Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Боб Дилън с Нобелова награда за литература


Боб Дилън с Нобелова награда за литература

4648

Американският музикант, композитор, аранжор, писател, актьор и художник Боб Дилън е тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература.

Титанът бе удостоен с отличието от шведския Нобелов комитет "заради това, че създаде нови поетични изрази в рамките на голямата американска песенна традиция".

Боб Дилън, който в момента е на 75 години, е първият автор на песни, почетен с тази престижна награда. "Той е велик пример за начина, по който римите се превръщат в рефрени.[...] Има удивително мислене. За 54 години постоянно се преобразява. Ако се върнем назад 5 000 години, откриваме Омир и Сафо. Те са писали поетични текстове, които са били предназначени за представяне пред публика. По същия начин твори и Боб Дилън. Ние все още четем Омир и Сафо и им се наслаждаваме", казва секретарят на академията Сара Даниус, според чиито думи е "вероятно най-великият жив поет".

През 2012 президентът на САЩ Барак Обама награждава Дилън с най-високото държавно отличие - "Медала на свободата". През 2008 Робърт Алън Цимерман, както е истинското име на барда, получи "Пулицър" за цялостен принос "в областта на популярната музика и американската култура чрез въздействието на лирическите си композиции и тяхната поетическа сила". От 1990 Боб Дилън е носител на титлата "Командор на Ордена на Френската Република за изкуство и литература". През многогодишната си кариера, изпълнителят получава  множество отличия и награди, а класацията на списание "Ролинг Стоун" го определя като втори по значение артист в историята на популярната музика след Битълс.

Боб Дилън, който има повече от 125 милиона продадени копия от албумите си по целия свят, е автор на експерименталната книга с поезия и проза "Tarantula"(1971), както и на мемоарите "Chronicles" (2004), по чието продължение работи в момента.  Лириката към  песните му е публикувана многократно на хартиен носител.

Нобеловата награда, както и сумата от 8 милиона шведски крони (962 000 долара), ще бъдат връчени на церемония в Стокхолм на 10 декември, в деня на кончината на Алфред Нобел.

В устава на Нобеловия комитет пише, че "литература е не само белетристиката, но и други произведения, които по форма или стил се явяват литературни ценности".

"Решението на академията издига текстовете на песни до едно качествено ново равнище редом с литературата, поезията и драматургията. А това е голяма стъпка напред от елитаризма, заради който Нобеловата награда за литература често е критикувана", коментира BBC.

Снимка: Вирджиния Рекърдс/ Sony Music

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички