Моление от Николай Иванов ОМ


Моление от Николай Иванов ОМ

4937

Николай Иванов е сред най-ярките фигури в съвременната българска култура, добре познат не само на приятелите на "Картини от една изложба", но и на широки групи слушатели у нас и в чужбина.

Музикант, композитор, художник, той се стреми към еклектична на пръв поглед дейност, която трудно би могла да се прецени извън контекста на конкретните условия. Специално пред Сергей Шишов - автор и водещ на популярното предаване за концептуални албуми, Николай направи изявление за проекта "Моление", който ще прозвучи не кога да е, а в навечерието на Възкресение Христово:

"Идеята за този албум започна да зрее в мен някъде около 1996-97 година. Вече  имах зад гърба си работата по поредица от документални филми: четирите сериала "Български светии" за БНТ; "Служение" (филм за църковния композитор Петър Динев); "Българският иконостас" (по сценарий на проф. Атанас Божков), "Писма до долната земя". Дори мислех албума да се развие на базата на този музикален материал. По-късно, вследствие на моето цялостно развитие и като музикант, и като художник, ставаше все по-трудно да организирам идеята – известно Ви е, че колкото повече знаем, толкова повече разбираме колко малко знаем! Така успоредно с изографисването на няколко храма, мистичните откровения и напредването в музикалното поле, някъде през 2001 окончателно се оформиха няколко композиции, чието свързващо звено беше МОЛИТВАТА и нейната основна роля като постулат в християнството и най-вече абсолютизираната ѝ роля в Православието. Разбира се, трудностите идваха също при намиране на съвършен синтез между музикалните вдъхновения от ортодоксалната традиция, препратките към малоазийските музикални интонации, съвременния саунд на електронните инструменти и сложното наслагване на вокали и семпли, на всички партии, които изпълнявах. При работата ми върху редица документални филми по темата, намирах много стари записи на литургии и песнопения, чието мистично внушение беше несравнимо с по-новите изпълнения... нещо се беше изгубило, то, разбира се, е нормално отражение на съвременния живот. Исках да постигна именно това внушение от старите записи, а и не крия пристрастията си към пресечните точки между йога и християнство (исихазма), езотеричното християнство и богомилството, които ме доведоха до резултата, завършен през януари 2016.

"Винаги се радвайте. Непрестанно се молете. За всичко благодарете!" - e посланието на Апостол Павел, което бе отправна точка за мен. Мистичните изживявания и молитвените  откровения трудно се описват. Всичко в този албум е опит с музика да се предаде някакъв еквивалент на моите мисли за молитвата. От друга стана, концептуално той е замислен да представи християнството като "Път" за общение и единение с Бога, и в частност да посочим православието. Да търсим утешение в Молитвата и същевременно да достигаме сладост, са ни указали мъдрите църковни Отци. Да повдигнем душата си, да дойде Божията благодат в нас, да ни очисти и да ни дари Радост, Мир, Хармония и Светлина.

Конкретни препратки на заглавията в "Моление" са различни места, периоди от историята на християнството и неговата цялостна същност  – Кападокия, Синай, монасите-отшелници, Апостолските деяния и житията на Светии, църковни писатели и учители, Атон и Света гора, Свети места в България, сияйна поредица от имена като св. Григорий Палама, св. Йоан Лествичник, св. Теодор Студит, св. Григорий Сиенит, св. Никодим Светогорец, св. Теодосий Търновски, Бачково и Йоан Иверопулос, тайнства и обреди, богослужения и свети литургии…  и всичко това присъства не толкова конкретно, а като светла мистична инспирация в цялата драматургия на музикалната тъкан. Тя ни води към онези молитвени състояния, които трудно се поддават на думи, или, както ни напътства Старецът: "Седни безмълвно и уединено, преклони глава, затвори очи, дишай тихо, сведи ума..."

Молитвата по своето качество е пребиване и съединяване на човека с Бога. "Моли се със сълзи, търси с послушание и чукай с дълготърпение", казва Св. Йоан Лествичник. "По този начин, който иска, получава, който търси, намира, и на този, който хлопа, ще се отвори". (Мат. 7;8)", завършва Николай Иванов.

В албума "Моление" той ни представя изстрадани образи и мисли, които е носил 15 години, за да намерят изказ и като взривят пространството със своите вибрации по неповторим начин, да се получи зашеметяващ резултат, оставящ слушателя в размисъл и очарование.

Премиерата на "Моление" ще се състои в "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР на Велика Събота, 30 април, след новините в 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички