Орелът Глен Фрей отлетя на небето


Орелът Глен Фрей отлетя на небето

4143

Съоснователят на Ийгълс (The Eagles) Глен Фрей (Glenn Frey) почина на 67-годишна възраст в Ню Йорк на 18 януари.

Причина за смъртта на американския певец, композитор, продуцент и актьор са колит, възпаление на белите дробове и тежък артрит, с който музикантът се борил в продължение на няколко седмици, поясни продуцентът на легендарната рок ту кънтри група, цитиран от медиите в САЩ. Фаталният край е настъпил след усложнение на пневмония, заболяване на хранителната система (остър улцерозен колит) и ревматоиден артрит (проблем със ставите). Дълго време Глен страдаше от стомах, претърпя и операция през ноември. Именно заради разклатеното му здраве бандата отложи няколко концерта миналата година. Тя трябваше да участва в церемония, на която да получи престижна награда за цялостно творчество в център "Кенеди", припомнят световните агенции.

Съобщението за кончината на музиканта в интернет страницата на Ийгълс е подписано от негови роднини и близки, както и на останалите трима участници в последния състав на формацията - Дон Хенли, Джо Уолш и Тимъти Шмит. По думите им техният колега и приятел е водил мъжествена борба с болестта си. Членовете на семейството и музикантите благодариха на всички, които "са се надявали и се молили за неговото оздравяване". "Думите не могат да опишат нашата тъга, нито любовта и уважението към всичко, което е дал на нас, на семейството си, на музикалната общност и на милионите фенове по целия свят", се казва в анонса за смъртта на Фрей. Неговата съпруга Сидни обвинява медицинското заведение "Маунт Синай" в Манхатън и лекаря на мъжа си, гастроентеоролога Стив Исковиц, за това, че не са осигурили подобаващо лечение на Фрей, след като бил приет там с язвен колит.     

Тъжната вест веднага достигна до много музиканти, актьори и други звезди, които си спомниха за Глен и за творчеството му. Сред личностите, които отдадоха почит на покойния, са както авторитети в областта на поп и рок музиката, така и негови близки извън музикалния свят.

"Не съм сигурен, че вярвам в съдбата, но знам, че когато през 1970 пътищата ни с Глен Фрей се пресякоха, животът ми, както и този на милиони хора на планетата, се промени завинаги. За мен ще бъде много странно да продължа напред в един свят, в който него го няма. Почивай в мир, братко", сподели с горчивина Дон Хенли, барабанист, певец и съосновател на Ийгълс, с когото покойният бе в тандем при композирането на голяма част от хитовете на състава.

"Изгубихме Глен Фрей, който беше член на група Ийгълс, създала най-любимия ми албум на всички времена - "Hotel California". Талантът му ще ни липсва. Той си отиде скоро след един великолепен актьор и истински човек - Алън Рикман. Сърцето ми е съкрушено от загубата на толкова много талант. Моля Ви, помнете и двамата заради изключителния им принос към света на шоубизнеса", отбеляза на страницата си във Фейсбук вокалистът Meat Loaf.

"Шокиран съм да науча за кончината на Глен Фрей, член на Ийгълс и брилянтен автор на песни. Наистина съм в шок", гласи посланието на фронтмена на Kiss Пол Стенли.

"Съкрушени сме от загубата на още една музикална икона. Ийгълс е групата, оказала едно от най-сериозните влияния върху нас. Почивай в мир, Глен Фрей!", написа Хилъри Скот от популярното кънтри трио Lady Antebellum.

"Глен Фрей от групата Ийгълс, която толкова много обичах, е починал. Неговите песни съвършено улавяха звученето на онези дни през 70-те години на миналия век", гласи посланието на голямата Бет Мидлър.

"Музиката му беше вдъхновяваща, влиянието му в музикалния свят - неизмеримо, музикалният му завет - вечен", посочи кънтри певецът Тим Макгроу.

Глен Фрей и Дон Хенли основават формацията заедно с Ранди Мейснър и Бърни Лийдън през 1970 без амбиции да стават велики. Всъщност се събират заради концерт на Линда Ронстад, която има нужда от банда. След като през 1971 правят и турне с нея, решават да започнат самостоятелна кариера като Йигълс. Макар че през 1980 съставът се разпада и завръщането на групарите  изглежда неосъществима мечта за феновете, съставът все пак се събира през 1994, шегувайки се, че това се случва, защото "адът е замръзнал". Излиза  компилативния албум с няколко нови песни "Hell Freezes Over", последван от двойния проект "Long Road Out Оf Eden" (2007). Дискът бе представен с гигантско световно турне, класирано сред най-успешните събития на годината с приходи от $ 15,1 млн. (750 хил. долара минимум за всеки средно голям концерт, като корпоративните гигове далеч надхвърлиха тази цифра, средна цена на билета от 90 долара).

Като член на Ийгълс Фрей е носител на 6 награди Grammy и 5 American Music Awards. Той има много успешна солова кариера, по време на която издава пет албума (два от които златни) в периода 1982-2012. Неговият последен диск "After Hours" излезе през 2012, съдържащ 13 поп стандарта на класики между 1940 и 1960, плюс заглавната композиция, негова авторска творба. Музикантът има 24 сингъла в Top 40 на Billboard Hot 100.

Глен взе участие във филмите Let's Get Harry, Jerry Maguire, в сериала Miami Vice и други.

Антологията на Ийгълс "Their Greatest Hits" (1971-1975) е разпродадена в САЩ в тираж от 29 млн. екземпляра. С това групата отстъпва само на краля на поп музиката Майкъл Джексън и неговия шедьовър "Thriller". Общият брой на издадените по света дискове на състава надхвърля 100 млн. екземпляра. Музикантите бяха приети в Рок залата на славата през 1998. За Америка те са в светата троица на най-великите рок групи заедно с Аеросмит и Ван Хален.

Сред най-популярните песни на Ийгълс са "One Of These Nights", "Best Of My Love", "Life In The Fast Lane", "Take It Easy", "Tequila Sunrise" и, естествено, "Hotel California". Мегахитът, дал име на тавата от 1976, бе сочен за един от скандалните записи в областта на рока, на бандата бе приписана - така и непотвърдена до днес, връзка с Църквата на Сатаната, а групарите бяха набедени за поклонници на Антън Лавей - основател на калифорнийската Църква на Сатаната. (Да не се бърка с клетите сатанисти от Скандинавския п-ов, които просто са чели прекалено много книги на Денис Уитли. Членове на култа са били актрисата Джейн Мансфийлд и Сами Дейвис Джуниър. Виж и Дъ Крампс). Според мнозина при внимателно прослушване на парчето отзад напред (процес, наречен backmasking) се чува сатанинска литургия. Тълпа психолози и до днес се кълне в дипломите си, че обърнатите послания работят в дългосрочен план на подсъзнателно ниво.

Ето какво припознаха в "Hotel California" група фанатици с остър слух и богата фантазия:

"Yes, Satan had help. He organized his own religion, it was delicious. He puts it in a vat and fixes for his sons and gives it away".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички