Виртуозът Ара Маликян – звезда в новия филм на Карлос Саура


Виртуозът Ара Маликян – звезда в новия филм на Карлос Саура

5233

Концерт-майсторът на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид и желан гост на всяка голяма музикална сцена - Ара Маликян, триумфира с поредното си участие в киното.

Ексцентричният цигулар с арменски корени, ливански произход и испански паспорт, който ще свири в София на 28 февруари, е една от звездите в новия филм на режисьора Карлос Саура - "Хота: Отвъд фламенкото" (J: Beyond Flamenco). Лентата, чиято предпремиера се състоя в афиша на "Киномания" 2016, тръгна на голям екран у нас от 13 януари.

Прочут със своите музикални документални филми, Карлос Саура посвещава последната си работа на традиционния танц "хота" от провинцията Арагон – родното място на режисьора. Чувствените движения в него показват Испания в нова светлина, различна от познатото фламенко.  За да изрази неизразимото в "Хота" Карлос Саура се доверява на най-добрите испански и международни инструменталисти, певци и танцьори в това число виртуозния Ара Маликян, класическия китарист Канисарес, гайдаря Карлос Нунес, танцьорите Цара Барас и Мигел Анхел Берна.

"Не го познавах, преди да го гледам в едно телевизионно предаване за млади таланти. Бях впечатлен тогава, а когато се запознахме, се оказа още по-прекрасен човек. Излъчва благородство и уникална харизма", споделя Карлос Саура първите си впечатления от Ара Маликян. "Когато хване цигулката и засвири, се потапя в музиката и нищо повече не го интересува. Той е нетипичен и виртуозен музикант, който си заслужава да бъде слушан отново и отново. Според мен той ще направи собствена школа в свиренето на цигулка. Просто стилът му е много специфичен и отличителен. Маликян притежава инстинкт към музиката и цигулката, какъвто съм виждал единствено в най-големите виртуози. Наистина впечатляващ музикант и човек. Истинско съкровище", завършва режисьорът.

"Хота: Отвъд фламенкото" е осмият филм с участието на Ара Маликян. Той е любимият цигулар на Педро Алмодовар и музиката му звучи в двата му филма "Говори с нея" (2002) и "Лошо възпитание" (2005). Маликян свири също в Manolito Gafotas (1999) на реж. Мигел Абаладехо, El Otro Barrio (2000) на Салвадор Гарсия Руис, Los Pasos Perdidos (2001) на Манане Родригес, Ecos (2006) на Естефания Муняс и Pájaros de papel (2010) на Емилио Арагон.

Българските меломани имат възможност да се срещнат с Ара Маликян в зала 1 на НДК на 28 февруари. Изявата - част от голямото му европейско турне, ще разкаже невероятната история на една цигулка.

Билети за концерта, организиран от "БГ Саунд Стейдж", на цени от 40 до 100 лева са в продажба в системата на "Ивентим" и в Билетния център на НДК.

Линк към трейлъра на филма:

https://www.youtube.com/watch? v=b0sYsdokXIg&feature=youtu.be

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички