Полет към небето при Scott Weiland


Полет към небето при Scott Weiland

5859

Почти два месеца след нелепата смърт на Скот Уейлънд, известни родни музиканти го почетоха със специален трибют.

Събитието в чест на вокалиста на Stone Temple Pilots и Velvet Revolver бе перфектно организирано от столичния клуб "Терминал 1" – сякаш най-доброто място за този проект, и, както всяка изява в заведението, беше отлично рекламирана. Сред музикантите в афиша на трибюта се представиха добре познати имена сред които Владимир Михайлов (Сафо, Сленг) – вокали, Иван Иванов (Casual Threesome, Awake) - вокали, китара, Ангел Дюлгеров (Tube Hedzzz, Freestyle) – китара, Николай Воденичаров-Никеца (Casual Threesome, Nikeca) - вокали, бас и Ивайло Петров-Пифа (Der Hunds, Skre4) – барабани. Бяха обявени и няколко специални гости - Свилен (Остава), Методи (No More Many More, Скре4) и Сърмата Хари.

Интересните тийзъри в социалните мрежи, анонсиращи концерта - кадри от репетициите си и дори видео, бяха допълнителното гориво, чиято цел бе да разпали интереса на феновете и да ги подгрее за специалната трибют вечер при температура от -10 градуса. Но дали защото бе прекално студено или пък защото следващия ден бе работен, всички тези усилия се оказаха недостатъчни да напълнят клуба в снежната вечер. Резултатът обаче бе прекрасен - получи се бутиков концерт с интимна атмосфера, а присъстващите знаеха точно за какво са дошли. И, макар че им трябваше време да се отпуснат и разтанцуват, на всички стана ясно: гръндж фенове в София има и те жадуват за вечери като тази.

Музикантите бяха брутално добри и отвяха още в момента, когато се качиха на сцената - точно половин час след обявеното. Трибютът започна с "Dead & Bloated" от дебюта на Stone Temple Pilots "Core" с Владимир Михайлов като певец, който надгради с "Vasoline" от втория им албум "Purple" и с едно от любимите си парчета - "Wicked Garden" – отново от първия албум, а след това отново се завърна към втория с "Big Empty". И докато фронтменът завладяваше публиката с присъствие и харизма, в тунела на бекстейжда другият основен вокалист - Иван, танцуваше и се забавляваше в очакване да излезе за "Sex Type Thing", "Big Bang Baby", "Down" и "Unglued". Съпортът от другите беше очаквано отличен. Няколко пъти съм слушала китарните сола на Ангел Дюлгеров и смея да твърдя, че е сред най-добрите музиканти в България в момента. Николай Воденичаров-Никеца беше великолепен на баса и поддържаше беквокалите, а Ивайло Петров-Пифа бе железен с палките.

През цялото време докато музикантите избухваха на сцената, публиката пееше и определено се кефеше на Свилен от Остава и Методи от No More Many More, а също Миша от Rewind!, Иван Гатев от Контрол и Мартин Профиров от PIF. Присъстващите се отпуснаха и разтанцуваха, когато като първи гост се качи Сърмата Хари и заби "Interstate Love Song" от втория албум "Purple". Понеже съм го слушала много пъти в далечните 1998 и 1999 с група Шкода 105 eL, пък и след това, смея да твърдя, че с микрофона му се случи нещо, затова и не можахме да чуем на 100 % уникалния му глас.

После щафетата пое Методи на нов микрофон "‘щото след Сърмата и потоп" и удари "Crackerman". Последен от специалните гости бе Свилен Ноев, който изпълни един от най-големите хитове на STP – "Plush", от дебюта на бандата. За следващия ѝ хит - "Creep", на сцената отново се качи Владо с идеята да го представи на кухарка. И, понеже нямаше китарен колан и му беше невъзможно хем да свири, хем да пее, подкани публиката да изпълни парчето. Хората откликнаха, но на фона на инструментите не се чуваха. Точно когато си мислех, че точно тази песен се прецака, на сцената се качиха Свилен, Методи и Иван Гатев и я изпълниха перфектно. Публиката, разбира се, подивя.

Владимир продължи с "The Last Fight" на Velvet Revolver, а след него Никеца предаде баса в ръцете на Иван за любимата му песен "Dirty Little Thing". Той се справи перфектно на баса (досега го бях виждала само на ритъм китара да свири), а Владо се включи с неговта китара. Да ги гледаш двамата заедно на сцената, е истинско удоволствие. В един момент всеки свиреше на всичко, а кой е на сцената и кой пред нея, сякаш нямаше никакво значение. Атмосферата беше фантастична, приятелска, емоционална.

За край на великолепния трибют чухме Иван с "Between Тhe Lines", "Slither" и жестоката "Fall Тo Pieces"… Тази музика ме пренесе доста години назад - към 1992, когато за първи път чух Stone Temple Pilots и се влюбих в музиката, текстовете и клиповете към "Plush", а после и на "Creep" от дебютния албум на бандата. Stone Temple Pilots бяха част от огромната гръндж вълна, която заля света с Nirvana, Soundgarden, Red Hot Chili Peppers, Pearl Jam, Alice In Chains, Faith No More и много други. С брат ми не пропускахме класацията Dial MTV по една от програмите на сръбската телевизия, които хващахме в родния ни град. По това време в България имаше само "Канал 1" и "Ефир 2", телевизия ММ беше още мираж, четяхме "РИТЪМ" като Библия, а подобни класации и клипове нямаше къде другаде да се видят.

И ето - сега имаме всичко, включително тези професионални музиканти, отлично подготвени и с перфектно сценично поведение, които успяха да създадат уникална атмосфера. Затова… хора, идвайте на подобни специални трибют вечери и концерти, оценявайте труда на нашите талантливи музиканти и желанието им да ви направят щастливи с музиката, която харесвате! Защото и мястото е перфектно, и саундът прекрасен, и музиката – зарeждаща. Не изпускайте тези събития, моля ви! Нищо, че утре сте на работа; нищо, че е студено и нищо, че денят за заплата е далеч. Защото това са моментите, които ще запомните и ще ви направят щастливи.

Както написа актрисата Ирмена Чичикова в послание към музикантите след трибюта, към чийто думи се подписвам и аз… "Scott Weiland щеше да е щастлив от своя tribute, pure rock'n'roll night, сърцето ми е пълно с музика! Благодаря ви!"

Снимка: Мариан Маринов

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички