Музикална мания тресе Киномания 2016


Музикална мания тресе Киномания 2016

4984

Специална почит на Дейвид Боуи и Принс, които светът загуби тази година, ще бъде отдадена в афиша на "Киномания" 2016.

Филмите, посветени на двамата култови изпълнители, са съответно "Ziggy Stardust And The Spiders From Mars" на Д.А. Пенебейкър и "Purple Rain" на режисьора Албърт Маноли (продукцията има "Оскар" за музика и "Грами" за филмова музика).

Настоящето издание ще отбележи 30-годишния юбилей на "Киномания" с изключителна селекция от филми и много изненади за вярната си публика. В програмата са включени премиерно едни от най-силните и стойностни филми от световното кино, излезли през последните две години, които не са показвани в България. По традиция всяка година се прожектират наградените ленти от престижни международни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др. Събитието - част от културния календар на Столична община, което ще се състои от 17 ноември до 1 декември, отново изкушава ценителите на музиката със специални ленти за знакови артисти от различни стилове.

Лентата за Боуи е документален и концертен филм, който показва представянето на ексцентричния музикант и неговата тогавашна банда The Spiders From Mars в лондонската зала "Хамърсмит Одеон" през 1973, когато той прави изненадващото изказване, че това ще бъде последното им шоу заедно. По-късно става ясно, че се отказва от персонажа си на Ziggy Stardust, но много хора вярват, че това е оттеглянето на самия музикант от сцената. Филмът е свързан и с концептуален албум на групата, записан на живо, който е със същото име

Прожекции:
петък, 18 ноември, 23.00 ч., Дом на киното
неделя, 27 ноември, 21.00 ч., Люмиер
сряда, 30 ноември, 21.00 ч., Одеон

Превърналият се в класика "Purple Rain" е за млад музикант, тормозен от хаоса в дома си, който трябва да се справи с конкуренцията на друг певец и своята собствена недоволна група, докато звездата му започва да изгрява. Името на филма идва от един от големите хитове на Принс, носещ същото заглавие. Мултиинструменталистът от Минеаполис винаги е впечатлявал с театралността на сценичните си шоута и тъкмо когато е на върха на своята слава в началото на 80-те години, е въпрос на време да се появи филм по негов образ и подобие. Но едва ли някой наистина е подозирал в какъв поп културен феномен ще се превърне "Пурпурен дъжд". Разкошно заснета, лентата съдържа някои от най-големите хитове на Принс (освен заглавната песен), сред които "I Would Die 4 U", "When Doves Cry" и "Let’s Go Crazy". 32 години след създаването си, продукцията изглежда – и, което е по-важното, звучи – все по-фънк-астично. В ролите: Принс (Хлапето), Аполония Котеро (Аполония), Морис Дей (Морис), Олга Карлатос (Майката) и Кларънс Уилямс III (Бащата).

Прожекции:
неделя, 20 ноември, 20.45 ч. , Люмиер
вторник, 22 ноември, 20.30 ч., Одеон
петък, 25 ноември, 23.00 ч., Дом на киното

Минали са години, откакто великият Майлс Дейвис последно е свирил на сцена. Сега, в края на 70-те години, той живее отшелнически живот в нюйоркския квартал Горен Уест Сайд. Кокаинът е единствената му, но постоянна компания, и рядко има момент, в който да е без пълна чаша или цигара в ръка. Джаз тромпетистът планира своето завръщане, но уединението му е нарушено от досадния репортер на сп. Rolling Stone, който дори успява да се промъкне в дома му. За беда, продуценти открадват лентата с най-скорошните му записи. Подозирайки заговор, Майлс (на снимката) скоро се оказва въвлечен в преследване с коли. Освен това непрекъснато му изплуват спомени за неговата първа голяма любов – Франсиз Тейлър. Режисьорският дебют на актьора Дан Чийдъл е напълно различен от конвенциите на традиционните биографии. Като избира само два дни от живота на този изключителен артист, който е колкото гневен, толкова и саможив, Чийдъл залага на присъщите на музиканта импровизации в опита си да открие подход към неговата сложна личност. "Miles Ahead" е първият игрален филм, посветен на митичния джазмен. Лентата  направи международния си дебют на Берлинале тази година, след като пожъна успех на филмовия фестивал в Ню Йорк през 2015. В ролите: Дон Чийдъл (Майлс Дейвис), Юън Макгрегър (Дейв Брейдън), Емаяци Коринеалди (Франсиз Тейлър), Лакийт Лий Станфийлд (Младши), Майкъл Щулбарг (Харпър) и със специалното участие на Хърби Хенкок, Уейн Шортър и Есперанца Сполдинг като самите себе си. Оригинална музика: Робърт Гласпър.

Прожекции:

петък, 18 ноември, 20.45 ч., Одеон
събота, 19 ноември, 21.00 ч., Люмиер
петък, 25 ноември, 21.00 ч., Euro Cinema
събота, 26 ноември, 21.00 ч., Дом на киното
неделя, 27 ноември, 18.15 ч., Културен център G 8  

А историята на Джeнис Джоплин, напуснала ни съвсем млада – един от гениите в Клуб 27, разказва в своя филм Ейми Бърг.  С документалния Janis: Little Girl Blue (2015) режисьорката превръща от икона обратно в човешко същество неповторима певица, която от  смъртта си от свръхдоза хероин през 1970 е неизменно присъствие върху плакати, тениски и в програмите на радиостанциите за класически рок. Номинираната за "Оскар" документалистка изнамира непоказвани кадри, интервюира довереници на Джоплин и разкрива нейни лични писма. Полученият портрет дава свеж интимен поглед към могъщия талант зад прочути песни като "Piece Оf My Heart", "Cry Baby" и "Me Аnd Bobby McGee".
Израснала в Порт Артър, щата Тексас, Дженис е битник по душа, която никъде не си е на мястото. "Присмиваха ми се в училище, в града, дори из целия щат", казва тя в откъс от "Шоуто на Дик Кавет". Приета е на драго сърце сред хипитата на Сан Франциско и психеделичните рок музиканти, където става част от групата Биг Брадър Енд Дъ Холдинг Къмпани. Чрез интервюта с членове на семейството ѝ и приятели музиканти, филмът помага по-добре да разберем различните светове, обитавани от нея, както и хората, оказали най-силно влияние върху именитата изпълнителка. С участието на: Дик Кавет, Кънтри Джо Макдоналд, Мелиса Етъридж, Лора Джоплин, Майкъл Джоплин, Крис Кристофърсън, Джулиет Луис, Д. А. Пенебейкър и други. Оригинална музика: Джоуел Шиърър.

Прожекции:
петък, 18 ноември, 21.00 ч., Дом на киното
вторник, 22 ноември, 20.45 ч., Люмиер
четвъртък, 1 декември,20.45, Одеон 

Флагманът на куул джаза Чет Бейкър също присъства в афиша на "Киномания" 2016. Завръщането на легендарния американски тромпетист на голямата сцена в края на 60-те години на миналия век е проследено във филма "Роден да съм тъжен" (2015) на Робърт Будро. "Чет Бейкър: Born Тo Be Blue" показва иновативия музикант в края на 60-те, докато се снима във филм за своя вече покрит с лоша слава живот. Той се отдава на страстна любов и извън снимачната площадка с Джейн – актрисата, играеща една от любовниците му. Ала неговите надежди за успешно бъдеще са внезапно съсипани след брутален побой на паркинг след концерт... Режисьорът и сценарист Роберт Будро въвлича в съблазнителния джаз свят от епохата, докато ситуира историята на Бейкър в по-широкия контекст на расовите проблеми и нарастващото политическо напрежение в Америка през 60-те. Много повече от стандартен биографичен филм, "Чет Бейкър: Born Тo Be Blue" прилага изпълнен с въображение подход, верен на творческия натюрел на своя герой, представяйки живота на артист, чийто принос към музиката е толкова грандиозен, колкото и пристрастията му да са трагични. В ролите: Итън Хоук (Чет Бейкър), Кармен Ехого (Джейн/Илейн), Калъм Кийт Рени (Дик Бок), Стивън Макхати (Чет Бейкър-баща), Кедар Браун (Майлс Дейвис) и Кевин Ханчард (Дизи Гилеспи). Оригинална музика:  Дейвид Брейд, Тодор Кобаков и Стив Лондон.

Прожекции:
петък, 25 ноември, 21.00 ч., Люмиер
събота, 26 ноември, 21.00 ч., Одеон

"Киномания" урежда поредна среща на зрителите с Карлос Саура: този година с  неговата  последна лента "J: Beyond Flamenco" ("Хота на Саура: Отвъд фламенкото"), чиято световна премиера се състоя в Торонто наскоро.  Както във всички филми на испанския режисьор, и настоящият е дестилация на фламенкото и изследване на границите на танца в най-чистата му форма. "Едно от нещата, които са така чудесни в испанската култура, са непрестанните усилия да се съхраняват танци като хотата, част от което е и този проект на Саура. "Хота на Саура: Отвъд фламенкото" е завладяващо произведение на изкуството, режисирано от майстор, което ни позволява да сме едновременно свидетели и участници в съхраняването на една традиция", отбелязва Диана Санчес. С участието на: Сара Барас, Мигел Анхел Берна, Карлос Нуньес, Мануела Адамо, Алберто Артигас, Ара Маликян, Начо дел Рио и Канисарес.

Прожекции:
събота, 19 ноември, 17.45 ч., Културен център G 8
неделя, 20 ноември, 19.00 ч., Люмиер
понеделник, 21 ноември, 18.15 ч., Euro Cinema
вторник, 22 ноември, 18.30 ч., Дом на киното
вторник, 29 ноември, 18.30 ч., Одеон 

Сред акцентите в музикалната програма на "Киномания" 2016 е разкошният мюзикъл, открил фестивала във Венеция - "La La Land" на Деймиън Шазел. Филмът, спряган за един от основните претенденти за "Оскар" вече донесе награда на Ема Стоун за най-добра женска роля на венецианския кинофестивал. Партньор на актрисата във филма е Райън Гослинг. Мюзикълът получи възторжени отзиви в големите световни медии, които го определят като "забележителен", "чиста филмова магия" и "филм, в който всичко, което можеш да направиш, е да потънеш в прегръдките му". Историята е за Миа (Стоун) - начинаеща актриса и Себастиян (Гослинг) - всеотдаен джаз музикант, които се влюбват един в друг в град, където мечтите се разбиват на парчета. Заглавието на лентата е разговорното име на Лос Анджелис и същевременно ефемизъм за състояние, когато човек е без връзка с реалността. "Като се започне от вихрената начална сцена с буйни танци сред магистрала в Ел Ей, както и приказния момент в обсерваторията "Грифит", обезсмъртена в "Бунтовник без кауза", Деймиън Шазел не крие преклонението си към някои от великите класики на Холивуд. Докато Гослинг и Стоун прелъстително пеят и танцуват по пътя си из житейските и любовни несгоди, те разпръскват приказния звезден прах на този филм, който ще накара очите на всеки негов зрител да заблестят", пише Пиърс Хандлинг.

Прожекция:
петък, 16 декември, 19.00 ч, зала 1 на НДК

Кевин Спейси като американския президент Ричард Никсън и Маккъл Шанън в образа на Елвис Пресли може да види всеки, който на 19 ноември гледа филма "Елвис и Никсън" на Лайза Джонсън в кино Люмиер. Срещата между легендата на рокендрола и президента в Белия дом през 1970 е събитие, за което малко хора знаят. Самият Елвис е искал тя да остане тайна. Година по-късно американският разследващ журналист Джак Андерсън я разкрива и пише статията Presley Gets Narcotics Bureau Badge ("Пресли получава значка от Бюрото по наркотиците"), но тя не предизвиква особен интерес. И така до 1988., когато снимка от тяхното рандеву, обявявена за продан от централния архив, става изключително популярна. Почти веднага близо 8 хиляди души си поръчват копия, а в магазина за сувенири на архива се продават тениски, магнити за хладилници и чаши за кафе със снимката. Контактът между Елвис и Никсън улавя перфектно атмосферата на онази епоха, предшестваща аферата Уотъргейт – преди имената и на двамата да се превърнат в синоними на трагедия и корупция, когато Америка все още имаше едновременно и Крал, и Президент. В ролите: Майкъл Шанън (Елвис Пресли), Кевин Спейси (Ричард Никсън), Алек Петифър (Джери), Джони Ноксвил (Сони), Колин Ханкс (Крог), Трейси Летс (Джон Финлейтър) и други.

Прожекции:
събота, 19 ноември, 19.00 ч., Люмиер
неделя, 20 ноември, 20.30 ч., Euro Cinema
събота, 26 ноември, 18.00 ч., Културен център G 8
неделя, 27 ноември, 16.00 ч., Дом на киното
понеделник, 28 ноември, 18.30 ч., Одеон

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички