това какво означава да живееш в голям град през ХХІ век в ерата на интернет, на множество социални мрежи и мобилни устройства, създадени сякаш да направят по-близки хората един с друг. На практика обаче аз виждам как ние се отчуждаваме все повече и повече в тази среда", пояснява Steven Wilson, чийто концерт родните меломани очакват в афиша на популярната поредица Music Jam през април.

"Това именно беше отправната точка за мен, когато започнах да съчинявам музиката за "Hand.Cannot.Erase", но не за да преразказвам случая с Joyce Carol Vincent, а да представя измислен персонаж, който да има сходна съдба. Става дума за жена, която израства, отива в големия град, където живее изолирано, изчезва един ден и никой не забелязва това три години. Затова в албума сложих песни за самотата, носталгията по детските години, интернет, ХХІ век, уединението, отчуждението, и много други неща като лъжите и гнева, нещо такова", допълва Steven Wilson.

Той е добавил в делукс изданието на диска брошура, която описва главната героиня "Н" като силно преиначена версия на Joyce Carol Vincent: родена е на 8 октомври 1978, има майка италианка и умира на 22 декември 2014. Нейната сестра е малкото момиче "J", която е за кратко подкрепяна от родителите им преди да се разведат. Рождественските подаръци пък са ѝ изпратени от брат им и неговото семейство.  

"Hand.Cannot.Erase" е записан с участието на рок група със солисти, сред които Adam Holzman, Theo Travis и Guthrie Govan, симфоничен оркестър и детски хор.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички