Истински рок празник с Мистър Лорди


Истински рок празник с Мистър Лорди

5559

Точно в навечерието на католическия празник Халоуийн, най-подходящи гости ни бяха финландците Лорди.

Групата гостува за втори път в столицата - след успешната си изява през 2009 и след като бяха спечелилa конкурса "Евровизия". Колоритите ни поразиха с атрактивно рок-ен-рол шоу, напълно в традициите на легендарните банди, от които нескрито черпят вдъхновение. И го прокламират във всяко свое интервю – Kiss, Alice Cooper, W.A.S.P, Twisted Sister, Lizzy Borden, Accept, Ozzy Osbourne…. Част от историята, записите от седемдесетте и осемдесетте години, музиката с която отраснахме... И която ни направи това, което сме.

Зала "Универсиада" ни посрещна леко хладна и мрачна благодарение, освен на климатичните особености и на перфектната организация, от ефектните декори на фоайето, облеклото на всички, замесени в този концерт - от проверяващите билетите и багажа, до продавачите на мърч и хората, обслужващи безбожно и неоправдано скъпите барове. Въпреки че почти никой не забеляза липсата на една от подгряващите банди, швейцарците Silver Dust, партито се развихри с пълна сила. Точно в 20.00 часа на сцената излязоха нашите Bastardolomey. Една от от многото формации, в които основен генератор е Димитър ВасилевНуфри (Pyromania, Panican Whyasker, Камион, Скитникс...). Взриоопасната им смес от индъстриъл, груув и чист рок-ен-рол раздвижи все още рехавата, но атрактивно гримирана специално за празника публика. Засега бандата има само един пълнометражен албум - "Plastic Pig Society" (2010), който бе представен с няколко парчета. Акцентът в сета бяха композиции, включени в новото EP на бандата "Feed The Hounds!". Оживление предизвика миналогодишният сингъл "I Am", а на "Tetris For A Psycho" (2010) бе завихрено и леко пого. Точно на четиридесетата  минута Bastardolomey се оттеглиха под одобрителните овации на понасъбралата се публика. По време на подготовката на сцената за хедлайнърите Lordi прозвучаха легендарни класики (напълно в кръвта на събитието), сред които Kiss, The Cult, Motorhead, Ozzy Osbourne… За щастие, сред присъстващите се забелязват и доста подрастващи - да следват правилния  път, дечица. Бащите им, повечето с тениски или елечета с нашивки на групи от "нашето" време, лекичко пийват различни приятни напитки. В публиката се откроява атрактивен и сладък петгодишен мачуган, който с искрен и мил порив и желаеше да даде специално нарисувана в детската градина картина на "Монстъра", визирайки Mr. Lordi. Усетих бъдещето в тези кристалночисти чувства и наивност. Така се започва.

В 21.35 светлините в залата загаснаха и на сцената се появи едно "конферансие", което разясни, че днес няма да се спи - да се подготвим за нещо неописуемо. Секунди след това сканинавската "евро метъл" лавина ни повлече в своя страшен театър. Създадената през 1992 година и с 8 албума маскирана трупа поднесе своя впечатляващ пърформънс. Въпреки че шоуто не беше така мащабно като първия път, и това, което видяхме, не беше никак малко. "Лорди"-тата откриха с "Let’s Go Slaughter He-Man" от актуалния си албум "Monstereophonic (Theaterror vs. Demonarchy)" (2016). Докато се осъзнаем, забиха и хевито "Babez For Breakfast". Внушителният Mr. Lordi проговори на чист български: "Здравей, София". Петте чудовища ни попитаха дали обичаме рифовете на AC/DC или KISS, и продължиха с великолепната "The Riff". Последва въпрос: "България, как сте?" и около хиляда фенове одобрително вдигнахме шум. Бас шоуто на рогатия Окс - вече 11 години в бандата, докара присъстващите до  екстаз. Я, какво е това? "Истинска" монахиня, която се опита да го полее със светена вода, но бързо беше свалена от сцената. Финландците изпълниха и "Bite It Like A Bulldog", последният им клипиран хит, в някои канали и държави дори цензуриран. След него Mr. Lordi предупреди, че течността около него са неговите "топки", и да внимаваме да не ги настъпим. Уточни, че само дамите имт право да ги стъпчат. Разбираема е течността, като се обърне внимание на килограмите грим и гума върху музикантите. От светлините останаха само червените и последва колаборация от двете  "осемдесетарски" пауър балади – "It Snows In Hell" и "The Children Of The Night". След нея мощното "Благодаря, България" ни зарадва добродушно. Краткото дръм соло на барабаниста Mana ни подготви за една от емблематичните песни - "Blood Red Sandman", също имаща як клип. Дойде ред и на солото на най-дълго свирилия с основателя Mr. Lordi музикант в бандата  - Amen. Китаристът с мумиеподобна визия вече 20 години е в състава. Класическото му соло ни възвести хита, с който музикантите спечелиха "Евровизия" преди точно 10 години. Въпреки че липсваха ефектите от сценичните им изпълнения на тези песен, цялата зала подскачаше от радост. Mr. Lordi ни призова да си вдигнем "мидълфингърите" в антистрес терапия и да изкрещим "Fuck You Asshole", припев на "Sincerely With Love"….

После гостите се скриха за кратко. Петимата изскочиха за "Devil Is A Looser". Оттеглиха се отново и ни подготвиха за същинския бис - "Who Is Your Daddy?", на която сцената се покри със солидна пушилка. В 22.55 ч. бяхме зарадвани от леко клавирно интро и така популярната "Would You Love A Monsterman", песента, заради която светът ги откри. След финалните акорди основателят Томи Петери Путаансуу (а.к.а. Mr. Lordi) се избърса навсякъде (буквално!!!) с хавлиена кърпa, която хвърли в публиката. И се сбогува с обещание на перфектен български: "София, до скоро!!!". Светлините загаснаха и, въпреки мощните овации, същинският финал дойде. Макар и да имаше завишени очаквания за пироефекти, резачки, кръв, огън и сеч, такива почти не присъстваха.

Този концерт беше рок-ен-рол купон. Такъв, какъвто все по-рядко виждаме. И, както някога ние слушахме записи  на гореизброените - Kiss, Alice Cooper, W.A.S.P, Twisted Sister, Ozzy Osbourne, Motorhead, дано и днес, благодарение и на това събитие, в сърцата на присъстващите дечица се запали този пламък, който гори в нас. До живот.

Nobody Can’t Stop Rock'N' Roll!

Снимки на Тонина Манфреди - в секцията "Галерия"

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички